Kolář: Prezident zákon o manželství pro všechny ovlivní už jen jako řadový důchodce

8. 6. 2022

Pane Koláři, jak byste hodnotil prezidentskou éru Miloše Zemana?

Miloš Zeman se zapíše do dějin spíše negativně jako prezident, který rozděloval společnost, který povyšoval osobní zájmy a zájmy jeho velmi úzkého okruhu lidí nad zájmy společnosti a vnesl do politiky spoustu vulgárnosti, agrese a podobného chování, které si myslím, že nepatří nikam do společnosti, do politiky, do mezilidských vztahů.

Mohla by se v České republice změnit role prezidenta, jak moc a proč vlastně on jmenuje vedoucí pozice ve spoustě institucí? Nebylo by výrazně lepší, kdyby musela tato jména být někým spolupodepsána?

Je logické, že jakákoliv změna prezidentských pravomocí vyvolá velikou celospolečenskou debatu. Samozřejmě záleží i na osobě prezidenta během jehož mandátu by k tomu případně došlo. Dokážu si představit, že kdybychom teď jakýmkoliv způsobem zužovali pravomoci prezidenta, tak by si to Miloš Zeman nenechal líbit. Jemu vyhovuje stav, jaký je teď. Vyhovuje mu to, že je vlastně v některých záležitostech svým způsobem neomezeným vládcem, který určuje, jak to bude a nikdo mu do toho svým způsobem s prominutím nekecá. Já si myslím, že prezident by měl hrát opačnou roli, měl by být tím, kdo kandidáty do institucí jmenuje na základě nějakého konsenzu, respektive dialogu, který povede s ostatními ústavními představiteli. Takže ano, tahle ta debata se vede. Myslím si, že role prezidenta by se změnit měla. Myslím si, že tím, že jsme zavedli přímou volbu prezidenta, tak se to mělo udělat už tehdy. My jsme vlastně tu roli prezidenta ponechali takovou de facto, jaká byla předtím, když se volil nepřímo a teď si spousta lidí láme hlavu, co se s tím dá všechno dělat. A myslím si, že Miloš Zeman právě ukázal, že v některých případech, ať je to třeba jmenování členů bankovní rady nebo ostatních institucí, by bylo dobré, kdyby prezident nedisponoval tím, v uvozovkách, samoděržavím a nemohl se rozhodovat jen tak, jak uzná sám za vhodné.

V případě milosti byste měnil pravomoci prezidenta?

To je těžká věc. Já si myslím, že nějaká forma milosti určitě existovat může. Otázka je, jestli by ta milost neměla být popsána už v nějakém předpisu, v nějaké normě, z jakých důvodů je možné ji udělit a touto normou by se potom prezident samozřejmě musel řídit. Důležitá je pro mě kontrasignace premiéra.

Vy očekáváte, pane Koláři, že kancelář prezidenta podá trestní oznámení na lidi, kteří podporovali aktivaci článku 66 Ústavy?

Já vlastně neočekávám nic. Když ho podá, tak jenom potvrdí to, co si spousta lidí myslí už dlouho. A to je to, že pan prezident svého mandátu využívá k jakési osobní vendetě a vůbec to opravdu nebere tak, že je prezidentem, který má společnost spojovat. Jeho okolí zkrátka a dobře není schopno být nad věcí. A on sám také ne. Podávat na ústavní činitele trestní oznámení za to, že vykonávali své mandáty a ústavní povinnosti. To, ať se na mě nikdo nezlobí, to je úplně mimo veškeré chápání.

Druhý silný výrok prezidenta Zemana z posledních dní je to, že by případně vetoval zákon o stejnopohlavním manželství.

To je asi jako, kdyby říkal, že schválí zákon, ve kterém se zakáže trpaslíkům chodit po chodníku, má to úplně stejnou váhu.

Takže jak to číst?

Ať si říká, co chce. Končí mu mandát, tak k tomu už bude promlouvat jenom jako řadový důchodce.

Hodně se také mluví o rozpočtu prezidentské kanceláře. Část poslanců říká, že by měl být ten rozpočet nižší, a Hrad argumentuje tím, že nás čekají volby, čeká nás jaksi předávání úřadu, že to bude stát peníze. Je tohle pádný argument?

Úplně ne. Myslím si, že rozpočet na ty volby pamatuje. Argumentovat tím, že budou volby, když všichni vědí, že budou, to je taky hloupé. Rozumím tomu, že ne všichni chtějí snížit rozpočet Kanceláře prezidenta republiky. Nemyslím si, že bychom měli tady v tom případě podléhat zase nějakým osobním antipatiím. Ve chvíli, kdy v rozpočtu něco snížíte, tak už se to potom v budoucnu těžko zase zvyšuje. Prezidentská kancelář má umožňovat prezidentu republiky řádně vykonávat jeho mandát. K ničemu jinému sloužit nemá. Nemá sloužit k soukromým výletům kohokoliv ze zaměstnanců prezidentské kanceláře nebo ke spoustě jiných aktivit, ke kterým dneska slouží.

90´ČT24, 8. 6. 2022

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme