Kníže běžel pro Centrum Paraple

7. 7. 2010

Centrum Paraple je charitativním partnerem 45. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. K této příležitosti uspořádalo již 11. ročník Běhu pro Paraple, poprvé mimo Prahu -v Karlových Varech.

„Počasí, jak to touto dobou v Karlových Varech každý rok bývá, není příliš jisté. Vždy 6. července na Jana Husa prší, proto si říkám, že je škoda, že nepršelo, když ho upalovali. Možná by to přežil,“ řekl s úsměvem prezident Centra Paraple Zdeněk Svěrák.

„Běhu se chce zúčastnit i předseda TOP 09 kníže Karel Schwanzenberg, ale protože musí odjet do Prahy, dovolíme si ho upřednostnit,“ dodal Zdeněk Svěrák.

Stometrový závod odstartoval prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška. Schwanzenbergovou soupeřkou byla herečka Jiřina Bohdalová. Kníže běžel stylem elegána, který navíc podtrhlo i kostkované sako, které měl při závodě na sobě. Běh byl velice vyrovnaný, diváci oba závodníky hlasitě podpořili. Dvojice v cíli popadala dech, ale i přesto stačila rozdávat úsměvy na všechny strany.

Jak se Karlovi Schwanzenbergovi závodilo? „Běželo se mi bezvadně. Jiřina Bohdalová byla velký soupeř, ale teď musím zdrhnout, protože odjíždím do Prahy.“

Tým sportovců byl opravdu pestrý. Na trať se vydali známé osobnosti, například herečky Jana Plodková a Marta Ondráčková, režisér David Ondříček a producent Filip Sirotek. V roli startéra se představil Pavel Nový, Jaroslav Uhlíř i Zdeněk Svěrák. „Vyspal jsem se skvěle, hned večer jsem skočil do postele,“ řekl sportovec tělem i duší Pavel Nový.

Pro Centrum Paraple před Mlýnskou kolonádou závodili i rodiče s dětmi, maminky s ratolestmi v kočárcích, oranžoví panteři. Jezdilo se i na kole, návštěvníci závodu tak mohli vidět festivalový messengery nebo nadšence na historických kolech. Známý herec Pavel Nový vyzval na běžecký souboj soupeře z řad diváků. Síly s ním chtěl poměřit ultramaratonec Miloš Škorpil. Ten běžel s ruksakem na zádech, herec zase s holí. Pavel Nový ví, jaké to je, když je člověk odkázaný na invalidní vozík. Byl na něj připoután po onemocnění západonilskou horečkou, kdy se musel naučit znovu chodit.

Akce se zúčastnil i David Lukeš, bývalý klient Centra Paraple, který se s ostatními návštěvníky podělil o svůj životní příběh. Skočil do vody, zlomil si páteř, kdy došlo k přerušení míchy na krku. Kvůli úrazu zůstal připoután na invalidní vozík. V současné době pracuje pro Svaz paraplegiků. V benefičním Běhu pro Paraple nešlo o výkon, ale o podporu dobré věci. „Před závodem běžci uzavřeli sázku o určitou finanční částku. Ten, kdo následně v závodě prohrál, zaplatil vsazenou sumu na místě do pokladničky. Získané finance budou využity na vybavení a činnost nového křidla budovy Centra Paraple,“ uzavřela ředitelka Centra Paraple Alena Kábrtová.

MF Dnes, 7. 7. 2010, Rubrika: Kraj Karlovarský, Strana: 2

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme