Kecání blbostí zaujalo, CzechTek ne

21. 4. 2010

Odborníky nejoceňovanější volební slogan nepřináší žádný slib a na první pohled se z něj ani nedá poznat, že souvisí s politikou.

Zní: „Když se kecají blbosti, tak spím." Na plakáty si ho napsal šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg.

MF DNES dala volební hesla z billboardů, které Češi denně míjejí, rozebrat psychologům, lingvistům a mediálním expertům.

Schwarzenbergova „rafinovanost" zaujala nejvíce z nich. „Slogan je výjimečný tím, že dává pádnou odpověď na otázku: Proč bych měl volit někoho, kdo v Senátu spí," vysvětluje psycholog Jeroným Klimeš.

Chválu sklízely vesměs i slogany ČSSD, protože svým potenciálním voličům říkají přesně to, co chtějí slyšet - třeba že se za vlády Jiřího Paroubka nebude platit u doktora.

Nejméně srozumitelným heslem bylo naopak zvoleno „Nechceme další CzechTek", které si vedle své hlavy napsal místopředseda Zemanovců Vladimír Hönig. Není z něj totiž jasné, zda odmítá technoparty, nebo zásah proti ní. Podle Höniga to druhé.

„Když se kecají blbosti, tak spím" (TOP 09)

Šest slov, která si zvolil jako volební slogan předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, vyvolalo u „poroty" MF DNES asi největší ohlas. Jednak šéf TOP 09 dokázal ze svého handicapu (chronického usínání na schůzích) udělat téměř přednost a jednak vystihuje to, jak Schwarzenberg rafinovaně míchá noblesu a jadrnou lidovost.

Podle lingvistky Světly Čmejrkové z Ústavu pro jazyk český je totiž pro něj typická zvláštní kombinace „vysokého" a lidového jazyka. „Tvar slovesa kecají má pospisovnělou podobu. Normálně by se řeklo kecaj," napsala Čmejrková.

(jp)
MF Dnes, 21. 4. 2010, Rubrika: Titulní strana, Strana: 1