Kdy bude v Česku možné založit firmu z domova a za pár minut?

15. 8. 2017

(úryvek pochází z článku na Podnikatel.cz. Jeho celé znění naleznete zde.)

Založení firmy je dnes poměrně zdlouhavý proces, který většinou vázne na rychlosti odbavování na úřadech. Navíc se nejedná o levnou záležitost. Přitom to jde i jinak.

Podle názoru TOP 09 má mít občan možnost všechny úřední agendy a administrativní povinnosti vyřídit elektronicky, tedy také založení firmy. Je velká ostuda, že tomu tak u nás není. TOP 09 bude prosazovat rychlejší rozvoj služeb eGovernmentu, zásadně na principu servisu pro občany, ne pro úředníky. Bude chtít mimo jiné usnadnit přístup k základním registrům dokončením digitální identifikace občanů, podporovat princip otevřených dat, zvýšit potenciál datových schránek nebo zavést digitální RIA. Estonskem se chce strana inspirovat také například při zavádění elektronického hlasování ve volbách. Ráda by prosadila, aby první možnost hlasování občanů přes internet byla už ve sněmovních volbách v roce 2021.

Pokud jde o podnikatele, budeme pro ně chtít vytvořit právní informační systém, ve kterém stát uveřejní zdarma jejich povinnosti, které vůči němu mají. Za současné vlády jich bohužel hodně přibylo. Chceme také zřídit one stop shop pro malé podnikatele. Jedná se o možnost dobrovolné registrace do systému, kam podnikatel vkládá pouze faktury za zakoupené či prodané zboží a služby. Veškerou komunikaci se státem, včetně daňového přiznání, obstará tento systém. Zmíněné země pro nás mohou být inspirací, uvedl na dotazy Martin Plíšek, poslanec TOP 09 a člen sněmovního ústavně právního výboru a mandátového a imunitního výboru.

Zdroj: Podnikatel.cz, 28. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme