Kaslová: Za rodnou Plzeň budu v Parlamentu bojovat

Rozhovor s poslankyní Janou Kaslovou

6. 11. 2010

Právě končící rok pro vás byl hektický. Stala jste se poslankyní Parlamentu za TOP 09, vdala jste se, za pár týdnů se vám narodí miminko, pracujete jako advokátka v zahraniční firmě a ještě studujete vysokou zemědělskou školu v Praze. Nenabrala jste si toho moc?

Není to tak strašné. Svoji advokátní práci jsem omezila poté, co jsem se stala poslankyní. V té době jsem už byla těhotná a věděla jsem, že nebudu mít kapacitu dál spolupracovat s mezinárodní právní kanceláří, kde jsem působila do té doby. Budu se věnovat práci ve Sněmovně a samozřejmě miminku.

Jste doktorkou práv, k čemu vám bude zemědělská škola?

Je to Česká zemědělská univerzita, Provozně ekonomická fakulta. Studuji tam veřejnou správu a regionální rozvoj a začala jsem s tím tak trochu z popudu kamarádů, kteří ji začali studovat. Přestože je to vzhledem k mé začínající poslanecké práci přínosné, zvažuji, že studia z časových důvodů nechám. Nejsem sběratelka titulů.

Proč jste se dala na politiku?

Už dříve, když jsem o tom uvažovala, jsem nemohla najít stranu, jejíž program a postoje by mně byly blízké. Moji kamarádi se v politice angažovali a často jsme o ní diskutovali. Vždycky mi říkali, že když sama nedělám nic, nemůžu kritizovat. Pak se objevilaTOP09 a začala jsem ji sledovat. Samozřejmě jsem nevěděla, zda bude mít úspěch, ale byla to pravicová strana, jejíž program se mi líbil. Definitivně jsem se rozhodla v době, kdy do ní vstoupil Karel Schwarzenberg. Tehdy jsem to riskla, poslala jsem jim svůj životopis a pak jsem se s panem Schwarzenbergem sešla a domluvili jsme se, že budeme spolupracovat. Ve volbách do sněmovny, kam jsem kandidovala v Praze, jsem pak uspěla.

Takže pro politiku vás získal Karel Schwarzenberg?

Ten prvotní impuls byl přes Marka Ženíška, místopředseduTOP09, kterého znám ještě z Plzně, ale pak se dá říci, že veškeré další dohody probíhaly s panem knížetem Schwarzenbergem.

Za pár týdnů se vám narodí miminko a možná se nebudete moci práci poslankyně věnovat naplno.

Nastoupila jsem sice mateřskou dovolenou, ale nemůžu si dovolit nejezdit do Prahy na zasedání a nevykonávat práci poslankyně, pro niž jsem dostala mandát. Považovala bych to za velkou zradu na voličích a mám v plánu, pokud bude všechno v pořádku s miminkem i se mnou, se té práci věnovat naplno. A když už jsem poslankyně strany, která škrtá a šetří peníze v rozpočtu, rozhodla jsem se věnovat dávky z mateřské dovolené na charitativní účely.

Kam přesně?

Část dávek věnuji plzeňské fakultní nemocnici, konkrétně, po dohodě, Gynekologicko- porodnické klinice, a to hned z několika důvodů. Moje maminka pracovala v plzeňské porodnici na Slovanech celý život, k tomuto tématu mám tedy blízko.Toto téma je mi blízké i teď jako budoucí mamince. Dalším důvodem pro tento výběr je logicky i to, že v Plzni jsem vyrůstala a žiji v ní,mám ji ráda, proto plzeňská nemocnice. Další část dávek bych ráda věnovala Neonatalogickému oddělení Fakultní nemocnice v Motole, a to zejména proto, že jsem s tímto oddělením již v minulosti začala spolupracovat kolem charitativního projektu jedné společnosti, ale bohužel spolupráce tehdy nedopadla úspěšně. Jsem proto ráda, že se nyní mohu vrátit jako soukromá osoba a pomoci sama.

Jste poslankyní za TOP 09 a váš ministr financí Miroslav Kalousek drží pevně státní kasu a utahuje kohouty. Všichni denně slyšíme, že si máme spořit na důchody a dětem na studia. Vy jste velkorysá.

Rozumím tomu, že precedens, který zavádím, by mohl být nemilý pro ostatní poslankyně Ale každý se může ohledně svých dávek rozhodnout dobrovolně a mně to takto v mé situaci připadá správné. Jsme stranou, která zavádí a prosazuje škrty, nedá se nic dělat.

Kolik peněz vlastně budete nemocnicím posílat?

Vlastně zatím nevím, první mateřská mi ještě nepřišla. Jako osoba samostatně výdělečně činná jsem si ale platila nejvyšší sazbu, tak uvidíme. Víte, ono je to dvojsečné. Kdybych peníze neposílala na dobročinné účely, bylo by mi vyčítáno, že jsem poslankyně a ještě beru mateřské dávky. Když chci posílat,můžu být kritizována, že vlastně nevím, co s penězi. Ale to je samozřejmě hloupost. Pro mě je řešení, které jsem zvolila, jedinou správnou možností.

V plzeňské fakultní nemocnici působí i váš manžel.

Ano je lékař, ortoped.On ale není politicky aktivní a doufám, že ho lidé budou brát hlavně podle toho, co dělá sám a jak se projevuje, než podle toho, že si vzal poslankyni za tu kterou stranu.

Překvapila vás něčím sněmovna, tedy kromě toho, že vás kolegové zvolili Miss Parlament a předběhla jste i blonďaté krásky z Věcí veřejných?

To je pravda (smích). Ale vážně. Mile mě překvapil náš poslanecký klubTOP09, kde to funguje, alespoň zatím, skvěle. Jsme mladá politická strana a nikdo z nás neví, co se může stát a jak se budou vztahy mezi námi vyvíjet, ale zatím je to pozitivní.

Poslanecký klub je jedna věc, jednání sněmovny druhá. Když sledujeme poslance u mikrofonu v televizi, naskakuje někdy husí kůže. Třeba váš ministr Kalousek si servítky k puse moc nebere. A když si začne notovat s Davidem Rathem, je to soda.

To se stane. Uznávám, že na to, že jsme stranou, která chce zlepšovat politickou kulturu, se občasné výpadky stanou i nám. Hlavně těm starším politickým matadorům. Ale na obranu Miroslava Kalouska musím říci, že si David Rath začal.Onrád provokuje, ale na druhou stranu zkušení politici říkají, že se to zlepšuje. Že to bývalo ve sněmovně horší.

Čemu se chcete v poslanecké sněmovně věnovat vy?

Jsem advokátka a pracuji v ústavně - právním výboru, takže mám logicky nejblíže k justici. Zajímalo by mě ale i zdravotnictví nebo školství, uvidíme.

Plzeňák je stejně jako vy i ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Ano, učil mě na plzeňských právech. Už tehdy byl velký profesionál, přestože byl velmi mladý a vlastně začínal.

Patřil k těm aktivnějším profesorům a jeho semináře byly vždycky plné. Vyžíval se ve vysvětlování a musím říci, že jsem měla jeho výuku ráda.

I poslední otázka bude patřit Miroslavu Kalouskovi. Plzeň nedávno vyhrála prestižní titul Evropské hlavní město kultury 2015 a vzápětí přišla od Kalouska studená sprcha, když řekl, že žádné státní peníze navíc kvůli tomu nemůžeme očekávat. Nemohla byste se trochu přimluvit?

Zkusím to. Ale nevím, jestli se dá pan Kalousek přemluvit! Za Plzeň budu určitě bojovat, jsem tu doma, i když jsem poslankyní za Prahu.

Dana Veselá

Chebský deník, 6. 11. 2010, Rubrika: Region

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme