Kaslová: Na poštu bez platební karty

Komentář poslankyně Jany Kaslové

29. 8. 2011

Jestliže chceme zaplatit složenky nebo potěšit blízké dopisem, počítáme s tím, že si na poště čas od času musíme vystát frontu. Když se ale konečně dostaneme k okénku a zjistíme, že u sebe nemáme dostatek hotovosti, nezbývá nám než hledat nejbližší bankomat a celé kolečko podstoupit znovu. Kartou se (zatím) na poště platit nedá.

Zdržení se sháněním hotovosti se v současné době mohou vyhnout pouze majitelé Maxkarty od Poštovní spořitelny. Ráda bych se zasadila o to, aby pošta bezhotovostní platby co nejdříve rozšířila i na ostatní platební karty a ušetřila tak svým zákazníkům zbytečné starosti.

Sama Česká pošta si uvědomuje, že zavedení platby kartou by mohlo přitáhnout i nové zákazníky. Vloni v únoru se objevily v médiích informace o tom, že pošta skutečně platby kartou plánuje, nicméně že je to běh na dlouhou trať. Je potřeba například přidat tisíce nových platebních terminálů, nainstalovat nový software, uzavřít smlouvy s bankami a určit, na jaké služby se platba kartou vůbec může vztahovat.

Podle zpráv z médií byl již v září 2010 jeden z těchto háčků vyřešen, když státní podnik vybral v tendru firmu, která mu dodá systém pro bezhotovostní platby.

Na umožnění platby kartou tak Česká pošta podle všeho pracuje. Následuje tím mimo jiné příklad Rakouska nebo Švýcarska, kde je používání platebních karet běžné. Otázkou pro zákazníky České pošty ale zůstává, kdy budou moci jejích služeb skutečně využívat, aniž by předtím museli do bankomatu.

Jana Kaslová
poslankyně

Hospodářské noviny, 29. 8. 2011, Rubrika: Názory, str. 8

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme