Kaslová: Češi se budou mít díky této vládě lépe

Rozhovor s poslankyní Janou Kaslovou

30. 12. 2011

Reformy vlády Petra Nečase (ODS), které jsou často kritizované, jsou prý nezbytné k tomu, aby se Češi v budoucnu měli lépe. Myslí si to poslankyně Jana Kaslová (TOP 09), která se v současnosti kromě politických úspěchů své strany raduje i z toho osobního. Úspěchy roku 2011 jí totiž završilo narození druhého potomka.

Poslankyni Janu Kaslovou (TOP 09) zasáhla v uplynulém roce šťastná událost. Po synu Jakubovi se jí v prosinci narodila i dcera Julie. Právě její narození tak politička považuje za největší úspěch roku s 11 na konci. Jaké byly ty další, jak jedna z mála zástupkyň něžného pohlaví ve sněmovně hodnotí politiku a co podle ní přinese rok 2012? To vše ParlamentníListy.cz zajímalo.

Co považujete za vlastní největší úspěch/neúspěch roku?

Z hlediska pracovního či politického veškerou práci nejen ve sněmovně, tj. schválení všech potřebných změn, ale zejména v ústavněprávním výboru, jehož jsem členkou, jmenovitě přijetí nového občanského kodexu, změnu Ústavy v otázce přímé volby prezidenta schválenou Poslaneckou sněmovnou apod. Z hlediska osobního samozřejmě narození potomka.

Jak byste zhodnotila uplynulý rok z hlediska společenských, politických změn?

Uplynulý rok považuji za velice důležitý pro léta následující, kdy budou všechny schválené reformy přicházet v platnost a kdy budou tyto reformy nejvíce zapotřebí. Považuji jej tudíž za takovou startovní pozici pro zlepšení situace u nás. Bez přijetí všech změn bychom se nemohli posunout dál.

Jak se vypořádáváte s kritikou reformních vládních kroků, máte pocit, že je vláda pro budoucí rok ohrožena?

Jakákoliv vláda, která přichází s reformami, je vždy podrobena velké kritice. Reformy jsou však v dnešní době potřeba, bez nich se bohužel neobejdeme. Jsem přesvědčena, že většina obyvatel naší země si toto, zejména při pohledu na situaci v okolních státech jako např. Řecko, Itálie, Španělsko, uvědomuje a pevně věřím, že vláda toto těžké období překoná.

Jak hodnotíte členy STAN, kteří se zčásti chtějí od TOPky distancovat?

Členové STAN věděli, do čeho jdou, když se spojili s TOPkou. Věřím, že jádro STANu zůstane natolik silné, že se bude držet dohodnutých pravidel a podobné tendence vymizí.

Co Vás čeká v novém roce - po pracovní/osobní stránce?

Byla bych ráda, aby byla přijatá novela umožňující dětským cyklovozítkám vjet legálně na silnice. Dále bych se ráda důkladněji zaměřila na mnou vybraná témata z prorodinné politiky, například zákonné místo pro děti ve školce od tří let, zvýhodnění pro zaměstnavatele, kteří zajistí péči o děti zaměstnanců, určité formy sousedského hlídání pro děti, apod. Po osobní stránce mě čeká skloubení pracovního života s rodinným.

Co byste do nového roku poradila občanům, kteří si stěžují na zhoršující se pracovní i životní podmínky, jak se na změny, jež přinese rok 2012 (reformy atd.) připravit?

I přesto, že následující roky budou plné změn, věřím, že tyto změny, hlavně z dlouhodobého hlediska budou pozitivní. Krátkodobě nás může zdánlivě krize ovlivnit všechny, nicméně se domnívám, že zásadní zhoršení životních podmínek to nepřinese. Všichni jsme na stejné lodi a musíme si popřát, aby krize co nejdříve ustoupila.

Jak se díváte na hrozby, že již v blízké budoucnosti může začít nová válka? Tuto hrozbu zmiňuje třeba senátor Kubera, a to třeba v souvislosti s děním v Severní Koreji...

Jsem optimistka, takto neuvažuji.

Jana Šulcová

parlamentnilisty.cz, 30. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Jana Kaslová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme