Karel Schwarzenberg chce veselejší Hrad a vládu práva

Rozhovor s prezidentským kandidátem a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

24. 11. 2012

Jakub ŽELEZNÝ, redaktor

Dobrý večer. Ano, už za chvíli rozhovor s Karlem Schwarzenbergem, jedním ze tří stranicky nominovaných uchazečů o funkci prezidenta. Kandidovat se rozhodl už v září minulého roku. Je to muž mnoha politických funkcí, čemuž odpovídá i jeho nabitý program. Sám říká, že vyhledává společnost mladých lidí, kteří na něj prý dobře reagují. Středu s Karlem Schwarzenbergem zachytil Lukáš Dolanský.

Karel SCHWARZENBERG, prezidentský kandidát /TOP 09/

Dobrý ráno přeju.

Lukáš DOLANSKÝ, redaktor

Můžu se zeptat, dobrý den, těší mě.

Karel SCHWARZENBERG

Dobrý den.

Lukáš DOLANSKÝ

Jaký den vás čeká dneska?

Karel SCHWARZENBERG

No, normální pracovní úplně.

Lukáš DOLANSKÝ

No, jak jsem koukal na váš itinerář, tak dá se to zvládnout?

Karel SCHWARZENBERG

Začíná to vládou, pak se musím podívat na barák, tedy do Černína, no, a pak jedu do Plzně.

Lukáš DOLANSKÝ

Dá se tohle to zvládnout všechno v jednom člověku? Ta kampaň.

Karel SCHWARZENBERG

Prozatím jo, prozatím se dost cítím mnohem lépe než předtím, aspoň není nuda.

Lukáš DOLANSKÝ

A nuda Karla Schwarzenbergovi rozhodně nechybí. Tento prezidentský kandidát je zároveň vicepremiérem, poslancem, ministrem zahraničí i předsedou vládní strany, a tak mu chybí hlavně čas. Ministerský program totiž během dne nabírá skluz, a tak den s Karlem se pomalu mění na den bez Karla. Tedy nuda především pro skupinku jeho podporovatelů, s kterými se odpoledne měl potkat v centru Plzně.

osoba

On má zpoždění, tak už bysme byli, už bysme byli na cestě, ale protože měl v Praze nějaký jednání, a taky nedá na majáček, ale minimálně půl hodiny to bude trvat.

Lukáš DOLANSKÝ

A pak, když padne tma, konečně přijíždí, akorát včas na debatu se studenty.

Karel SCHWARZENBERG

Ještě ta porada ekonomických ministrů, a ta se táhla. Tak co se dá dělat.

Lukáš DOLANSKÝ

Vaše motto je neuhnout z cesty.

Karel SCHWARZENBERG

Že se nenechám ovlivnit tlaky nebo pobídkami. Prezident republiky má jednu možnost, a sice předcházet příkladem.

Lukáš DOLANSKÝ

Den končí a ostatní jdou pomalu domů. Až na Schwarzenberga. Tomu naopak začíná čas na kampaň.

Karel SCHWARZENBERG

Teď se vydáme do hospody, doufejme.

Lukáš DOLANSKÝ

Takže na pivo.

Alžběta PLÍVOVÁ, mluvčí

Karel Schwarzenberg je jeden z nejzajímavějších lidí, s jakými jsem se kdy potkala.

Karel SCHWARZENBERG

Mě to baví, musím říci, a je to výzva, rozumíte, tedy mít radši 8 hodin debat a randění po českých krajích, než tři hodiny poslouchat sněmovnu. Je to, tam to má výhodu, že si tam odpočinu a usnu.

Lukáš DOLANSKÝ

Proč zrovna vy byste měl být prezidentem?

Karel SCHWARZENBERG

Poněvadž jsem se vlastně životem nejlépe připravil pro tento job, opravdu pracoval jsem na Hradě, dělal politiku v zahraničí, v tuzemsku, znám spoustu státníků po celé Evropě, ba dokonce dneska po světě, asi jsem nejlépe trénovaný.

Jakub ŽELEZNÝ

Tady je krátká vizitka prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Za pár dní oslaví své 75. narozeniny. Je to první vicepremiér, ministr zahraničí, předseda TOP 09. Je podruhé ženatý s tou samou chotí, má syna, dceru a nevlastního syna. Nejvyšším vzděláním dosaženým Karlem Schwarzenbergem je gymnázium ve Vídni. V 70. a 80. letech podporoval československý disent a exil a na konci 80. let byl předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. Na počátku 90. let vedl prezidentskou kancelář Václavu Havlovi. V roce 2002 neúspěšně kandidoval do Senátu, tehdy jako nestraník za US-DEU. Úspěšný byl o dva roky později už jako člen ODA za US-DEU a ODA. Stal se senátorem na 6 let. Za zelené byl ministrem zahraničních věcí v letech 2007 až 2009. A od roku 2010 je za TOP 09 vicepremiérem a ministrem zahraničí. A když je řeč o TOP 09, tak jejím předsedou je vlastně od počátku existence této strany, tedy od roku 2009. No, a teď jeden pohled do archivu. Státní svátek Československa 28. října 1991. Prezidentský kancléř Karel Schwarzenberg takhle ohlašoval vyznamenání pro významného církevního hodnostáře.

Karel SCHWARZENBERG /28. 10. 1991/

Václav Havel svým rozhodnutím 28. října 1991 za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva uděluje Řád Tomáše Garrigua Masaryka první třídy Josefu kardinálovi Beranovi in memoriam.

Jakub ŽELEZNÝ

No, a kandidát na funkci prezidenta republiky Karel Schwarzenberg teď živě v Událostech. Přeji dobrý večer a kladu první otázku. Jaká by byla vaše priorita, kdybyste byl zvolen prezidentem?

Karel SCHWARZENBERG

Dobrý večer. Priorita zásadní by byla prosazování větší vlády práva v České republice, na Hradě přímo, aby byl trochu veselejší, méně ponurý, aby byl více otevřený lidem.

Jakub ŽELEZNÝ

Ponechal byste si jako prezident i švýcarské občanství vedle českého?

Karel SCHWARZENBERG

Teď jsem vás nerozuměl. Prosím co?

Jakub ŽELEZNÝ

Ptal jsem se, jestli byste si jako prezident České republiky ponechal i občanství Švýcarské konfederace?

Karel SCHWARZENBERG

Asi jo. Poněvadž oba občanství mám od svého narození. Švýcaři se velmi slušně k nám chovali, když jsme byli v emigraci a považoval bych za to nevlídný akt, kdybych se toho vzdal.

Jakub ŽELEZNÝ

Rakouské ekoaktivisty jste kdysi označil za magory. Prezidentského vicekancléře pana Hájka za poskoka, koaliční partnery za paka. Další vaše slova jsou v České televizi nepublikovatelná, a tak je naznačím. Mluvil jste třeba o vystrkování pozadí na sousedy, užil jste velmi hrubý výraz. Mluvil jste o italském expremiérovi Berlusconim a jeho vztahu k reformám a užil jste velmi vulgární označení pro sex. Kvůli tomu si stěžovala i italská diplomacie. Nakolik byste jako prezident tenhle svůj slovník změnil?

Karel SCHWARZENBERG

Asi bych ho nezměnil, spíše zmírnil. Nemůžu ručit za to, že by mi něco někdy vyklouzlo.

Jakub ŽELEZNÝ

Ale někteří vaši spolustraníci dokonce naznačují, že vy si jistá ostřejší slova můžete dovolit. Vaši kritici naopak říkají, že jim by to třeba neprošlo, pokud jsou to kritici z politické scény. Proč by tedy vám mělo být tolerováno trošku víc než ostatním?

Karel SCHWARZENBERG

Já nevím. To myslím, já od nikoho to nežádám. Já jsem takový, jaký jsem, vyjadřuju se, jak se vyjadřuju. A prozatím to lidi přijímají. A obyčejně to bylo celkem trefné.

Jakub ŽELEZNÝ

Na závěr anketní otázky. Prosím vás o odpověď pouze ano nebo ne. Jmenoval byste vládu, v níž by byla zastoupena i komunistická strana, pokud byste byl prezident republiky?

Karel SCHWARZENBERG

Podle ústavního pořádku jsou situace, kdy prezident musí jmenovat i členy komunistické strany, pokud není jiná koalice možná, která by se ujala vlády. To nelze odpovědět čistým ano či ne.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobrá, další otázka. Visela nebo vlála by během vašeho mandátu na Hradě vlajka Evropské unie?

Karel SCHWARZENBERG

Ano.

Jakub ŽELEZNÝ

Udělil byste státní vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů?

Karel SCHWARZENBERG

Bohužel bratři Mašínové a jejich přátel Milan Paumer a tak dále už zesnuli v Páně. Jediný ještě žije a ten jasně řekl, že o státní vyznamenání nestojí. Takže ta otázka se neklade.

Jakub ŽELEZNÝ

Dobře. A poslední otázka, kterou si dovolím položit. Byl byste pro obnovení trestu smrti?

Karel SCHWARZENBERG

Ne.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane Schwarzenbergu, i vám děkuji za vaše odpovědi a na shledanou. Prezidentský speciál Událostí od pondělí vystřídá prezidentské Interview ČT24. Rozhovory s jednotlivými uchazeči můžete sledovat každý všední den od 18:30. Jinak tyhle rozhovory z Událostí si můžete připomenout na adrese www.ct24.cz. A Události se prezidentské volby budou pochopitelně věnovat dál. Už proto, že ony otazníky kolem vyřazení kolem některých uchazečů budou jistě jedním z hlavních předvánočních témat. Takže i u nás.

ČT 1, 24. 11. 2012, pořad:Události

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme