Kalouskovo puzzle

Komentář Martina Fendrycha

7. 12. 2009
Stojednoprocentně jednotná TOP 09 ustavena

Proběhl sněm TOP 09. Pro mnohé naděje, že se tu objeví slušná, neprolobbovaná, nezkorumpovaná politická strana. Bylo by to krásné.

Co je na „topce" sympatické? Vede ji Karel Schwarzenberg. Podporoval československou protikomunistickou opozici, pomáhal po sametu Václavu Havlovi proniknout do světa, otvíral jemu i republice zamčené brány. Proslul jako velkorysý mecenáš. Uspěl v Topolánkově vládě, kde sloužil na postu šéfa diplomacie. Naopak je mu vyčítána privatizace Becherovky „přes kamarády" v době Klausova premiérování.

Sympatický je důraz „topky" na nepopulismus, takové to „budeme vám říkat pravdu, i když nezní příjemně".

Příjemně znějí sliby, že se bude šetřit, že stát nesmí rozhazovat. Na ustavujícím sněmu se objevila o jiná pěkná lákadla: podporovat základní výzkum (tedy vědu jako takovou), podporovat učitele, vzdělání. Sympaticky vypadala i řada delegátů, kteří „by to chtěli dělat poctivě".

Stranu ovšem fakticky nevede Karel Schwarzenberg, nýbrž Miroslav Kalousek.

Uvědomme si: kdyby TOP 09 neměla Schwarzenberga, kdyby ji nejen založil, nejen vybudoval, ale také symbolizoval Kalousek, jaké by dnes měla preference? Dvě procenta? Jedno?

Kalouskova minulost je vskutku pestrá. Proslul už jako finanční náměstek na obraně (1993-1998). Hořela tam jedna zakázka za druhou. Nechvalně slavné jsou padáky na jedno použití, předražená modernizace tanku T-72, štábní informační systém, který byl za Kalouska zadán firmě EDS, ač vyhrála jiná (Unisys). Nejasné bylo, jak Kalousek se ženou přišli ke svým nemovitostem. Tím jeho sláva nekončí. Zasazoval se o podezřelý nákup stíhaček Gripen, jako ministr financí hájil stomiliardovou zakázku jediné firmě na odstranění ekologické zátěže. Coby lidovec si naběhl, když chtěl vládnout s Jiřím Paroubkem za tiché podpory komunistů (2006).

Na druhou stranu je považován za mimořádný politický talent, má výtečné organizační schopnosti a je schopný jako málokdo v české veřejné sféře.

Tento muž nyní řídí novou, nadějnou stranu. Své umění předvádí dnes a denně. Geniálně si do čela vybral oblíbeného a zábavného Schwarzenberga. Kníže naznačuje, že se Kalousek „napravil". Zvláštní ovšem je, jak se u nás napravení vždy derou zpátky do funkcí a do pozic vteřinu poté, co se napravili. Ještě zvláštnější je, jak Kalousek nikdy nepřiznal, že by bylo co napravovat.

Čí je to strana, bylo zcela zjevné na pražském sněmu. Vše bylo předem nachystáno, delegáti přijeli jen složit Kalouskovo puzzle. Do skládačky perfektně zapadl i nový předseda. On i jeho statutární zástupce, tedy architekt strany, dostali všechny hlasy delegátů. Působilo to až drtivě, taková jednota vyvolává pochyby a obavy. Stejně jako to, že na žádné volené místo neexistoval protikandidát, že se nevedla žádná debata. Ač je to strana nová, vznikající, rodící se, přesto byla předem upečená.

Vedení obsadili exlidovci, případně lidé s KDU-ČSL těsně spojení. To opět svědčí o Kalouskově vlivu. Klíčová místa si obsadil sám. Schwarzenberg si do vedení nepřivedl nikoho od zelených a nikoho svého.

Proč se vůbec ve věku více než dospělém (v prosinci mu bude 72) dal na takovou řeholi? Vést partaj je vyčerpávající dřina. Vést ji do voleb je dvojnásob pohlcující. Nepochybně by se bez TOP 09 nenudil. V projevu na sněmu mluvil o vlastenectví, pojmu nám stále více unikajícím, vzdáleném. Chce tedy sloužit vlasti a jistě touží chaos, který u nás vládne, vystřídat řádem. Zároveň je ale kníže představitelem šlechty a opravdovým katolíkem. Dá se tušit, že v čele „topky" zastupuje, reprezentuje oba tyto významné proudy. A pochopitelně tedy i jejich zájmy. Což nemusí znamenat nic zlého, může mu jít o nápravu starých křivd. Ale ani Schwarzenberg nespadl s nebe, nedělá politiku z čirého entuziasmu a není žádný solitér, i on sleduje svoji cestu.

TOP 09 je stranou Kalouskovou. Vstoupili do ní zhruba dvě skupiny lidí. Ti, kteří by rádi veřejné věci napravili. A pak dejme tomu podnikatelé, kteří touží uspět. (V ODS, ČSSD a KDU-ČSL se nechytili; tam už jsou karty rozdány.) Rádi by tok zakázek přesměrovali - jistě i směrem k sobě - a v tom divokém východním kapitalismu udělali trochu pořádek.

Která skupina mezi „topáky" převažuje? Kdo nakonec stranu ovládne? Pokud se dostanou do parlamentu, a jako že dostanou, dozvíme se to až dlouho po volbách.

Martin Fendrych
Týden, 7. 12. 2009, rubrika: Názory a komentáře, strana: 68