Kalousek: Zastupitelská demokracie nás chrání před extrémisty

11. 3. 2016

(edtiovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Teď zpátky do dolní komory parlamentu, kde dopoledne vystoupil s projevem prezident Miloš Zeman. Podpořil v něm zákon o celostátním referendu. Prázdné byly během Zemanovy řeči poslanecké lavice TOP 09. Sledoval jste proslov?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Sněmovna je napojena na vnitřní televizní okruh. To znamená, že každý z nás, kdo měl zájem, ho ten projev mohl slyšet v televizi. Asi tak z poloviny jsem ho vyslechl. Slyšel jsem argumenty, které pan prezident říká poslední dobou často a které ostře kontrastují s tím, co říkal jako poslanec Miloš Zeman. Tehdy varoval před referendem jako před velmi nebezpečným populismem. Ten projev je na parlamentním stenu. My ho zveřejníme. Je z dob, kdy byl Miloš Zeman ještě odpovědným politikem, bylo to v dobách, než se stal bezuzdným populistou.

Moderátorka

Vy také říkáte, že se tím celostátním referendem nesouhlasíte. Nebo to není pravda?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ano a pan prezident ho teď velmi podporuje.  Jenom odkazuji na to, že když byl poslancem, o  zákoně o obecném referendu varoval svým projevem v Poslanecké sněmovně, pod který bych se bez výhrady podepsal.

Moderátorka

Vy, když jste byl v roce 1999 místopředsedou KDU-ČSL, tak KDU-ČSL tehdy do Poslanecké sněmovny předkládala návrh o referendu, který tehdy sněmovna ve třetím čtení zamítla. Tedy za Vás bylo prosazováno referendum.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nikoliv za nás. Prosazovala ho má strana a já jsme velmi rád, že k nim dnes již nepatřím. TOP 09 je strana, která je kdykoliv ochotná se bavit o zákoně, konkrétním tématu. Měli jsme referendum o vstupu do Evropské unie. Můžeme se kdykoliv bavit o jakékoliv otázce týkající se nějakého konkrétního tématu a mít na něj konkrétní zákon. Zákon o obecním referendu podle našeho názoru ale nepatří do našeho systému parlamentní demokracie a nabízí pouze alibistické úniky pro politiky.

Moderátorka

Proč není tedy v souladu s tím, co říkal prezident Miloš Zeman? Třeba posílit přímou demokracii? Že to jde ruku v ruce s tou zastupitelskou.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Mohu odpovědět jeho slovy? Já ho budu citovat. Miloš Zeman: „Současně bych však chtěl varovat před obecně rozšířenou a dalo by se říci populistickou iluzí, která vychází z názoru, že hlas lidu je hlasem božím, a že to, co nespraví parlament, spraví občané.“ To je citace Miloše Zemana a já s ní souhlasím.

Moderátorka

Dobře a Váš názor na to, jestli by to mohlo přiblížit občany blíže politice? A politiky blíže občanům?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nedomnívám se. Myslím si, že občany bude blíže politice přibližovat to, pokud budou sami aktivní v diskuzích se svými zákonodárci. Pokud budou sami projevovat veřejný zájem a nebudou lhostejní. Koneckonců vezměte si seznam obecních referend, která proběhla. Myslím si, že 90 procent jich byla neplatných, protože o ně občané neměli zájem. Takže my si princip referenda zkoušíme na obecní úrovni a vidíme, že to nefunguje. Když to nefunguje na obecní úrovni, proč se někdo domnívá, že by to fungovalo na úrovni celostátní.

Moderátorka

Pročpak nedat tu možnost, když by skutečně došlo k nějakému závažnému tématu, ke kterému by se měli vyjádřit občané?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Odpovím opět slovy Miloše Zemana. „A já se domnívám, že je to právě ona slabá, leč existující pozitivní deviace mezi parlamentem a veřejností, proto bych chtěl varovat před nekritickým spoléháním na referendum“, říká Miloš Zeman. A já se pod to podepisuji.

Moderátorka

Můžu Vás poprosit. Ze kdy je onen proslov Miloše Zemana, abychom to upřesnili?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Tento proslov je z úterý 21. Ledna 1992, kdy ho pronesl ve Federálním shromáždění. Byl v té době ještě odpovědným politikem zastupitelské demokracie, až později se stal bezuzdným populistou. Ale tenkrát se choval ještě velmi odpovědně.

Moderátorka

Nicméně, podle Vás, neposunulo se právě to, jakým způsobem jsou občané schopni se podílet či rozhodovat za tu dobu mnoha let, protože bylo tedy, řekněme 3 roky po revoluci?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Občané se přece podílejí. Občané rozhodují. Rozhodují ve volbách, protože máme zastupitelskou demokracii. Samozřejmě že pro populistického politika je velmi jednoduché obrátit se na obecné referendum a pak - v době mediální společnosti - ponechat masmédia, aby přesvědčila občany, co si mají myslet. Domnívám se, že tady je odpovědnost politika, který má mandát, aby to rozhodnutí za své voliče učinil. Pokud ho učiní způsobem, který se voliči nebude líbit, no tak ho volič vymění. Ale do zastupitelské demokracie našeho typu se obecné referendum nehodí. Můžeme mluvit o referendu na nějakou konkrétní otázku.

Moderátorka

Co další věci, které zazněly od prezidenta Miloše Zemana po 11 hodině ve sněmovně a tedy debata o možné povinné volební účasti či o přímé volbě starostů a hejtmanů?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Jsem přesvědčen, že je právem volit, nemělo by to být povinností. Byť ten názor mohu respektovat, nesdílím ho. Přímá volba starostů a přímá volba hejtmanů je opět prvek přímé demokracie, který posouvá náš princip zastupitelské demokracie. Ano, mají ho na Slovensku a zvolili si třeba v přímé volbě županů Mariána Kotlebu. Domnívám se, že tady má být forma zastupitelské demokracie, tedy volit politickou stranu a její program, který by měl být pokud možno čitelný. Do značné míry nás to ochrání ve velmi emotivních dobách před volbou nebezpečných extrémistů a populistů. Tak jak se to stalo přátelům na Slovensku v Bansko-Bystrické župě.

Moderátorka

Pane předsedo, ještě jedna věc. Teď na jiné téma. ODS a TOP 09 prý chtějí svolat mimořádnou schůzi sněmovny kvůli farmě Čapí hnízdo vicepremiéra Babiše? Co by mělo být jejím obsahem? Proč?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ano, chceme mimořádnou schůzi svolat, protože ta operace kolem Čapího hnízda vykazuje všechny znaky dotačního podvodu a pan ministr Babiš se do ní evidentně zaplétá. V řadě případů jasně nemluví pravdu a vzhledem k tomu, že pan ministr Babiš je za Českou republiku garantem transparentnosti čerpání strukturálních fondů, tak je to obrovský reputační problém pro vládu ČR. Nejenom před veřejností, ale i v zahraničí. Vláda se zpovídá Poslanecké sněmovně a my pokládáme za nezbytné, aby to Poslanecká sněmovna projednávala.

zdroj: ČT 24, 11. 3. 2016

Osobnosti: Miroslav Kalousek