Kalousek: Z Evropské unie nesmíme odejít

1. 8. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Čemu se politici věnují, když nemluví o politice? Mluvíte třeba někdy o ženách? Za jakou ženou se na ulici otočíte, když je teď léto?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Já se snažím neotáčet, protože je to nezdvořilé. I když na druhou stranu je třeba někdy nezdvořilé se neotočit. Léto nám kromě nádherného výhledu na Pražský hrad poskytuje i krásné výhledy při procházkách, při pěší cestě po ulici nebo v tramvaji. Existuje starý bonmot, že když uvidí žena ženu v krásných šatech, tak si odmyslí tu ženu. Zatímco muž si odmýšlí šaty. Ono nám to je tak trochu vlastní. Když člověk potká půvabnou dívku, tak je to hezký pohled a potěší ho to.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Jste schopný na tohle téma debatovat i s politiky z jiných stran?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Všichni politici, kteří jsou muži, tak kromě toho, že spolu mluví o politice a o práci, tak si samozřejmě povídají i o holkách. To je naprosto normální. Docela by mě šokovalo, kdybych zjistil, že si političky nepovídají o chlapech. Vždyť jsou to přece taky ženy.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Máte hodně fanynek. Máte dokonce i svůj fanklub. Zároveň ale voliče hodně polarizujete, protože jsou lidé, na které působíte jako červený hadr. Jak si vysvětlujete, že v lidech zanecháváte takhle silné emoce?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To by měl hodnotit někdo jiný. Nerad hodnotím sám sebe. Říkám ale věci na rovinu. Říkám je tak, jak si je myslím. Někdy je řeknu možná až hodně drsně. Pak si říkám, že jsem to mohl trochu víc zabalit. Striktní názory samozřejmě vždycky posluchače polarizují. Někomu se nelíbí, někomu se libí. Na jednu stranu to vytváří fanklub, na druhou stranu to vytváří silný odpor. Stále si ale myslím, že to je lepší, než když jste všem jedno. Konec konců si to přečtete i v Písmu svatém: „Nebyl jsi ani studený, ani horký, byl jsi vlažný, a proto tě vyvrhnu ze svých úst.“ Takže to raději říkám naprosto jasně a jsem tím čitelný. Pro někoho jsem přijatelný a fandí mi. Pro někoho jsem naopak nepřijatelný, protože jsem svůj názor řekl naprosto jasně.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Velice otevřeně mluvíte o svých politických názorech, ale pečlivě si hlídáte svoje soukromí. O tom se nic neví. Ví se, že jste rozvedený. Mohl byste ale prozradit, jestli jste v současné době zadaný?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Řekla jste, že si velmi pečlivě bráním své soukromí. Já bych u toho rád zůstal. Politikem může být člověk chvilku, několik let nebo i poměrně dlouho. Já, byť jsem to neplánoval, jsem v politice opravdu dlouho. V soukromém životě jste ale až do smrti. Samozřejmě respektuji právo veřejnosti, aby znala majetkové poměry politika. Aby věděla, v jakém autě politik jezdí a kde bydlí. Na adresu jiného politika, který si pořád stěžuje, že neví, kde bydlím, tak říkám, že se to ví. Všichni vědí, kde bydlím. Dokonce novináři, kteří se mnou před moje bydliště jezdí natáčet rozhovory, to také vědí. Že bych se musel ale veřejnosti svěřovat se svými intimními vztahy a s tím, co jsem včera večeřel a s kým pojedu na dovolenou, si opravdu strážím. Myslím si, že to je moje právo. Omlouvám se všem, které by to zajímalo. Ono to ale zase tak zajímavé není.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Příliš se neví o Vašich dětech. Rozebíráte s nimi politiku? Kritizují Vás třeba nebo inspirují, jak něco změnit?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Občas se bavíme i o politice. Ze svých dětí mám radost. Jsem na ně pyšný. Dcera už mě obdařila dvěma vnoučaty a je to úspěšná lékařka. Syn podniká. Trochu se za ně bojím o to, aby až do smrti žili v prostředí společné Evropské unie. O to větší závazek pro mě jako pro politika je, abych to svým dětem a vnukům uchránil. Takže se občas bavíme i o politice a o tom, v jaké zemi by chtěli žít, až budou tak staří jak já.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Vyčetly Vám v poslední době nějakou chybu?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To víte, že často. Sám sobě ale vyčítám řadu chyb. Když mi to mí blízcí řeknou, tak jsem jim vděčný. Řeknou mi: „Myslíme si, že tohle je chyba. To nevyznělo dobře nebo to nevypadalo dobře.“ Jejich názory si vyslechnu nebo si je sám sobě přiznám proto, abych je neopakoval. Určitě ne proto, abych se tím veřejně pranýřoval.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

V politice jste už skutečným matadorem. Jak se na Vás politika podepsala?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Myslím, že jako intenzivní práce na každém člověku. Politika je práce jako každá jiná. Kdybych dělal něco jiného, snažil bych se to dělat stejně intenzivně a stejně poctivě. Stejně intenzivně bych stárnul. Protože mě v roce 2002 postihla opravdu veliká povodeň a připravila mě o téměř celé rodinné album, tak mám jen minimum svých fotografií ze starých časů.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Co byste Miroslavu Kalouskovi na začátku jeho politické kariéry poradil?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To by bylo věcí. Skoro každý rok, když se otočíte o Silvestru, tak si řeknete, co by člověk udělal jinak, kdyby věděl. A je toho moc. Pochopitelně bych mu řekl spoustu věcí a asi bychom tu seděli do rána, kdybych mu to měl říct najednou. On by mě stejně neposlouchal, udělal si po svém a musel by si nejdřív natlouct sám, aby pochopil, že ty rady byly dobře míněné.

Michaela ŠMÍDOVÁ, moderátorka Letního Interview

Máte mnoho odpůrců, kteří Vás ostře kritizují. Je náročné naučit se zpracovávat takovou kritiku, která je někdy až vulgární?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Rozlišujme tři pojmy. Rozlišujme kritiku, urážky a pomluvy. Kritiku člověk musí umět snést. Je to koneckonců i něco, co Vám často prospěje. Kritika je od toho, aby se nad ní člověk zamyslel. Je dobře, aby si z ní něco vzal a třeba se i trochu změnil. Takže kritiku tady přehodíme věty takto - kritiku snáším. Člověk by ale tu práci nemohl dělat, kdyby ji nesnášel. Urážky samozřejmě bolí. Tak jsem se naučil, aby po mně stékaly.  To, co mně opravdu vadí a nikdy jsem se s tím nesmířil, ale to je všechno, co s tím můžu dělat, jsou tisíckrát vyvrácené opakované pomluvy. Taková klasická je Kalousek a padáky. Před více než dvaceti lety bylo jednoznačně prokázáno, že Kalousek žádné nekoupil. Jsem v tom asi tak stejně vinný jako Vy nebo pan kameraman. Byla o tom napsána řada článků. Bylo o tom pravomocně rozhodnuto. Stejně jednou za rok, vždycky když na Vás potřebuje plivnout někdo, kdo nemá žádný další argument, tak vyndá padáky. Takhle bych mohl jmenovat dalších deset titulů. To mně vadí, protože to dosvědčuje, že pomluvu nemůžete vyvrátit. Dokonce jsem ve třech soudních případech dosáhl odsouzení pro pomluvu. Ta pomluva se dodnes ale opakuje. Takže ani soudy nemají žádný smysl, pokud má někdo důvod Vás dokola pomlouvat. Strašně mě baví, když někteří kolegové, kteří se narodili v době, kdy ta pomluva zazněla poprvé, si to dnes přečtou a jsou schopni po pětadvaceti letech tu pomluvu znovu uveřejnit jako novou informaci, byť byla tisíckrát vyvrácena. Dokonce za ni byl jako za pomluvu někdo odsouzen. Tohle se snáší strašně špatně, a s tím jsem se nikdy nesmířil. Současně ale trpce podotýkám, že je to tak asi všechno, co s tím můžu dělat.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Několikrát jste dokonce veřejně předvedl, že si nenecháte vše líbit. Jednoho člověka jste veřejně, lidově řečeno, profackoval.

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Jak to několikrát?  Jednou jedinkrát.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Litujete toho zpětně? Máte pocit, že jste se v průběhu času naučil býti méně výbušný?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Toho okamžiku nelituji. Nešel proti mně žádný bezbranný mladík, který mě kritizoval. Šel proti mně 20letý urostlý chlap, který na mně křičel: „Kalousku, ty svině. My tě oběsíme s celou rodinou!“ V tu chvíli jsem si řekl, že to ve svých dvaapadesáti letech, jako ministr financí, opravdu nemusím snášet. Tak jsem mu dal pár facek. A on najednou říká: „Na to nemáte právo!“ Všimněte si, že to už mi vykal. Tam výchovný moment zafungoval. To, co ho doma nenaučili, ho rázem naučily dvě facky.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Takže byste to udělal znovu?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Určitě. Možná bych neudělal to, co jsem udělal. Protože říkal: „Na to nemáte právo!“. Tak jsem říkal: „Právo asi ne, ale strašnou chuť,“ a dal jsem mu ještě dvě facky. To bylo možná už zbytečné. Za prvníma dvěma si ale stojím. Udělal bych to znovu. Nikdo na mě nemá co křičet na chodníku, že jsem svině a že mě oběsí s celou rodinou. Kdyby to byl starý bezbranný muž nebo dáma, tak si toho asi nevšimnu. Řekl mi to ale urostlý mladý chlap ve věku mého syna. Neviděl jsem jediný důvod, proč si to nechat líbit. Pokorně jsem pak přijal sankci a zaplatil pokutu ve správním řízení za porušování občanského soužití.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Mezi novináři jste známý také tím, že když se Vám výsledky jejich práce nelíbily, tak jste jim to poměrně od plic řekl třeba po telefonu. Změnilo se to? Zapracoval jste na svém temperamentu?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Ano, už to dělám minimálně. Ne proto, že bych změnil svůj temperament, ale proto, že jsem zjistil, že je to úplně zbytečné. Novinářům, kteří si chybu uvědomí s tím, že ji nechtějí opakovat, tak to říkat nemusíte. U novinářů, v jejichž případě to nebyla chyba ale úmysl, to žádný smysl nemá. Volat novinářům a upozorňovat je na to, že to, co napsali, je tak vzdáleno realitě, že už je to skoro lež, žádnou cenu nemá. To se snažím změnit.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Blíží se volby. Velkou otázkou pro Vaši stranu je, jak dopadnou. Kdyby nebyl výsledek dvouciferné číslo, vedlo by Vás to k případnému odchodu z vysoké politiky? Čemu byste se věnoval, kdybyste odešel?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Možná by mě přimělo odejít z vysoké politiky i dvouciferné číslo. Úspěch je velmi relativní. Záleží na tom, co bude po volbách. Teď o tom ale nepřemýšlím. Nepochybuji o tom, že dosáhneme velmi slušného úspěchu. Nepochybuju o dvouciferném úspěchu. Především nechci pochybovat o tom, že se podaří po volbách sestavit demokratickou vládu. Vládu, která neobohatí tuto zemi o autokratické a diktátorské prvky. Vládu, která bude jasně ukazovat azimut České republiky na Západ, do Evropské Unie a do Severoatlantické aliance. Pokud se tohle podaří, tak to bude úspěch pro všechny, bez ohledu na to, jaká jsme kdo dostali preferenční procenta. Když by se to nepodařilo, a o tom nechci přemýšlet, tak to bude obrovský neúspěch bez ohledu na to, jaká kdo dostaneme procenta. Z procent se vyspíme, ale když se nepodaří sestavit demokratickou vládu, tak tady může nastat něco na 10 nebo 20 let, v čem vážně žádný svobodomyslný člověk žít nechce.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Kdybyste z vysoké politiky odešel, čemu byste se rád věnoval?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

V životě jsem zvládl všechny neočekávané výzvy, ať už mi byly přiděleny nebo jsem se pro ně rozhodl. Ujišťuji Vás i diváky, že bych tohle zvládl zcela jistě a bez problému. Teď se tím ale nechci zabývat. Teď jsem lídrem strany, která chce uspět ve volbách a která ve volbách uspěje.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Bojíte se toho, že byste přece jenom z politiky odešel? Pro některé lidi už přesluhujete. Je to možná i to, co Vám vyčítají.

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

To jediné, čeho se opravdu bojím, je, že by země, kterou miluji a které sloužím, začala odcházet z Evropské unie. Bojím se toho, že systém, který se nazývá parlamentní demokracií a který určitě není úplně ideální, ale zajišťuje každému z nás maximum našich osobních svobod, se začne měnit na režim putinovského typu. Bojím se více za své děti a vnuky. Nebojím se toho, co budu konkrétně dělat já.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Natáčeli jsme s Vámi i o tom, co Vás baví ve volném čase. Vzal jste nás do Rudolfina. Prozradil jste, že jste velký milovník opery.  Jak se tato vášeň zrodila?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Asi bych si vzpomněl na konkrétní příběh, kdy jsem poprvé zjistil, že je opera taková emoce, která na Vás z jeviště jde, že Vás přiměje nemyslet na nic jiného. Vtáhne Vás do prostředí. Nechci říct jenom do děje, protože je to především hudba. Nechci si hrát na znalce. Jsem fanoušek, protože několik hodin výjimečné hudby a výjimečného zážitku je emoce, která mě z toho všedního světa odvede a dá mi naprosto neuvěřitelný zážitek. Najednou opustíte normální svět a ocitnete se někde jinde a je to něco výjimečného. Takhle na mě působí dobrá opera.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Jaká je Vaše oblíbená opera?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Vždycky mě nejvíc dostane opera, kde se silný příběh pojí s mimořádnou hudbou. Opery jsou známé tím, že řada libret je opravdu kašička. Jsou ale opravdu některá silná libreta na velká lidská témata. Když je k nim ještě mimořádná hudba, tak se zážitek ještě umocní. Kdybych měl říct příklady takových oper, tak je to Faust od Charlese Gounoda, určitě také Evžen Oněgin od Čajkovského i Tosca od Pucciniho.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Jsou lidé zaskočeni, když se dozví o téhle Vaší vášni? Navenek působíte tvrdě, téměř nepřístupně.

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Každý má nějakou zálibu. Něco, kde si potřebuje odpočinout. Pro mě jsou nejmilejší záliby tenis a klasická hudba. Když jste mě chtěli natočit v nějakém prostředí, kde nejsem v práci, tak jsem nabízel zase tenis. Říkali jste: „Ne, tenis už máme. Chceme ještě něco jiného.“ Pak už nezbylo nic jiného než koncertní síň.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Je právě zajímavé, že jste se nám ukázal i z téhle stránky.

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Lidé, kteří na koncerty chodí, tím zaskočeni nejsou, protože mě tam pravidelně vídají. Lidé, kteří na koncerty nechodí, mají pravděpodobně zkreslenou představu o tom, jak vypadají lidé, kteří na koncerty chodí.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Pane předsedo, dnes Vás většina lidí zná jako zatvrzelého kritika Andreje Babiše. Jak vnímáte tohle nepřátelství? Je tam i něco osobního? Řada lidí Vám po pádu Nečasovy vlády prorokovala, že budete silnou pravicovou stranou. Nemrzí Vás, že Vás Andrej Babiš připravil o místo na výsluní?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

To určitě ne. Dokonce jste to přenesla do osobní roviny. To není osobní zášť. Dokonce si nemyslím, že je to kritika jedné osoby. Je to důsledné varování před úplně jiným stylem správy země než tou, která každému z nás může zajistit svobodu. Je to styl nikoliv zemi spravovat, ale řídit jí ve svůj vlastní prospěch. To prosazuje Andrej Babiš. Do značné míry tím, jako celá řada jiných populistů v jiných zemích, veřejnost oslovil. Konce bývají velmi špatné, ale země si je musí prožít. Nemyslím, že by si slušní lidé zasloužili tu zkušenost prožít, než by pochopili, že nic lepšího než parlamentní demokracie není. Takže před tím varuji. Pokud chcete být denně špiclováni a šmírováni, být za každou cenu na někom závislí a pokud nechcete rozhodovat o svém svobodném životě, tak volte hnutí ANO. Pokud si ale chcete o svém životě rozhodovat sami, být svobodní, a ne na někom závislí, a pokud nechcete ze svých daní platit obrovské zisky několika oligarchům, kteří budou současně vládu i řídit, tak hnutí ANO volit nesmíte. Tím se připravujete o vlastní budoucnost. Je to o tom, jak má být země spravována a jak má vypadat demokratická diskuse. To není odpor k tomu nebo onomu člověku.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Jste schopen si s Andrejem Babišem v klidu popovídat? Představme si absurdní situaci, že byste spolu zůstali uvízlí ve výtahu. Jak by to podle Vás vypadalo?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Občas bychom prohodili nějaké slovo o tom, že to příliš dlouho trvá. Nemáme žádný velký důvod spolu mluvit déle. To, co chce on, pokládám pro tuto zemi za nesmírně nebezpečné. Protože ví, že to pokládám za nesmírně nebezpečné a učiním všechno proto, abych mu to realizovat zabránil, tak o čem bychom si povídali, když to o sobě navzájem víme?

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Najdete na Andreji Babišovi i něco pozitivního? Je něco, pro co ho můžete obdivovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Určitě není nic, kvůli čemu bych ho obdivoval. Na druhou stranu, řeknu to zcela obecně, žádný člověk není stoprocentně zlý nebo stoprocentně dobrý. Dobro a zlo se v každém z nás nějak sváří. Nechtěl bych vyslovit soud o někom, jestli je to dobrý nebo zlý člověk. To ať si soudí Pán Bůh. To, co chce nastolit Andrej Babiš v České republice, je nesmírně nebezpečné po svobodný život a prosperitu každého z nás. To, co chce, pokládám za nesmírně nebezpečné. Olga Sommerová říká, že jí z toho naskakuje husí kůže. Já někdy říkám, že z toho nespím. Nepojí se mi to ale zcela konkrétně se vztahem ke konkrétní osobě. I kdybych ho miloval, i kdyby byl můj bratr, tak to budu pokládat za nesmírně nebezpečné a budu proti tomu bojovat.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Andrej Babiš je známý poměrně asketickým životem. Vy jste spíš známý jako požitkář, ať jde o dobré jídlo nebo kouření. Snažíte se v tomhle směru nějak omezovat, nebo měníte svůj postoj k životu?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Kdybych neomezoval například svoji chuť k jídlu, tak mám 140 kilo. S váhou se peru od té doby, co jsem přestal hrát závodně tenis. Nestěžuji si na svůj způsob života, ale myslím, že žiji velmi skromně. Neprovozuji michelinskou restauraci. Nelítám na víkendy na Azurové pobřeží. Chraň Bože, že bych to někomu záviděl. Tohle opravdu nikomu nezávidím. Jenom mě překvapuje, že o člověku, který je znám svým luxusním životem, svými mnoha soukromými sídly, z nichž minimálně na jedno mu přispěly veřejné rozpočty, mluvíme-li o Čapím hnízdě, řeknete, že je asketický.

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Myslela jsem to spíš trávením volného času.

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Volný čas trávím na tenise nebo na koncertě. Jak si myslíte, že tráví volný čas Andrej Babiš? Na Čapím hnízdě nebo na Azurovém pobřeží. Co Vám přijde asketičtější?

Michaela ŠMÍDOVÁ, Moderátorka Letního Interview

Kde budete dovolenou trávit Vy, když ne na Azurovém pobřeží?

Miroslav KALOUSEK, předseda TOP 09

Pojedu na 10 dní k moři. Velmi se na to těším a velmi se omlouvám, že neřeknu, kam. Těch 10 dní je opravdu mých. Viděl jsem už tolik svých kolegů, které načapali paparazzi na pláži, aby je při různých nelichotivých situacích viděli vylézat z moře, že o to nestojím. Omlouvám se Vašim divákům, že neřeknu, kam, ale není to zase daleko.

Zdroj: Letní interview, TV Nova, 30. 7. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme