Kalousek: Vládu hnutí ANO nepodpoříme

29. 10. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

moderátorka

I s ohledem na to, co TOP 09 na konto jakékoliv podpory vlády vedené Andrejem Babišem řekla, je myslitelné, že by získala menšinová vláda s nestranickými odborníky podporu ze strany TOP 09? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Není to myslitelné. Navíc bych doplnil, že vláda je politický orgán. Ministři, byť nebudou členové strany, jsou politici a budou dělat politická rozhodnutí. Takže to bude jednobarevná vláda politiků za hnutí ANO. Říkat jim nestranní odborníci, je jenom marketingová mlha. Ministr je politik.

moderátorka

Jak se k tomu postaví TOP 09 a její poslanci v rámci ustavující schůze Poslanecké sněmovny?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Poslanci TOP 09 takové vládě samozřejmě důvěru nevysloví.

moderátorka

Když zůstaneme u ustavující schůze 20. listopadu, kdy teprve může skončit vláda premiéra Bohuslava Sobotky, budou se poslanci TOP 09 snažit zablokovat možnost, aby vznikla taková vláda, o které Andrej Babiš mluví?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Myslím, že na to nemáme sílu. Vedeme trpělivá vyjednávání. Uvažujeme o velmi úzké spolupráci s kluby KDU-ČSL a STAN. Na toto téma se s nimi sejdeme příští týden, až se ustanoví náš klub. Nedomnívám se ale, že je v našich silách ustavující schůzi zabránit. Andrej Babiš vyhrál volby a zcela jistě 23 hlasů, které potřebuje k tomu, aby se ta schůze mohla ustavit a on svoji vládu mohl složit, získá. O tom nepochybuji. 

moderátorka

Andrej Babiš oznámil, že se bude snažit, aby taková vláda prosazovala některé části programu i ostatních stran. Budete mít snahu ovlivnit to, aby se podařilo dostat do programového prohlášení této vlády i některé priority TOP 09? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Určitě se nebudeme snažit, aby taková vláda některé naše priority do svého programového prohlášení dala, protože bychom za ní přebírali část odpovědnosti, a to opravdu nechceme. Budeme se snažit jako opoziční klub prosazovat své priority do vládních předloh tak, jak je standartním úkolem opozice.

moderátorka

Poslední věc je obsazování jednotlivých postů. Byť vím, že participovat se na tom určitě nechcete, můžete ale alespoň říct, jestli jsou nějaké ministerské posty, u kterých byste přivítal, kdyby je Andrej Babiš obsadil radši někým nestranickým než členem ANO? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Vládnout bude Andrej Babiš. Kdo mu u toho bude dělat stafáž, je celkem jedno. Všichni ministři v jeho vládě budou politici za hnutí ANO. Říkat kterémukoliv z nich nestranický odborník, je jenom marketingová mlha, která nemá nic společného s realitou. 

moderátorka

Proč si myslíte, že Andrej Babiš s tím krokem přichází, když ještě pro tuto vládu podporu nemá? 

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To se musíte zeptat jeho. V každém případě, když říká nestraničtí odborníci, vytváří marketingovou mlhu. Budou to všechno politici za hnutí ANO.

Zdroj: ČT24, 27. 10. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme