Kalousek: Věřím, že se povede vytvořit blok se šancí zvítězit

Příští Poslanecká sněmovna bude bez Miroslava Kalouska. Bývalý ministr financí, někdejší předseda KDU-ČSL a spoluzakladatel TOP 09 nebude příští rok na podzim kandidovat. Sám si ale nechává otevřená vrátka pro případné další volby. V obsáhlém rozhovoru pro Blesk Zprávy Kalousek mluvil v první části o rodině i úsporách. Druhá část je o politice. O kandidatuře na prezidenta i o vztahu s premiérem Andrejem Babišem, se kterým se soudí.

20. 7. 2020

Od roku 1998 se žádné sněmovní volby neobešly bez Miroslava Kalouska. Tentokrát bude vše jinak. Stávající předseda poslaneckého klubu TOP 09 už totiž kandidovat nebude. I když si prý zatím nedovede představit, jak bude vypadat první den poté, co mu skončí mandát. Dává totiž za pravdu ministryní financí Aleně Schillerové, která si prý myslí, že pro Kalouska je politika droga. „Když chcete tu práci dělat poctivě a děláte ji naplno, je to pro vás droga. Takže ano, souhlasím,“ souhlasil po dlouhé době Kalousek s šéfkou státní kasy. A připustil, že možná bude mít příští rok na podzim absťák. „Možná ano, a možná se mi zas po některých věcech stýskat nebude. To většinou člověk pozná, až když tam není,“ je sám zvědavý, co vše mu bude chybět.

Co bude Kalousek dělat, prý ale sám ještě neví. Zvažuje buď zaměstnání nebo možná i nějaké podnikání. „Ale samozřejmě politika mě dál bude zajímat a dál se budu vyjadřovat k politickým věcem. Protože jsem prostě člověk politický,“ nedovede si představit, že by se od politického života odstřihl úplně.

Definitivní rozhodnutí a možnost další kandidatury

Svůj krok nekandidovat v roce 2021 do Sněmovny prý zvažoval delší dobu. „Důvod je jasný, pevně doufám, věřím, že se povede lídrům pravostředových demokratických stran vytvořit blok, který bude mít šanci na vítězství ve volbách, že tady bude šance, že budeme mít zase normální vládu, která z nás bude dělat moderní evropskou zemi, nikoli východní oligarchickou strukturu,“ zdůvodnil Kalousek hlavní pohnutku.

Sám Kalousek prý vyjednávání oficiálně nepovede, to nechá na lídrech stran včetně předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové. Výhodu volebního spojenectví chce prý odcházející poslanec vysvětlovat i neformálně po celé zemi. Z původního plánu spojit strany v jeden předvolební blok toho ale příliš nezbylo. Sám Kalousek připouští, že když nějaké spojenectví vznikne, budou to bloky hned dva.

„Dokonce si myslím, že bude lepší, když budou dva, protože budou-li dva, tak předvolební programy mohou být srozumitelnější a přitažlivější pro příslušné voliče,“ je přesvědčený. O předvolební spolupráci tak podle informací Blesk Zpráv zkoušejí vyjednávat Piráti a hnutí STAN na jedné straně, na straně druhé ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Právě lidovcům přitom Kalousek mezi lety 2003 až 2006 šéfoval.

„Myslím, že mohu opravdu hodně odpracovat. Za ta léta v politice znám skoro každého. A abych byl přesvědčivý při tom přesvědčování, tak chci, aby bylo jasné, že na tom nemám žádnou osobní ambici,“ Zmínil Kalousek hlavní důvod, proč se neobjeví na kandidátce. Při současném dohadování jsou právě osobní ambice podle Kalouska největším problémem, „které vám nikdo nepřizná a promítá to do zástupných argumentů, proto je to tak nesrozumitelné pro občana,“ tvrdí.

„Budu přesvědčovat ten terén o tom, že ta dohoda je dobrá pro Českou republiku,“ popsal svou úlohu. Jednodušeji se mu prý bude lidi přesvědčovat právě ve chvíli, kdy nebude potřebovat být zvolený.

„Kdybych řekl na jaře, že jsem si to rozmyslel, ať už z jakýchkoliv důvodů, tak by to muselo být nutně směšné,“ vylučuje Kalousek, že by své rozhodnutí nekandidovat mohl ještě nějak pro nadcházející sněmovní volby změnit. „Jak to bude v příštích letech, neb jsem ještě mlád, to nevím,“ nevyloučil, že by se o hlasy voličů v budoucnu mohl ucházet.

O prezidentské volbě

V jakých volbách by to mohlo být, ale zatím podle svých slov příliš netuší. „Jestli budu, nebo nebudu chtít kandidovat v některých příštích volbách, opravdu nevím a dnes o tom ani nepřemýšlím. To, co považuji za vyloučené, je, že bych kandidoval na funkci prezidenta republiky. To si neumím přestavit, jak by se musela změnit atmosféra v téhle zemi, abych o tom začal přemýšlet,“ vyloučil možnost, že by mohl chtít vystřídat v roce 2023 na Pražském hradě Miloše Zemana. „O těch ostatních volbách v tuto chvíli opravdu nevím a nechci o tom přemýšlet. Možná se někdy do politiky vrátím a možná už ani nebudu chtít,“ tvrdí teď Kalousek.

Až do roku 2027 přitom Českou republiku čekají každý rok nějaké volby. Ať už senátní, komunální, prezidentské, nebo volby do Evropského parlamentu. Práci v Bruselu by si přitom Kalousek dokázal podle svých slov představit.

Selfíčka a karikatura politiky

I když Kalousek opustí po 23 letech Sněmovnu, odmítá psát politický nekrolog. Stejně tak se ve studiu Blesk Zpráv zdráhal označit někoho za svého největšího politického soupeře. Nepovažuje za něj ani současného premiéra Andreje Babiše, se kterým je už řadu let na kordy. „Andrej Babiš není politický rival, protože Andrej Babiš nedělá politiku. Ten dělá jen cirkusácký marketing a dodnes nepochopil, o čem je politika,“ odmítl Kalousek mluvit o premiérovi jako o politikovi a z otázky na největšího politického soupeře se snažil utéct.

„Byli tam lidé, kteří byť byli mými soupeři, tak jsem si jich velmi vážil, a byli tam lidé, kterých jsem si moc vážit neuměl. A to, co mě mrzí nejvíc, když se podívám na těch 23 let, jak strašně upadla úroveň české politiky ve smyslu opravdové politiky. To, co je dnes politikou, to je karikatura na politiku,“ chybí Kalouskovi střed idejí a argumentů a větší rozměr. „Spor je maximálně o to, kdo si udělá lepší selfíčko,“ vadí Kalouskovi současné pojetí politiky. Stejně tak postrádá odbornou kompetenci většiny aktérů.

Lituje zavedení přímé volby prezidenta

Sebekriticky Kalousek v obsáhlém rozhovoru také připustil, že za léta strávená v politice udělal celou řadu chyb. „Celá řada jich byla na základě toho, že jsem neměl informaci, která byla jasná třeba až za tři roky,“ za takové chyby se ale podle svých slov prý nestydí, protože pracoval s takovými informacemi, které byly dostupné v době hlasování.

Horší svědomí už má podle svých slov ale u takových věcí, kde byl prý vnitřně přesvědčen o nesprávnosti projednávané věci, ale pod tlakem nálady ve společnosti ji nakonec podpořil, aby držel basu třeba se spolustraníky. „Těch případů nebylo moc, ale staly se,“ přiznal Kalousek a přidal také hned dva příklady. „Krajské zřízení a přímá volba prezidenta,“ v obou případech hlasoval nakonec pro schválení zákonů, ale měl prý vnitřní přesvědčení, že to není dobré rozhodnutí.

Ústavu by podle svých slov ale kvůli tomu zpět neměnil. „Nemyslím si, že by se měl dělat z ústavy trhací kalendář, že by se měnila kvůli tomu, že teď tam (na Pražském hradě – pozn. redakce) sedí něco nepřijatelného, jsem velmi zdrženlivý k častým změnám ústavy,“ za zavedení přímé volby prezidenta by se byl prý Kalousek schopný i omluvit.  

Soud s Babišem

Především v Poslanecké sněmovně vystupuje Kalousek velmi často i s peprnými výrazy proti premiérovi Andreji Babišovi. Ani šéf vlády často nejde pro vulgární výraz daleko, a tak bývalého ministra financí častuje slovy jako ožrala, korupčník nebo zloděj zlodějská. Kalouska to prý ale nechává klidným. „Není to nic příjemného, ale ani já nejdu často pro ostré slovo daleko,“ připustil. Na Babiše kvůli tomu ale žádné trestní oznámení nepodává.

U soudu se ale Kalousek s Babišem dost možná potkají. „Když vás někdo sprostě obviní z toho, že kvůli vám umírali lidé, tak vás to nemůže nechat klidným. „Je to sprostá estébácká pomluva,“ potýká se Kalousek i po 25 letech od svého působení na ministerstvu obrany s obviněním kvůli špatným padákům. „V posledních letech to o mně šíří aktivně Piráti na svém autobusu a pan premiér Babiš. A protože to řekl do přímého přenosu v ČT, tak byť se nerad soudím, tak v tomto případě jsem tu žalobu podal a dotáhnu ji do konce a donutím ho k omluvě,“ je odhodlaný Kalousek, který si dodnes s Babišem tyká.

Obecné soudy se původně touto žalobou odmítaly zabývat a vyzývaly Kalouska, aby se obrátil na sněmovní mandátový a imunitní výbor. Nakonec ale Kalouskův advokát podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který nařídil soudům, že se musejí věcí zabývat. Žalobu Kalousek podával už před třemi lety.

Když se stal Kalousek předsedou KDU-ČSL, Andrej Babiš mu prý nabízel podporovat jeho politickou kariéru. „Měl pocit, že by mezi námi mohla vzniknout dohoda, že já se budu vstřícně koukat na potřeby Agrofertu a on by podporoval moji politickou kariéru,“ návrh Babiš podle Kalouska vznesl v roce 2004. „Já jsem se mu vysmál a od té doby jsme se moc nevídali,“ dodal na adresu Babiše.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Zdroj: Blesk.cz, Jakub Veinlich, 20.7.2020

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme