Kalousek: Věda a výzkum musí být v rozpočtu prioritou

6. 12. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Daniel TAKÁČ, moderátor

Poslanci schválili v prvním čtení státní rozpočet na rok 2018. Stalo se tak v den, kdy prezident přijal demisi Sobotkovy vlády a pověřil ji řízením země, než bude jmenována vláda nová. Rozpočet počítá se schodkem 50 miliard korun. Pro propuštění do dalšího projednávání hlasovaly hlavně strany odcházejí koalice ANO, ČSSD a lidovců. 50miliardový schodek se změnit už nemůže, strany ale ve sněmovně navrhují přesuny peněz už za víc než 8 desítek miliard. Odcházející ministr financí Ivan Pilný si přeje změn co nejmíň. Vy jste hlasovali proti, proč?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

My jsme dokonce navrhli protinávrh. Jsou to z našeho pohledu neodpustitelně vysoké výdaje. Vezměte si, že v roce 2015 vláda pro rok 2018 plánovala o 77 miliard méně, než teď navrhla, a ještě v červnu letošního roku navrhovala o 24 miliard méně, než bylo dnes schváleno. Není k tomu žádný důvod kromě toho, že vláda odmítá šetřit sama na sobě ve svých běžných výdajích. Chtěli jsme, aby alespoň o polovinu deficit zkrátila a řekli jsme také, kde by se peníze měly ušetřit. Nebyl to žádný přehnaný požadavek. Na 1 bilion a 350 miliard chtít ušetřit 24 miliard, to opravdu přehnaný požadavek není. Nicméně vláda trvala na svém. Dokonce i někteří opoziční poslanci, kterým se deficit také nelíbil, nechtěli žádným způsobem podpořit jeho snížení. Takže to prošlo tak, jak to prošlo. To, co nám na tom vadí ze všeho nejvíc, ještě více než ten deficit, je struktura. Vláda má dnes k dispozici o 200 miliard více, než měla vláda v roce 2013 a přesto investuje mnohem méně.

Daniel TAKÁČ, moderátor

K té struktuře se dostaneme v debatě. Proč ale pořád bobtnají a bobtnají peníze, když opozice říká, že pro to není důvod? Peníze, které vydává státní rozpočet.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ČSSD/

Podle nás to nejsou žádné výdaje vyhozené do koše, my investujeme do lidí. Myslím si, že ani pan Kalousek nezpochybní, že potřebujeme zdravotní sestřičky, kvalitní učitele, potřebujeme sociální služby, a to jsou všechno věci, do kterých právě investujeme v tomto rozpočtu. Pro nás tady nejsou minusové položky, takže to je základní rozdíl v pohledu na věc. No, a potom pokud se strašíme různými schodky, tak asi občané potvrdí, že v letošním roce to vypadá na 15 miliard schodek, nikoliv 60 miliard proti původnímu předpokladu, no a v minulém roce jsme skončili více než s 60miliardovým přebytkem. To znamená z mého pohledu ekonomika má dynamiku, lidé si zaslouží mít lepší podmínky a vláda postupuje dobře.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Investice do lidí neznamená, že přijmu o 40 tisíc nových státních zaměstnanců.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Když jsou v tom sestřičky, policisté atd....

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Hasiči. Ale ne sestřičky, ty jsou placeny ze zdravotního pojištění, ty sem nepatří, Mám-li armádu 430 tisíc státních úředníků a hasičů, policistů, učitelů a mám-li potřebu těchto profesí navíc, což nechci zpochybňovat, může to být vládní priorita, tak v této armádě 430 tisíc lidí někde jinde musím ušetřit. Jestliže chci po daňovém poplatníkovi, aby zaplatil o 52 miliard více na státní zaměstnance. A to tato vláda chce. Tak za těch 52 miliard navíc musím také něco nabídnout. To znamená, buď ty odborníci budou špičkově placení, anebo budu mít já lepší veřejné služby. Nemáme ani jedno, ani druhé, ale vydáváme o 50 miliard víc. Přitom investice, které potřebujeme podstatně víc než státní zaměstnance, snižujeme nejenom oproti roku 2017, ale dokonce oproti létům, kdy jsme měli krizi.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Pane Ferjenčíku, Vy jste říkal, že v těchto dobách nevidíte důvod pro schodek, protože jste se zdrželi. Kde by ty peníze šly ušetřit, aby schodek nebyl? Jak vy byste si to představovali?

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/

Tak tam jsou nějaké strukturální problémy. My třeba vidíme, a já jsem v pražském zastupitelstvu, tam si dodnes úředníci předávají dokumenty v papírové podobě a pracují tam lidé na místech, která v soukromém sektoru už vůbec neexistují, protože kdyby ten stát normálně fungoval, tak už ta místa nejsou potřeba. Prostě lidi skenují dokumenty, které předtím poslali emailem, vytiskli a zase to posílají dál.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Rozpočet je vždycky výsledkem nějaké dlouhodobé politiky. Jakkoliv už dávno měl být ten rozpočet vyrovnaný, tak dnes ho nikdo vyrovnaný udělat nedokáže ani za měsíc, ani za 3 měsíce. To prostě nejde, protože za ty 3 roky vláda uzavřela celou řadu závazků, ať už zákonem nebo smlouvami, takže ani já bych teď netrval pro příští rok na vyrovnaném rozpočtu. Pro to se musí udělat hlubší strukturální a legislativní změny. Ale o polovinu deficit skutečně snížit šel. Ten návrh z června 2017, který plánoval o 24 miliard nižší výdaje, umožňoval technicky proveditelný, ne ideální, ale technicky proveditelný rozpočet. Tím, že za 3 měsíce vláda výdaje navýšila o 24 miliard korun, tak se dopustila, promiňte mi prosím, neuvěřitelné rozežranosti. My jsme nechtěli nic jiného, než aby tuhle tříměsíční rozežranost vrátila zpátky. Nedostalo se nám podpory. Mrzí mě, že ti, kteří říkali, že deficit je příliš vysoký, tak sami vlastní řešení neměli a neuměli podpořit ani to naše.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Musel tam být ten nárůst těch peněz?

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ČSSD/

Z hlediska toho, co je největší investicí tohoto rozpočtu, a to jsou senioři a seniorky a jejich důchody. Takže sociální demokracie, těžko by to od nás diváci a občané očekávali, nikde nebude tedy hlasovat proto, aby se snižovala životní úroveň seniorů. To asi kolegové potvrdí, že to je ta nejvyšší částka rozpočtu a sociální demokracie souhlasí s tím, že rozhodně životní úroveň seniorů a seniorek je velké téma a my bychom se rádi shodli s celým politickým spektrem na tom, jakým způsobem se má do budoucna financovat důchodový účet. Ale nejvyšší položka státního rozpočtu je životní úroveň našich seniorů, kteří celý život pracovali, a to jim dlužíme, možná jim to dlužíme i z těch předchozích vlád.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

To nikdo nezpochybnil, paní ministryně. Skutečně z těch 200 miliard, co vy máte navíc, je 68 miliard na sociální dávky, kde dominantní část jsou penze. Ale druhá nejvyšší částka, těch 51 miliard, to už jsou platy státních zaměstnanců, kterých máme o 40 tisíc víc. A další obrovské položky jsou provoz vlády, která neumí šetřit sama na sobě a strašně se zvýšily výdaje v nákupech, ve službách do té míry, že vláda dokonce musela snížit plánované investice oproti minulému roku, aby na tu svoji rozjedenost měla. Dobrý vývoj ekonomiky vás neopravňuje k tomu zbytečně peníze utrácet, protože dobrý vývoj nebude navždy.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Investice chybí kde, pane předsedo? Ono se to z toho rozpočtu nepoznává úplně jednoduše. Je to v různých kapitolách, čili dost, dost lehce se s tím manipuluje.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Upřímně řečeno, rozpočet je a vždycky bude, i když změníme jeho metodiku, poměrně sofistikovaná materie. Nusíte tomu malinko rozumět. My jsme se - proto odkazuji na naše stránky - pokusili informace velmi zestručnit do sloupových grafů základních ukazatelů. Myslím, že si to už každý přečte jednoduše.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ono se to špatně vytahuje z toho rozpočtu.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

Ono se to špatně vytahuje, když to neumíte. Když to umíte, tak to vytáhnete celkem rychle. A my jsme se to právě proto našich čtenářům a posluchačům pokusili zpřístupnit a zpřístupnili. Aspoň doufám. Jednoznačně do vědy a do výzkumu výdaje stagnují. Od našich časů, kdy do vědy a výzkumu šlo 39 miliard, tak dnes je rozpočet někde na 41 miliardách, což je mírné absolutní navýšení. Ale v poměru k nárůstu HDP procento vědy a výzkumu na HDP klesá. Pokud by věda a výzkum byly naší prioritou, tak nemohou výdaje růst pomaleji, než roste HDP, což vláda dělá. Výdaje nesmějí stagnovat. Jestli nám jde o budoucnost, tak musí naopak akcelerovat. Pro nás je na prvním místě věda a výzkum, vzdělání a samozřejmě infrastruktura. Kdyby rozpočet s 50 miliardovým schodkem plánoval investice kolem 150 miliard korun, tak bych ho ještě chápal. Ale jestliže plánuje investice méně než 90 miliard, tak schodek opravdu nechápu.

Daniel TAKÁČ, moderátor

Proč tam není více investic? Věda a vzdělání.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ČSSD/

Tak pozor. Jak v případně vzdělávání, tak v případě vědy jsou to rekordní rozpočty. Můžeme si tady hrát s čísly z hlediska poměru HDP.

Daniel TAKÁČ, moderátor

No, ale slyšeli jsme, že to neodpovídá růstu.

Kateřina VALACHOVÁ, místopředsedkyně poslaneckého klubu strany /ČSSD/

No právě, protože samozřejmě HDP nám roste dynamicky, takže tím spíše byť jsou to rekordní rozpočty jak pro školy, tak pro vědce, tak to pořád nestačí, ale to jsou trošku kupecké počty nebo poměry, ale to, že jsou to rekordní rozpočty, to věřím, že ani kolegové nemohou popřít. Co se týká vědy a škol, tak navíc jsou to rekordní rozpočty několik let po sobě a samozřejmě dorovnáváme obrovský deficit z doby, kdy tady sice byla hospodářská krize, recese, to uznávám, na druhé straně Německo v té době do vzdělávání a do vědy investovalo, zatímco my jsme tupě škrtali.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu strany /TOP 09/

To se musím ohradit. Myslím, že nemůžeme tolik klamat veřejnost, paní ministryně. Jestliže jsme do vědy a výzkumu v posledním roce naší vlády v roce 2013 investovali 39,8 miliardy a vy na příští rok rozpočtujete 41,4 miliardy, to je víc o miliardu a půl. Tak neříkejte, že doháníte dramatický deficit. Položky, které vám opravdu dramaticky rostou, jsou platy státních zaměstnanců, dotace pro firmy typu pana Babiše a sociální dávky. Ale investice i tohoto typu vám ani nerostou, ani je nedoháníte.

Zdroj: ČT24, 5.12.2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme