Kalousek ve sněmovně ke „zneužívání moci ministra Babiše“

10. 5. 2017

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. V úvodu svého projevu bych rád poděkoval panu ministru Babišovi, že rozšířil mou sbírku dadaistických výroků. Prosím, abychom si to zapamatovali. Výrok: „Žádnou politickou moc nemám a nikdy jsem ji nezneužil“, mi připadá skoro stejně dobrý, jako výrok: „Žádné peníze jsem nikdy nevzal a ta částka také nesouhlasí“.

Ale teď prosím k věci. Pan ministr Babiš nás tady osočil, že mu strašně vadíme a že ho chceme dostat z politiky. Rád bych ho poprosil, aby si to nebral osobně. To skutečně není osobní, jestli někomu vadí nebo nevadí Babiš. Nám, pane ministře, strašně vadí, že vy svým chováním, které je bohužel známé i za hranicemi, posouváte za účinné podpory pana prezidenta Českou republiku někam mezi banánové republiky. A to se ještě velmi omlouvám Kostarice. Opravdu si myslíme, že si to Česká republika nezaslouží a že Poslanecká sněmovna je tady od toho, aby hájila a udržela minimální standardy civilizovaného evropského politického chování, zvyků a kultury.

Nechci se vracet do minulosti. Vy jste se vracel ve svém projevu desítky let zpátky. Já se nebudu vracet ani k Čapímu hnízdu, ani k vašim úvěrovým či daňovým podvodům. O tom jsme hovořili při jiných příležitostech a na jiných schůzích. Já se budu držet tématu, kvůli kterému tato schůze sněmovny byla svolána. Tedy kvůli šokujícím informacím, které zazněly na třech zveřejněných nahrávkách. Nechci zkoumat, jakým způsobem vznikly a jak se dostaly na veřejnost. Pravděpodobně dost ohavným způsobem, který si zaslouží své odsouzení. Je však věcí policie, aby to důsledným způsobem vyšetřila. Nicméně pokud ten obsah zazněl, nemůže Poslanecká sněmovna ignorovat informace, které byly zveřejněny. Všechny tři nahrávky totiž svědčí o naprosto bezprecedentním zneužívání politické moci vůči nezávislým institucím.

První nahrávka zaujala většinu veřejnosti především neobyčejnou kadencí vulgarismů, kterými jste častoval své vládní kolegy. Nicméně kvůli tomu by skutečně nebylo třeba svolávat mimořádnou schůzi. Leč, i kdybyste tam oslovoval své kolegy ne těmi slovy, které jste používal, ale kdybyste říkal "ctěný kolega Zaorálek, ctěná kolegyně Marksová Tominová", tak tam zazněly naprosto šokující informace. Informace, kdy vy sám potvrzujete, že jste vyvinul velkou snahu, abyste ovlivnil personální složení Rozhodčího soudu při Hospodářské a agrární komoře. To je nezávislá rozhodovací instituce požívající zhruba téměř stejné ochrany jako soudy. A je naprosto nepředstavitelné, aby v civilizované zemi politik, ministr financí a člen vlády vyvíjel aktivitu ve směru jakýchsi temných dohod nebo nátlaků za účelem ovlivňování personálního složení tohoto sboru. Je to totéž, jako kdybyste se snažil, (doufám, že to neděláte), ovlivnit jmenovací proces soudců nebo funkcionářů jednotlivých soudů. Je to prostě něco, co samo o sobě stačí na diskvalifikaci politika.

Na nahrávce druhé bylo potvrzeno jenom to, co všichni už dávno tušíme. Všichni, kdo čteme noviny a víme, jak Mladá fronta a Lidové noviny psaly kdysi a jak píší dnes, o čem píší, ale především o čem nepíší, o čem si napsat nedovolí, tak se to tam prostě potvrdilo. Potvrdilo se, že vy úkolujete své redakce pro své vlastní politické zájmy a pro dehonestaci svých politických soupeřů. To je velmi nebezpečné pro demokracii. Demokracie nemůže existovat bez nezávislých médií. Jejich posláním je kontrolovat moc. Na nahrávce je potvrzeno, že jste udělal z Mladé fronty a Lidových novin součást zpravodajské a propagandistické divize Agrofertu. A ty se pak místo toho, aby moc kontrolovaly, staly její součástí, čímž naprosto rezignovaly na své společenské poslání. To je druhá věc, která by v civilizovaném světě okamžitě stačila na politickou diskvalifikaci jakéhokoliv vysokého politika.

Nahrávka číslo tři pak zcela jednoznačně potvrzuje, že jste byl seznamován s informacemi ze živého policejního spisu. A ne že to byla provokace. To seznámení jste radostně přijal a dokonce jste říkal, co by se mělo pustit před "socanským sjezdem" a co by se mělo pustit před volbami, aby to ty "socany" poškodilo co nejvíc. Pan Brunclík, jehož projev na nahrávce komentujete, cituji, říkal jste "to na ně pěkně bleje", potvrdil Českému rozhlasu, že výslech, který je na nahrávce citován, je autentický a že ho poskytl v Luhačovicích 8. února. Tedy poměrně krátce poté, co jste předal Mafru do svěřeneckého fondu a přísahal jste, že opravdu své noviny ovlivňovat nebudete. To je samozřejmě další případ. A opět jenom on sám by stačil na absolutní skandál a totální politickou diskvalifikaci v jakékoliv civilizované zemi. Tyto případy jsou však tři.  Stačil by každý z nich sám o sobě. A vy máte tu odvahu nám tady říkat, že žádnou politickou moc nemáte a už vůbec ji nezneužíváte a že je to všechno lež a kampaň proti vám. Ne, pane ministře, promiňte, chováte se způsobem, který kdyby Česká republika, ale i Poslanecká sněmovna tolerovaly, tak by opravdu souhlasily s tím, že civilizovanou evropskou zemí nejsme.

Citoval jste mé jméno ve svém projevu, (já to nepočítal), nejméně dvacetkrát, takže mi dovolte, abych ho jenom velmi stručně okomentoval. Slyšel jsem podobným způsobem mluvit v této Poslanecké sněmovně Víta Bártu. Vít Bárta byl takový váš předskokan na české politické scéně. Také kritizoval tradiční politické strany, také bojoval s korupční hydrou, také měl mimořádnou zálibu v policejních spisech a také to byl ufňukaný lhář. Ale proti vám, pane ministře, to byl obrovský formát a férový chlap. Děkuji za pozornost.

Miroslav Kalousek

PSP, 10. 5. 2017