Kalousek: TOP 09 podporuje plnohodnotnou demokracii

5. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jak se teď ve Vašich očích jeví Bohuslav Sobotka? Jiří Ovčáček na Twitteru píše, že premiér Sobotka mění názory takřka každou hodinu, takže Hrad raději počká, zda si svůj nejnovější přemet zase nerozmyslí. Je to přemet?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Opravit chybu je postoj normálního muže. Oceňuji, že pan premiér pochopil, že alibistické vzdání se odpovědnosti převádí zásadní pravomoci do rukou prezidenta republiky. To byla tragická chyba. Ve snaze řešit problém tam, kde skutečně je, to znamená odvolat skandály zatíženého ministra financí, může počítat s podporou TOP 09.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jak bude podpora TOP 09 vypadat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Vypadá úplně stejně, jako bylo naše prohlášení u Čapího hnízda. Řešení mělo přijít nejpozději u Čapího hnízda. Pan premiér nese odpovědnost za to, že podržel Andreje Babiše při zjevném dotačním podvodu a veřejném lhaní. Naše nabídka je stále stejná: „Necháme Vaši vládu dovládnout. Nemůžeme Vás podporovat, ale nevyjádříme Vám nedůvěru. Necháme Vás dovládnout proto, aby se hlavním hráčem ve hře nestal pan prezident Zeman.“ To říkáme už déle než rok a říkáme to dnes stejně. Demisi, ať už vlády nebo ministra, podle ústavy prezident přijmout nemusí. Návrh na odvolání ministra prezident přijmout musí. Může samozřejmě dělat obstrukce. Ústava mu nestanovuje žádný termín. Bude-li ale obstrukce dělat, bude viníkem krize. TOP 09 mu to bude hlasitě připomínat.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Když jste zopakoval Váš závazek nechat dovládnout tento kabinet, tak se bavíme o jaké podobě tohoto kabinetu? Teď bude pravděpodobně na stole několik variant, možná i vlády menšinové.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Že by odvoláním ministra Babiše  vznikla menšinová vláda ČSSD a KDU-ČSL, protože hnutí ANO by odešlo z vlády a možná by iniciovalo vyslovení nedůvěry vládě, toho se nikdo obávat nemusí. TOP 09 by nedala jeden jediný hlas pro to, aby začal zase rozhodovat pan prezident Zeman. Upozorňuji, že v tomto stanovisku jsme konzistentní už rok od kauzy Čapího hnízda.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jak modelově vypadá: „Nechat vládu dovládnout?“ Je to jen závazek nevyjadřovat nedůvěru, nebo i hlasovat pro některé zákony?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Nehlasovat pro nedůvěru. Sice jsme opozice, ale většinu vládních návrhů jsme podpořili. Co se týče zákonů, budeme se k nim chovat stále stejně. Zákony, které vláda předkládá, a které pokládáme za prospěšné, podpoříme. Ty, které pokládáme za škodlivé, nepodpoříme. Od Čapího hnízda celá veřejnost, nejen pan premiér, ví, že TOP 09 by hlasování o nedůvěře vlády nikdy nedala jeden jediný hlas. Ne proto, že by za to něco chtěla nebo by se chtěla podílet na spoluvládnutí, jak nám podsouvají někteří zlomyslní komentátoři. Náš motiv je opravdu jeden jediný. V okamžiku, kdy premiér podá demisi, začíná rozhodovat pan prezident Zeman. To opravdu není nic, co bychom si přáli.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Od pana premiéra jsme slyšeli, že jde teď o budoucí charakter naší republiky, a nejen o tuto vládu. Skutečně tomu tak je, když podle některých právníků jde jenom o výklad ústavy?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Jsme na křižovatce, kdy se musíme jako společnost rozhodnout, zda chceme mít demokracii plnohodnotnou anebo pouze formální. Jakkoli se pan předseda vlády dopustil strašlivé chyby ohlášením demise, na rozdíl od mnoha jiných jsem nemyslel, že to bylo statečné. Jsem rád, že svoji chybu pochopil, že zaujal správné stanovisko a je pro mě partner v zápase o to, aby tady byla plnohodnotná demokracie. TOP 09 je pro to připravena udělat maximum.

Zdroj: ČT24, 5. 5. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme