Kalousek: TOP 09 nikdy nevstoupí do vlády s hnutím ANO

3. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

David BOREK, moderátor

Demisi premiéra Sobotky jste nazval hanebným krokem. Není to trochu přehnané?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Hanebným krokem ne, ale určitě taky ne statečným krokem. Pan premiér řekl, že nemůže nést dál odpovědnost za konflikt zájmů svého ministra financí. Tu odpovědnost ale nese 3,5 roků, přestože jsme velmi důrazně upozorňovali na konflikty zájmů, kterých bylo nesčetně. Přestože tady byla kauza Čapí hnízdo, o které pan ministr financí prokazatelně lhal a několikrát veřejnost klamal o svých majetkových poměrech. Vždy ho pan premiér podržel a vždy nesl odpovědnost. V okamžiku, kdy se zdálo, že s tím chce opravdu něco udělat, tak s tím neudělal nic jiného, než že odpovědnost v zásadě odmítl a přesunul to rozhodování na prezidenta republiky. Což je upřímně řečeno krok, který je pro mě velmi těžko akceptovatelný. Pokud chtěl pan premiér něčeho dosáhnout, tak se o to měl alespoň pokusit. Měl chvilku bojovat jako politik. Nebojoval ani vteřinu. Složil svoji odpovědnost a předal rozhodování prezidentovi republiky. Toho prvního si nevážím a z toho druhého opravdu nemám radost, protože se pan prezident Zeman v tuhle chvíli stal rozhodujícím hráčem.

David BOREK, moderátor

Jsou reálným scénářem předčasné volby? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Situace musí mít nějaké funkční východisko. Je zřejmé, že opravdovou změnu, kterou si řada z nás přeje, mohou přinést jenom volby. Předčasných voleb se nebojíme. Kdyby tato situace byla třeba před rokem, tak bych řekl: „Ano, samozřejmě předčasné volby ihned."

David BOREK, moderátor

Podpořila by TOP 09 aktivně případné konstruování 120 poslanců pro rozpuštění sněmovny, nebo by mu nebránila?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Kdyby byla reálná šance mít spořádané a připravené předčasné volby ještě v červnu, na to teď neumím odpovědět, tak vůbec nevylučuju naši podporu. Myslím si ale, že to nejde a jsem zásadně proti tomu, aby byly volby o prázdninách. 

David BOREK, moderátor

Kdyby za Vámi přišel pan Bohuslav Sobotka nebo někdo z ČSSD, anebo naopak Andrej Babiš nebo někdo z hnutí ANO s otázkou: „Neuděláme sto jedničku?“

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Naše účast v rekonstruované vládě je vyloučená. Jsme politici. Vznikla nějaká situace, která vyžaduje politické řešení. Byť nikdo z nás tady se na ní nepodílel. Za TOP 09 mohu říct, že jsme připraveni ke konstruktivním jednání.

David BOREK, moderátor

Co je myšleno konstruktivním jednáním? V jakých agendách můžete jednat? 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Od pana premiéra jsem dnes slyšel, že chtějí hledat řešení v rámci stávající koalice. Myslím, že je to v pořádku. Nechť si to hledají ve stranách stávající koalice. Pak je samozřejmě naprosto vyloučeno, že bychom se na tom jakkoliv podíleli. Pokud nás požádají koaliční strany o jednání na nějaké téma, jsme připraveni jít a jednat. Nejsme ale připraveni se se současnými stranami vládní koalice podílet na vládě. Zase ale nemůžeme říkat, že nás nezajímá, co se dalšího půl roku v téhle zemi bude dít. Jsme připraveni přispět k tomu, aby správa země půl roku do voleb funkčně běžela. Nemůžeme se ale se stranami současné koalice, které toho napáchaly tolik, podílet poslední tři měsíce na vládě.

David BOREK, moderátor

Nebyla chyba, že jste ve sněmovně podpořili ono prohlášení s dubnovým termínem pro premiéra Sobotku? Nevím jak TOP 09, ale ODS chtěla určitě vrátit do politiky pravolevý spor. Ten dneškem zmizel. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Pravolevý spor samozřejmě patří do demokratické politiky. Aby ale mohl probíhat, tak musí mít politika svůj věcný a demokratický obsah. O tom tady TOP 09 vede zápas už déle než dva roky, protože jinak se nedá vést ani pravolevý spor. Bohužel současná vláda, její významná část, věcný demokratický obsah z politiky odebrala.

David BOREK, moderátor

V příštích několika týdnech a měsících se bude trochu více řešit to, jak to mají politici s placením daní a se svými příjmy a výdaji. Zveřejníte své příjmy a výdaje za posledních 20 let?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Je to velmi jednoduché. Mé příjmy a výdaje za posledních 20 let jsou uloženy v Poslanecké sněmovně, protože od roku 1998 odevzdávám přiznání. Předtím jsem byl státní zaměstnanec a platil jsem daně ze závislé činnosti.  Státní orgány tedy mají veškeré mé daňové příjmy k dispozici, protože jsem od roku 1990 v pozici buď státního zaměstnance, anebo politika.

David BOREK, moderátor

Čili není nutné k tomu už nic zveřejňovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

Ty dokumenty jsou v Poslanecké sněmovně k dispozici. Koneckonců, kdyby si chtěl pan ministr financí zkontrolovat má daňová přiznání z dob, kdy jsem byl ministrem financí, tak si je může zkontrolovat na ministerstvu financí. Zrovna tak si může zkontrolovat, kde bydlím, protože pořád říká, že neví, kde bydlím a hrozně ho to trápí.

David BOREK, moderátor

Předpokládám, že jste nikdy neuvažoval o koalici s hnutím ANO, ani po volbách.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/

TOP 09 nikdy po volbách nevstoupí do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 2. 5. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme