Kalousek: Superhrubá mzda už neměla být, vláda ji znovuzavedla

2. 1. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Premiér v bilančním rozhovoru mluvil o tom, že se chce zaměřit zejména na čerpání evropských dotací, ale také třeba na zvyšování mezd. Podepsala by TOP 09 takovéto priority, nebo byste našli jiné?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Soustředit se na čerpání evropských dotací je přirozená povinnost každé vlády. V době, kdy se ekonomice daří, tak je na místě i zvyšování mezd. Jiná věc je, že tato vláda zatěžuje daňového poplatníka zhruba 20 miliardami na 30 000 nových státních zaměstnanců. To neudělala žádná vláda. A jestli dovolíte ještě jednu poznámku k onomu entrée, je velmi úsměvné, když pan premiér říká, že vláda nestihne zrušit superhrubou mzdu. Ona byla zrušena v zákoně přijatém v roce 2012. Od 1. ledna 2015 měla platit hrubá mzda ve výši 19 procent bez zdanění sociálního a zdravotního pojištění, to bylo v platném zákoně a souviselo to s jednotným inkasním místem. Tato vláda zrušila zrušení superhrubé mzdy. Jinými slovy superhrubá mzda už byla v našem právním řádu zrušena, ale Sobotkova vláda ji znovu zavedla de iure nikoli de facto. Je to opravdu legrace, když vláda říká: „My to nestihneme.“ Kdyby tenkrát zákon nezrušili, superhrubá mzda už nebyla.

Moderátorka

Každopádně ten důvod, proč premiér mluví o tom, že se zrušit nepodařila je ten, že není shoda na tom, jak by zdaňování mělo vypadat. Což by zřejmě ani ponechání vašeho tehdy schváleného zákona nevyřešilo…

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

To zcela jistě. Nicméně nemělo by zapadnout, že vláda sice kritizovala některé naše kroky, ale všechny si je ponechala. Dokonce i ty které jsme navrhovali zrušit.  Například zvýšení daně z přidané hodnoty bylo uzákoněno pouze na tři roky, všechny tři vládní strany ho drtivě kritizovaly, ale místo na tři roky ho nakonec nechaly na furt. Takže tohle hodnocení je velmi pokrytecké.

Moderátorka

Pojďme tedy zůstat u dluhů této vlády. Premiér vybral nezrušenou superhrubou mzdu, ale také neschválený stavební zákon. Jsou to, z pohledu TOP 09, hlavní dluhy, které za sebou nechá vláda Bohuslava Sobotky?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Hlavní dluhy nejsou to, co vláda udělala ale to, co vláda neudělala. Prostě tady byly, zaplať pánbůh, tři roky dobrých časů ekonomického růstu, o který se sice vláda nezasloužila, ale používá je jenom k tomu, aby rozdávala peníze. Ne proto, aby udělala nezbytné systémové změny, o kterých všichni víme, že jsou nezbytné. Vláda zrušila celou řadu našich opatření s tím, že udělá jiná, lepší, jak v sociálním, tak ve zdravotním pojištění. To by se dalo akceptovat, ale ona neudělala vůbec nic. Nepředložila ani nástin penzijní reformy, neudělala sebemenší zásah do zdravotního pojištění. Všichni víme, že tyto dva systémy, tedy penze a zdravotní péče, pokud neprojdou důslednými efektivními změnami, tak se úroveň bude snižovat. Vláda promarnila tři roky dobrých časů, aniž udělala cokoliv pro budoucnost země. Dělala jenom to, že rozdávala peníze, které zítra budou chybět.

Moderátorka

Pojďme k elektronické evidenci tržeb. TOP 09 samozřejmě primárně vůbec nechtěla, aby byla zavedena. Už tady ale každopádně je, a ve sněmovně existuje celá řada návrhů na její případnou úpravu, omezování její působnosti na nejmenší podnikatele. Existují stále ještě i návrhy na její úplné zrušení, premiér odhaduje, že neprojde žádný z těch pozměňovacích návrhů. Jaká by byla podle Vás nejlepší alternativa?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Nejlepší alternativa je zrušit EET. Už teď se to ukazuje nejenom u nás, ale i v zahraničí.

Moderátorka

Navzdory tomu, že už všichni podnikatelé podnikli kroky? Ještě pořád je zrušení, podle Vás, to nejlepší?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Zrušení je nejlepší řešení. A my také při první příležitosti, doufám, že hned po volbách, elektronickou evidenci tržeb zrušíme. Nejde jenom o pořizovací investici. Jde o ty obrovské, pro malé podnikatele obrovské, provozní náklady a především náklady na lidskou práci, protože to nesmírně zdržuje a nic to nepřináší, to je to důležité. Nic to nepřináší.

Moderátorka

Z čeho vycházíte z čeho, že EET nic nepřináší?  

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Vycházím z informací zemí, kde je evidence tržeb, ta elektronická evidence tržeb, co zavádíme u nás. Ta je jenom v Chorvatsku, kde kromě 10 tisíc zrušených živností nepřinesla opravdu vůbec nic a šedá ekonomika je tam dvakrát větší a rozsáhlejší než tady. Do státního rozpočtu zavedení nepřineslo nic. To koneckonců i chorvatský ministr řekl, když si ho sem pan ministr Babiš přivezl. Říkal, že to není nástroj na lepší výběr daní, ale na to, abychom o podnikatelích věděli úplně všechno. To zaznělo na konferenci v Praze. Málo se o tom mluví, ale i chorvatský ministr přiznával, že EET nepřineslo nic navíc do státního rozpočtu.

Moderátorka

Platí, že TOP 09 je pro úplné zrušení elektronické evidence tržeb?

Miroslav Kalousek, předseda TOP 09

Platí. TOP 09 je zásadně proti a chce elektronickou evidenci tržeb zrušit, zrovna tak jako dalších zhruba 17 bodů - zákonů, které se této vládě podařilo prosadit a kterými nějakým způsobem omezila svobodu, ztížila činnost podnikatelům, zavedla cenzuru internetu, omezila shromažďovací právo, omezila domovní právo. Myslím si, že během těchto tří let se vládě podařilo skutečně zásadním způsobem zavést celou řadu represí a restrikcí, které takzvaně utáhly šrouby ve svobodné společnosti. S tím se nelze smířit a je to nezbytné změnit.

zdroj: ČT24, 2. 1. 2017

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme