Kalousek si rýpl do ODS: Je to slušná sociální demokracie

31. 3. 2010

V předvolební kampani to nejiskří pouze mezi levicí a pravicí. Včera si na dálku vjeli do vlasů i lídři TOP 09 a ODS. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek při představování volebního programu uvedl na adresu ODS, že má slušný sociálnědemokratický program.

„ODS má slušný, odpovědný a zdrženlivý sociálnědemokratický program," řekl Kalousek. Podle něj jsou v Česku dvě sociální demokracie. „Sociální demokracie Jiřího Paroubka, se kterou si koalici neumím představit, a sociální demokracie Petra Nečase, se kterou by se koalice dělala snadno," uvedl Kalousek. Nečas mu vzápětí vzkázal, že TOP 09 jsou pravicoví populisté. Nečas ocenil, že TOP 09 chce prosazovat konzervativní program, ale nelíbí se mu nereálné plány.

„Mrzí mne, že ve snaze se odlišit a trumfovat s našimi návrhy došla TOP 09 až na hranu pravicového populismu," uvedl Nečas.

Dodal, že například plošné snižování sociálních dávek, platů ve veřejném sektoru nebo zrušení porodného jsou pro část voličů zajímavě znějící návrhy, ale jejich zavedení je neprosaditelné.

Dodal, že ODS chce adresný systém sociálních dávek. „Těm, kteří jsou aktivní, anebo se nemohou o sebe sami postarat, zachováme podporu minimálně v dosavadní výši."

„Naopak flákači a černí pasažéři sociálního systému musí zjistit, že bez práce nejsou koláče," podotkl Nečas.

Oldřich Danda
Právo, 31. 3. 2010, Rubrika: Titulní strana, Str. 1
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme