Kalousek: Schwarzenberg může být i premiérem

První místopředsedové vládních stran ODS a TOP 09 Martin Kuba a Miroslav Kalousek se shodli, že zvolení Miloše Zemana prezidentem republiky zemi předčasným volbám nepřiblížilo. V těch řádných podle Kalouska půjde i o to, zda se Karel Schwarzenberg stane premiérem. Ministr to řekl v diskusi České televize.

27. 1. 2013

"Nemáme-li Karla Schwarzenberga prezidentem, můžeme mít Karla Schwarzenberga premiérem," prohlásil v Otázkách Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek.

Jednak tím potvrdil setrvání svého stranického předsedy ve vysoké politice  - Schwarzenberg už řekl, že se znovu bude ucházet o post šéfa TOP 09 - jednak zahájil nové kolo boje mezi ODS a TOP 09 o lídra české pravice. Řádné sněmovní volby se konají v roce 2014.

Předčasné volby by se teď hodily nejen Zemanovi, aby se do parlamentu dostala jeho strana SPOZ, ale možná i TOP 09, aby se "svezla" na vlně popularity Schwarzenberga mezi pravicovými voliči.

"Nejde o to využít vlnu popularity. Každá politická strana chce uspět ve volbách a Karel Schwarzenberg nás do těch voleb povede, takže to ode mě byla celkem logická věta," řekl iDNES.cz ministr Kalousek.  Odmítl interpretaci, že by to mohlo znamenat ochotu TOP 09 k předčasným volbám, v nichž by díky momentálně zvýšenému zájmu o Schwarzenberga mohla posílit na úkor ODS. "Žádné předčasné volby nechceme, takto jsem o tom nepřemýšlel," uvedl Kalousek.

Kalousek poznamenal, že o případném konci vlády rozhoduje Poslanecká sněmovna a nikoliv prezident. "On vládu jmenuje, ale nemůže ji rozpustit. Ten výrok je mediálně výrazný, ale v našem ústavním systému nemá žádnou váhu a pan prezident Zeman o tom rozhodovat nebude," řekl.

Jan Wirnitzer, Josef Kopecký

iDNES.cz, 27. 1. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme