Kalousek: Respektujeme zvyk, že kandidáta na eurokomisaře nominuje vláda

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

27. 5. 2014

Jak hodnotíte volby?
Je to veliký úspěch, protože za cíl, který bychom pokládali za úspěch, jsme si dali tři mandáty. Čtyři už byl nesplnitelný sen. Za to, že se naplnil, můžeme poděkovat voličům a úžasné kandidátce, která byla podle mého nejlepší ze všech, protože tam nikdo nebyl do počtu.

Je to úspěch TOP 09 nebo nezávislých lídrů Luďka Niederemayera a Jiřího Pospíšila?
Žádný kandidát není nezávislý, všichni kandidovali za program TOP 09. Teď budou europoslanci za TOP 09 a budou součástí frakce Evropské lidové strany. Jsou to nestraníci. Politická strana je instrument, který nabízí pro daná témata a práci nejlepší možné kandidáty, kteří budou prosazovat její ideové hodnoty. Jestli mají nebo nemají stranickou legitimaci, je podle mého spíše reziduum doby před rokem 1989. Když se podívám na spoluvítěze ANO, tak na jejich kandidátce byl člen ANO až na desátém místě.

Co říkáte Pospíšilovu úspěchu, který získal přes 77 tisíc preferenčních hlasů?
Mám z něj velkou radost, protože nezastírám, že jsem ve své vlastní straně prodělal několik horkých chvilek v okamžiku, kdy jsem ho prosazoval na kandidátku. Dosáhl jsem souhlasu, ale nebylo to vůbec jednoduché. Je to také můj úspěch, že jsem dokázal odhadnout, že uspěje.

ČR hledá kandidáta na eurokomisaře. Navrhnete svého?
Nemáme ambice nabídnout svého kandidáta, respektujeme skutečnost a zvyk, že kandidáta nominuje vláda. Na druhou stranu by bylo v zájmu ČR, kdyby za vládním kandidátem, kterého musí schválit Evropský parlament, stáli všichni poslanci dané země. Pokud je vláda příčetná, tak s námi bude jméno konzultovat a nebude chtít riskovat, aby ne nevýznamní členové Evropské lidové strany, což je nejsilnější frakce v EP, přesvědčovali své kolegy v parlamentu, že český kandidát je špatný.

V případě Pavla Teličky, kterého navrhuje ANO, budou vaši poslanci říkat, že je to špatná volba?
Diskuse nedošla tak daleko, abych říkal koho ano a koho ne. Pevně doufám, že nápady pana Babiše na pořádání televizních debat kandidátů jsou mimo mísu. Pokud bude vláda odpovědná, tak se bude chtít dosáhnout shody na jméně, které bude moci podpořit 21 poslanců za ČR.

Kdo z navrhovaných – Pavel Telička, Pavel Mertlík, Zuzana Roithová – vám vyhovuje?
Nejlepší výsledek pro ČR bude, když se na kandidátovi shodnou všichni čeští europoslanci.

Andrej Babiš se vyjádřil, že dobrým kandidátem by byl i Luděk Niedermayer…
Andrej Babiš může mít někdy pravdu.

Jak daleko je dohoda na vzájemné podpoře kandidátů v senátních volbách s ODS? Nepřehodnotili jste to po těchto volbách, kdy se ukazuje, že ODS dále ztrácí?
Chceme více koncentrovat síly k ochraně standardní parlamentní demokracie. ODS není náš hlavní soupeř, s ní naopak chceme spolupracovat proti levicovým východiskům a hlavně populistickým hnutím. Hlavním reprezentantem těchto hnutí je ANO, jehož hlavním posláním, jak se ukazuje, je rehabilitace rudé šlechty.

A co ta dohoda s ODS?
Dohodli jsme se, že minimálně v deseti obvodech tu dohodu uzavřeme. Ale nejdříve to musí schválit stranické orgány.

Oldřich Danda

Právo, 27. 5. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme