Kalousek: Přístup k EU ve stylu „my a oni“ je škodlivý

TOP 09 a Starostové představili kandidátku do EU

21. 2. 2014

Výkonný výbor TOP 09 včera schválil kandidátku do evropských voleb. Jak už Právo informovalo, povede ji nestraník, bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermeyer, druhý je exčlen ODS Jiří Pospíšil a třetí poslanec za Starosty a nezávislé Stanislav Polčák. Následují exposlanec Bořivoj Šarapatka a senátor Jaromír Štětina, který je právě v Kyjevě.

Podle místopředsedy Miroslava Kalouska nabízí TOP 09 mezinárodně uznávané odborníky. „Kandidáty, kteří nejsou zatíženi službou komunistickému režimu ani službou soukromým zájmům jako placení lobbisté,“ uvedl Kalousek se zřejmou narážkou na hnutí ANO, jejichž kandidátku vede bývalý lobbista Pavel Telička, dříve člen KSČ.

„Nenabízíme omšelé tváře“

„Jsme proevropská strana. Rozhodli jsme se nenásledovat příkladu českých stran, nominujících omšelé funkcionáře nebo ty členy, které chtějí dostat co nejdále od našeho hlavního města,“ řekl šéf Karel Schwarzenberg. Kalousek zdůraznil, že TOP 09 vnímá Česko jako součást Unie. Přístup k EU ve stylu „my a oni“ je podle něj škodlivý. „Evropa opravdu nejsou nějací oni – Evropa jsme opravdu my,“ doplnil ho lídr Niedermeyer. Jako základní témata voleb jmenoval Kalousek společný a bezpečný finanční trh, ochranu vkladů, jednoduchou a přehlednou legislativu, ochranu krajiny a životního prostředí a ochranu lidských práv.

Pospíšil popřel, že by přes noc změnil názory na EU, vůči níž je ODS skeptická. „Já své postoje neměním. Ještě před nominací jsem vedení TOP 09 řekl, že mám na některé věci jiné názory. Například na přijetí eura, o kterém by podle mě mělo rozhodnout referendum,“ uvedl. „Ale ujistil jsem je, že se chci věnovat převážně justičním tématům,“ dodal Pospíšil. EP chystá mj. vznik evropského proLídr kurátora.

(tin, val)

Právo, 21. 2. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2