Kalousek: Překvapení se nekonalo, ale byla to naše povinnost

26. 11. 2018

Pane předsedo klubu TOP 09, opozici se nepodařilo vládě vyslovit nedůvěru. Mělo podle vás cenu se vůbec pouštět se do hlasování, když karty byly předem rozdané?

Příjemné překvapení se nekonalo, dopadlo to tak, jak strany avizovaly. Ukázalo se, že koalice je pevná. Ale byla to naše povinnost.

Jsem přesvědčen, že držet ve funkci předsedy vlády trestně stíhanou osobu, která je v podezření, že maří vyšetřování, nahlodává principy právního státu. Je to i v rozporu s poslaneckým slibem, což je věc svědomí každého poslance. Sociální demokraté to svědomí zřejmě nemají.

Slyšel jste v debatě ze strany vládních poslanců nebo premiéra Babiše argumenty, které byste považoval za validní?

Neslyšeli jsme vůbec nic nového. Trestně stíhaná osoba má podle trestního řádu právo lhát, ale když je to předseda vlády, tak je to poněkud nefér vůči zemi, kterou ta vláda spravuje.

Podpořili byste rozpuštění Sněmovny a předčasné volby, pro které se vyslovila i ČSSD?

Je to samozřejmě jeden z možných scénářů, který je čistě hypotetický. Nedá se udělat bez hnutí ANO a jejich spojenců.

Všimněte si, že pan předseda Okamura nekritizuje vládu proto, že má trestně stíhaného premiéra a maří vyšetřování, ale proto, že tam je sociální demokracie. Kdykoliv rád přiskočí a ČSSD vymění. Toho jsou si vědomi i sociální demokraté, z jejich strany to byla jen pokrytecká výmluva.

Jan Martínek, Právo

Dne 24. 11. 2018

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme