Kalousek: Politické zásahy ohrožují nezávislost policie

13. 6. 2016

(editovaný přepis hlavních bodů debaty Otázky Václava Moravce na ČT s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Václav MORAVEC, moderátor

Koalice se otřásá v základech. Stane se po mnoha jiných zažehnaných sporech nakonec osudnou reforma policie? Reforma policie ohrožuje vládní koalici. Asi zatím nejvíc v její dosavadní historii. Plán policejního prezidenta Tomáše Tuhého sloučit protimafiánský a protikorupční útvar vyvolal vlnu nevole. Dlouholetý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta odchází do civilu. Olomoučtí žalobci pak začali prověřovat, zda za reorganizací není 3 roky starý plán na odstranění Šlachty, který odmítá poskytovat informace z trestních kauz. Co by mělo být z vašeho pohledu, jako jedné z pravicových opozičních stran zastoupených ve sněmovně, přinést jednání Bezpečnostní rady státu, pane předsedo?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Já jsem byl členem Bezpečnostní rady státu skoro 6 let. Nepamatuji si jednání, které by bylo politicky zabarveno, že by tam strany hájily své politické pozice. To se děje na zasedání vlády nebo na zasedání Poslanecké sněmovny.

Václav MORAVEC, moderátor

Není tedy problém, že premiér vůbec Bezpečnostní radu k reorganizaci policie svolává?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Myslím, že když předseda svolá Bezpečnostní radu státu, tak předpokládám, a nikdy jsem to nezažil jinak, že je potřeba vydiskutovat nějaký problém, který by mohl znamenat bezpečnostní riziko pro stát. Proto také jsou jednání Bezpečnostní rady uzavřená. Žádné rozhodnutí tam padnout nemůže, protože se to jmenuje rada. Bezpečnostní rada státu něco doporučuje vládě. Nebudu předjímat, co se na Bezpečnostní radě státu dohodne nebo co se rada rozhodne doporučit vládě. Jako předseda opoziční strany můžu doporučit, co jsem doporučoval celý týden. Proboha, je-li ta situace nepřehledná, a ona může být nepřehledná, protože je tady několik spekulací a každá strana razí svůj vlastní příběh, držme se pravidel. Jsme demokratický právní stát. Platí tady zákony, pravidla, kdo za co ze zákona odpovídá, kdo je za co odpovědný a kdo má jakou pravomoc, včetně policejního prezidenta. Tato pravidla jsou z mého pohledu velmi výrazně porušována ze strany hnutí ANO. Nejsem schopen hodnotit, jestli je ta reforma dobrá nebo špatná. Mluvilo se o ní  i za naší vlády a připravuje se již  řadu let.

Václav MORAVEC, moderátor

Ale vy jste k ní nesáhli na rozdíl…

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

My jsme k ní nesáhli, byť za nás byla připravována. A to proto, že  byla doba krize a rozpočtových škrtů a reforma samozřejmě vyžaduje nějaké náklady. Nebyly pro ni finanční podmínky. Nechci hodnotit,  jestli je dobrá, nebo špatná, ale vím, že je v pravomoci policejního prezidenta. Jediný politik, který nad tím má ze zákona politickou kontrolu, je ministr vnitra. Ten také nese veškerou politickou odpovědnost, nikoliv vláda jako celek. Zákon říká, že to schvaluje ministr vnitra. Jestliže přijde hysterický atak ze strany nějaké politické strany, a ten atak je hysterický, tak je to porušování těchto pravidel. Je to porušování toho, co jsme si vždycky přáli - politicky neutrální policie. Pod slovem nezávislá rozumím politicky neutrální. A jestliže se politická strana snaží rozhodnutí policejního prezidenta politickou silou a hysterií změnit a dehonestovat, tak je to politický zásah do politické neutrality policie. To je prostě špatně. V tuhle chvíli nese politickou odpovědnost za rozhodnutí policejního prezidenta ministr vnitra. Ten ministr se jmenuje Milan Chovanec. To není ani Miroslav Kalousek, ani Andrej Babiš. Já sám sobě zakazuji, protože to jsou pravidla právního státu, útočit na rozhodnutí policejního prezidenta bez ohledu na to, jestli se mi líbí nebo ne. Totéž bych doporučoval ostatním politikům, kteří tu odpovědnost nenesou - ruce pryč od nezávislosti, tedy politické neutrality policie.

Václav MORAVEC, moderátor

Ministr financí Andrej Babiš označil Milana Chovance jako ministra vnitra za hlavního policistu této země a tady jsou Babišova slova.

Andrej BABIŠ, vicepremiér, ministr financí, předseda hnutí /ANO/

Vypadá to, že sociální demokracie hrotí ten problém a faktem je, že sociální demokracie tady má dlouholetou tradici v korupci. Naše hnutí se nemá čeho obávat. My žádné korupční aféry nemáme a faktem je, že pod pana premiéra spadá Bezpečnostní informační služba, GIBS a pan Chovanec ovládl policii. Vypadá to tak, že pan Šlachta byl poslední vlastně nějaký ostrov nezávislosti v policii.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Jsem rád, když je ten šot občas takhle emotivní, jak předvedl pan Babiš. On na sebe přece jenom leccos prozradí, zvlášť v emocích. Řekl, že sociální demokracie má v rukou GIBS, policii a BIS. Já doufám, že ne. Pokud ano, tak by to bylo skandální. Ale pokud to ministr Babiš tvrdí jako fakt, tak tím doopravdy prozrazuje, v jakém je on sám vztahu ke své finanční správě. Tu samozřejmě také nesmí mít v rukou, nad tou má mít jenom politickou kontrolu. Ale jestliže předpokládá, že ústavní činitelé, kteří politicky odpovídají za policii, mají policii v rukou, tak na sebe také říká, že on má v rukou finanční správu. V podstatě potvrzuje to, z čeho už se usvědčil několikrát, že zneužívá data finanční správy a že používá finanční správu ke svému konkurenčnímu boji. Myslím, že ta informace, která od něj zazněla, je velmi důležitá a neměla by zapadnout.

Václav MORAVEC, moderátor

Není ten politický problém se státními zástupci, policisty, který je v české politice přítomen uplynulých 15, 20 let, když si vezmeme pád vlády premiéra Petra Nečase, tak zásadní, že vy si se státním zastupitelstvím i s policií jako politici hrajete? Kdybyste opravdu chtěli posílit jejich nezávislost a ctít instituce, tak by to muselo jít ruku v ruce s novým zákonem o státním zastupitelství, úplně novým trestním řádem, který ještě stále není k dispozici a k tomu reorganizace policie? To by dávalo logiku, protože jsou to státní zástupci, kteří jsou dnes podle trestního zákona pány trestního řízení.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Víte, já už jsem s tím asi otravný, ale znovu apeluji na to, abychom se drželi systému a pravidel. Je pravda, že státní zástupce je pánem trestního řízení. To je ze zákona. V trestním řízení je vyšetřovatel, možná nějaká operativa a státní zástupce. V tomto týmu je státní zástupce skutečně vrcholný pán. Ale není pán na to, jak je organizovaná struktura, ze které je vyšetřovatel a operativa. To je věcí policejního prezidenta. Úplně stejně jako policejní prezident nemá co mluvit do toho, jak má být organizováno Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Víte, demokracie je založena na dělbě moci a na jednotlivých brzdách a pojistkách. A když to nerespektujeme, tak riskujeme právní stát.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy věříte, pane předsedo Kalousku, že to koalice, lidově řečeno, doklepe do konce funkčního období této sněmovny?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Já samozřejmě nevěřím, že Andrej Babiš odejde z vlády. On je přece jenom člověk, který se na čísla dívá velmi zblízka. Jenom za poslední rok Agrofert zvýšil svůj zisk o 40 procent. Přispěli na to všichni daňoví poplatníci, a pokud na to budou daňoví poplatníci ochotni přispívat dál a jeho koaliční partneři mu to budou tolerovat, dokonce ho v tom někteří i podporovat, tak si myslím, že je pro něj výhodné ve vládě setrvat. On v ní  také setrvává. Ale faktem  je, že chce víc. A vydírá. Z mého pohledu vydírá své koaliční partnery. Tu aby se stalo to či ono, tu aby odstoupil policejní prezident. Do toho ale koalici mluvit nebudu, protože to jsou jejich koaliční vztahy.

Václav MORAVEC, moderátor

Vy v případě rozpadu té koalice jste ochoten tolerovat menšinovou vládu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Pro mě je ta vláda špatná jako celek. Ale nemyslím si, že z ní Andrej Babiš odejde, protože je pro něj výhodné v této vládě být. Teď už spekulujeme o něčem, čemu nevěřím, že by se stalo. Ale kdyby z ní odešel, protože by v tom viděl pro sebe nějakou výhodu, protože z jiného důvodu to neudělá, tak nastává situace, kdy vláda nemá většinu. Kdyby vláda padla, tak se pan prezident Zeman může zamyslet a jmenovat kohokoliv premiérem. Což je situace, kterou si my zcela jistě nepřejeme. Tento instrument panu prezidentovi nabídnout nechceme. Nechci tady hovořit o žádné podpoře menšinové vlády, to je velmi předčasné. Znovu říkám: nemyslím si, že to nastane. Ale určitě mohu říct zcela jasně, že hlasy TOP 09 nepřispějí aktivně k tomu, aby mohl pan prezident Zeman jmenovat v tomto volebním období nového premiéra. To určitě ne.

Václav MORAVEC, moderátor

Zmiňovali jsme, jak může koalice fungovat dál. Pane vicepremiére Bělobrádku, je to tak, že svým způsobem počítáte tady s opozicí, například s TOP 09 a občanskými demokraty, nebo s KSČM, že byste šli do vlády menšinově bez Andreje Babiše?

Pavel BĚLOBRÁDEK, vicepremiér pro vědu, výzkum a inovace, předseda strany, poslanec /KDU-ČSL/

Tak o něčem takovém by musel rozhodnout celostátní výbor, a my jsme o tom nejednali, protože to jsou samozřejmě spekulace. My jsme v situaci, kdy je pro nás primární, aby koalice pokračovala. My už jsme si na některé věci tak trochu zvykli, i když nám vadí, tak si na ně prostě zvykáme. Je to trošku nová kultura, někdy bych řekl Věci veřejné na druhou, ale pořád je tady přidaná hodnota, protože pořád plníme svůj program.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Já jsem nemluvil o podpoře. Já nemohu podporovat vládu, která schvaluje zákony s body Seznamu  nesvobody. Ale mluvil jsem o tom, že nedáme aktivní hlasy pro to, aby mohl pan prezident jmenovat nového premiéra. To jsou dvě různé věci.

Václav MORAVEC, moderátor

Předpokládám, že vás jako opozici to baví, jestliže je vláda v takovém poločasu rozpadu?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Nebaví. Opravdu nebaví. Víte, já jsem pracoval s ministerstvem financí nějakým způsobem déle než 20 let. A žádný ministr, ani levicový, ani pravicový,  se nedopustil tak strašlivé personální decimace, jak ministr Babiš. A mně to samozřejmě vadí. Na tom úřadu mi vždy záleželo. On tam nadělal strašlivé personální škody, na práci toho úřadu je to vidět.

Václav MORAVEC, moderátor

Promiňte, ale roste výběr daní…

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Výběr daní roste, protože roste ekonomika, neroste efektivita výběru daní. Nehádejme se o rozpočtu. Já samozřejmě zásadním způsobem nesouhlasím s parametry rozpočtu tak, jak jsou navrhovány. Vidím tu zoufale neprofesionální práci ministerstva financí. A to mě nebaví. To je mi líto. Protože patřím do řady ministrů financí, kteří si vážili profesionální práce toho úřadu. Ta je poškozena tím, co tam dělá pan ministr.

Václav MORAVEC, moderátor

Neukazuje se, že ty problémy se budou vršit a jenom se bude rok a čtvrt přežívat? Nevyřešily by to předčasné volby? Když nechcete prezidentovi dát tu možnost, pane předsedo Kalousku?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany, poslanec /TOP 09/

Víte, co jsou to předčasné volby? Musí odstoupit vláda, musí se rozpustit sněmovna. Před tím ale musí přijít demise vlády. Tam přichází pan prezident, který se hluboce zamyslí, a byť má na stole třeba 101 podpisů pro vládu, která by získala důvěru, tak to dá klidně partě svých nekompetentních kamarádů, která nemá šanci ve sněmovně získat důvěru. Bude-li tam tento prezident, tak je to jeho ústavní právo, ale TOP 09 mu určitě nepřidá jeden jediný pokus navíc, než na který má z Ústavy právo.

zdroj: Otázky Václava Moravce, ČT1, 12. 6. 2016

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme