Kalousek: Pokud se vláda na jaře přihlásila k tisícům zachráněných životů, musí se teď přihlásit také k mrtvým

Pokud se vláda na jaře přihlásila k tisícům zachráněných životů, musí se teď přihlásit také k mrtvým. V nedělní Partii to řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Ministr obchodu Karel Havlíček (za ANO) se však brání, že také ostatní země, které byly na jaře úspěšné, jsou dnes v problémech. Zároveň se Kalousek s Havlíčkem shodli, že by se opatření neměla zpřísňovat. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by nouzový stav mohl trvat do Vánoc.

2. 11. 2020

„Před čtrnácti dny jsem říkal, že mnohem jistější by byl tvrdý lockdown. Tam by byla naprostá jistota. Vláda k tomu z nějakých důvodů nepřistoupila. Pevně doufám, že teď už ten přísný lockdown nebude třeba, ale to ukáží další dny. Co nelze vládě odpustit, že vláda měla již v srpnu data a měla konat, ale nekonala. Nelze jí odpustit, že zanedbala kapacity chytré karantény,“ řekl Kalousek v Partii.

„Ty stovky mrtvých denně musíme připsat vládě k její odpovědnosti. Jestliže vláda na jaře říkala, že zachránila tisíce životů, tak dnes se musí i k těm mrtvým přihlásit,“ dodal.

Podle Havlíčka však není ČR jediná, která by na tom byla takhle špatně.. „Když se podíváme do všech zemí, tak každý, kdo je trochu soudný, vidí, že se tomu fakticky nedalo zabránit. Země, které byly šampionem na jaře, jako my nebo Izrael, se bohužel dostaly do situace, že jsou najednou nejhorší. To účtování nedělejme teď. Udělejme jej až za několik měsíců, až skončí druhá,“ řekl ministr.

„Stojím si za rozhodnutím vlády. Nesu za to plnou zodpovědnost jako jakýkoliv člen vlády. Pokud bych s něčím dlouhodobě nesouhlasil, ve vládě bych nebyl. Zúčtovat musíme,“ vysvětlil Havlíček.

Kalousek uvedl, že nehledá viníka, přesto podle něj nese vláda odpovědnost. „Ani neúčtuji, ani nehledám viníka. Teď vláda nesmí váhat, aby říkala, že je naší odpovědností, že jsme nejhorší na světě a umírají stovky lidí, když na jaře říkala, že životy zachránila,“ řekl bývalý předseda TOP 09.

Lockdown není potřeba

Podle Havlíčka není potřeba opatření nadále zpřísňovat. Naopak by mohlo dojít k otevření obchodů. „Počkejme si do poloviny listopadu, poté nastavme parametry postupného otevírání obchodů. Souhlasím s prioritou škol. Dneska to nemůžeme dát dohromady, protože nikdo neví, jak se to bude na konci listopadu a na začátku prosince vyvíjet,“ řekl.

Podle Kalouska měl přijít před časem tvrdý lockdown, přesto si rovněž myslí, že by teď nemělo docházet k dalšímu zpřísnění. „Říkal jsem, že jistější by byl tvrdý lockdown. Vláda k tomu nepřistoupila, ale po bitvě je každý generál,“ řekl Kalousek.

Podle Hamáčka je třeba přiznat, že nouzový stav může trvat až do Vánoc. Je podle něj nutný například k uzavření části obchodů či omezení škol. Řekl to v Otázkách Václava Moravce.

Podívejte se na celý díl pořadu Partie s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Zdroj: CNN Prima News, Partie, 1.11.2020

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme