Kalousek odmítl mateřskou. Paroubek jej nařknul z "vysílení"

24. 2. 2010

Kalousek varoval před zadlužením dětí maminek, kterým se má zvýšit mateřská. Paroubek naznačil, že Kalousek není úplně při smyslech. Komunisté chtějí na páteční schůzi protlačit vlastní, takřka identický návrh. Na mimořádné schůzi Sněmovny se strhl lítý boj o zvýšení mateřské. Miroslav Kalousek (TOP 09) odmítl zvyšování mateřské na loňskou úroveň s tím, že se současná generace zadluží a fakticky dnešní mateřskou budou muset splácet děti maminek.

"Pomáháme maminkám tak, že jim zadlužíme děti," hrozil od poslanecké tribuny v sále Kalousek. "Je vymalováno. Levicová hlasovací koalice je jasná," trpce dodal s tím, že zvýšení mateřské stejně projde.

Na Kalouskova slova reagoval okamžitě šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Pan poslanec už je poněkud vysílen poránu, ale to se někdy stává," neodpustil si šéf Lidového domu kousavou poznámku na adresu mítopředsedy TOP 09, že si údajně rád někdy přihne.

"Hovořit tady o hospodárnosti je cynismus," rozohnil se Paroubek s tím, že Kalousek "nejlepší ministr financí na světě" zadlužil nejvíce zemi v historii. Kritizoval i program TOP 09, že chce vybírat peníze za operace stustého střeva, nebo zubů. To Kalousek následně odmítl jako lež. A Paroubkovi oponoval, že se momentálně cítí mimořádně fit.

Vystoupil i středočeský hejtman a poslanec ČSSD David Rath, který připomenul Kalouskovi aféru s armádními padáky a přejmenoval jej na "padákového Mirka".

Paroubek pak vyzval předsedající sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS), aby se již začalo hlasovat. Ta to odmítla s tím, že je do diskuse přihlášena ještě celá řada poslanců. Petr Nečas (ODS) následně podotkl, že po spuštění televizních kamer si s obstrukcemi vystačí poslanci levice.

Komunisté kritizují ostatní

Rovněž komunisté využili schůzi ke své předvolební agitaci.Komunisté nenechali nit suchou jak na lidovcích, tak i na ČSSD. V případě obou stran zmínil poslanec Miroslav Opálka jejich hlasování v září 2009, kdy se o snížení mateřské hlasovalo v rámci Janotova úsporného balíčku.

„Proti zachování původní výše mateřské hlasovali Jiří Carbol, Jan Kasal, Cyril Svoboda i Jiří Hanuš. Pro byl jen Ludvík Hovorka," vyčetl lidovcům Opálka. Stejně jmenoval i socialistické poslance, kteří se klíčového hlasování v září zdrželi. „Mezi nimi byl i Jiří Paroubek, který nyní oslovuje voliče po celé ČR s tím, jak bojuje proti snížení mateřské," upozornil komunistický poslanec s tím, že jeho strana byla proti snížení mateřské jako jediná.

„Nechceme soutěžit o to, kdo bude první. Měli by ale projít oba návrhy. Je tu totiž ještě Senát a prezident," připomněl komunistický poslanec úskalí, která lidovecký návrh v případě dnešního schválení ještě čekají.

Znovunavýšení mateřské na loňskou úroveň před zavedením Janotova balíčku má na dnešní, jednobodové schůzi sněmovny, zatím největší šanci. TOP 09 a ODS pro něj hlasovat nebudou. „Miliardy, které to přinese navíc, my nemáme," zdůraznil Kalousek.

Zbytek stran ve sněmovně ale lidovecký návrh podpoří. ODS tak nemá možnost použít veto dvojice klubů, jak to dělala na minulých schůzích spolu se zelenými, TOP 09 totiž nemá vlastní poslanecký klub. Pravice tak může jen protahovat debatu, což ale stejně přijetí zákona nezabrání.

Petr Mašek
parlamentnilisty.cz, 24. 2. 2010, Rubrika: Zprávy
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme