Kalousek: Nezodpovědná vláda nezodpovědného prezidenta

Vláda Jiřího Rusnoka nemá šanci dostat od Poslanecké sněmovny důvěru. Jediná vláda, která může získat důvěru, je vláda Miroslavy Němcové, prohlásil v reakci na jmenování Jiřího Rusnoka premiérem místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

25. 6. 2013

"Odborníkem není člověk, který se tak nazývá, ale který se tak chová," řekl Kalousek. "Jiří Rusnok se nechová jako odborník, ale chová se jako nezodpovědný kamarád Miloše Zemana," dodal.

Zeman i Rusnok se podle Kalouska chovají nezodpovědně, protože nemají šanci ve sněmovně prosadit rozpočet na příští rok. Tu podle něj má naopak Němcová. "Bude-li se (prezident Miloš Zeman) chovat při druhém pokusu (o jmenování dalšího premiéra - pozn. red.) stejně nezodpovědně, jako se choval v tomto případě, uvrhne zemi do rozpočtového provizoria," řekl Kalousek. A to podle něj znamená, že ministerstvo financí bude moci uvolňovat peníze pouze na běžný provoz státu, nikoliv například na investice. Peníze prý Česká republika nedostane ani z evropských fondů, protože ty se uvolňují na základě schváleného rozpočtu.

"Máme mandát od voličů z voleb do Poslanecké sněmovny a máme povinnost ho naplňovat," řekl Kalousek. Vyklidit ministerstvo financí mu však prý nedělá problém. "Během minuty, na to stačí několik krabic od banánů," připustil, že opustit své ministerstvo zvládne rychle.

Jiří Rusnok na pozici premiéra nahradí Petra Nečase (ODS), který byl donucený odstoupit kvůli aféře ředitelky svého sekretariátu Jany Nagyové, která podle policie zneužila vojenské zpravodajství, když ze soukromých důvodů nechala sledovat Nečasovu manželku Radku a další dva lidi. Dalším důvodem Nečasova odstoupení bylo prošetřování "trafik" udělených třem poslancům ODS výměnou za jejich odstoupení z funkce.

Koalice se pokoušela prosadit na křeslo premiérky předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Té se však podařilo získat potřebný počet poslaneckých hlasů k tomu, aby získala od sněmovny důvaru, až dnes.

Martin Valeš, Pavel Cechl

tyden.cz, 25. 6. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme