Kalousek "naordinoval" politikům snížení platů

30. 1. 2012

Poslanci, ministři či prezident si loni kvůli nižším platům a zdanění náhrad pohoršili téměř o 18 milionů korun. Na mzdách všech veřejných činitelů včetně soudců ale stát plánoval ušetřit přes sto milionů. Sáhnout na platy soudcům ale nedovolil Ústavní soud.

Je únor 2011 a poslanci s údivem sledují své výplatní pásky za leden. Jejich příjmy se totiž razantně snížily kvůli úsporám, které naordinoval ministr financí Miroslav Kalousek. Seškrtání platů poslanců, ministrů, senátorů, zdanění náhrad politiků a zdanění platu prezidenta vyneslo necelé dvě desítky milionů korun. „Předpokládaná výše úspor na platech těchto činitelů oproti roku 2010 byla 17,6 milionu korun bez pojistného,“ uvádí mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Celkově ale stát příliš neušetřil, protože úspory u ústavních činitelů, státních zástupců a soudců měly být 106,9 milionu korun. Důvodem je to, že Ústavní soud zrušil snížení platů soudců, které zavedla již úřednická vláda Jana Fischera v závěru roku 2009. Místo plánovaných úspor na opak musel stát verdikt ústavních soudců realizovat: na dorovnání platů soudců musel loni vydat 277 milionů korun, s čímž nepočítal. Kolik se nakonec podařilo eráru ušetřit na platech veřejných činitelů, bude známo na konci února, kdy ministerstvo financí zveřejní státní závěrečný účet.

Snížení příjmů a zdanění náhrad přitom loni v Poslanecké sněmovně vzbudilo velké pozdvižení. Zákonodárci si totiž takto svůj čistý měsíční příjem „velkoryse“ srazili o 18 až 25 tisíc korun. Konkrétně místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Hamáček loni přiznal, že si tak sám odhlasoval pokles svého čistého měsíčního platu z 96 na 78 tisíc korun. Poslanci proto dokonce zvažovali, že Kalouskův návrh změní a zruší zdanění náhrad. „Nic se s tím dělat nedá. Nic nechystám,“ řekl TÝDNU poslanec Marek Benda z ODS, který patřil k nejhlasitějším kritikům snížení platů. „Tato změna byla umělá a dlouhodobě odtrhla platy politiků od relací platů ve veřejné zprávě,“ dodal. Stejně rezignovaně mluví i poslanec Jan Látka z ČSSD. „Nikdo mě nenutí ve sněmovně sedět. Tím, co jsme udělali, jsme byli lidem jen pro smích,“ říká Látka a dodává, že pokud bude tento trend pokračovat, „může brzy být poslanec čestná funkce a budou to oni, kdo budou nosit peníze do sněmovny, a ne naopak“.

Jiří Štefek

Týden, 30. 1. 2012, Rubrika: Ekonomika, str. 58

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme