Kalousek: Jsme jediná akceschopná demokratická opozice

Rozhovor s prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Po nečekaně dobrém výsledku v eurovolbách dostala TOP 09 silnější slovo v tom, koho Česko nominuje do Evropské komise. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek říká, že by se vláda měla s opozicí poradit. Tři kandidáti vládních stran, Pavel Mertlík (ČSSD), Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Pavel Telička (ANO), jsou pro TOP 09 nepřijatelní. Jméno člověka, jehož by si TOP 09 v Evropské komisi představovala, však neřekl.

29. 5. 2014

I když o eurokomisaři rozhoduje vláda, shoda napříč stranami by byla vhodná. Které ze jmen, jež se už objevila, byste podpořili?
Ideální by bylo, pokud by se oni nejprve dohodli mezi sebou a pak i s námi. Bude-li vláda příčetná, nebude riskovat situaci, kdy my jako součást Evropské lidové strany budeme přinuceni své kolegy přesvědčovat o tom, že návrh české vlády je skutečně špatný a neměli bychom ho podporovat. Pro Česko by bylo ideální, kdyby všech 21 českých europoslanců podpořilo vybraného kandidáta.

Zatím se zdá, že nejpřijatelnější je Zuzana Roithová. Co říkáte na ni?
Pan předseda Schwarzenberg v jedné debatě řekl, že pro něj není nikdo z těchto tří kandidátů přijatelný, takže já to celkem ochotně a rád po něm zopakuji.

Takže byste prosazoval lídra vaší kandidátky Luďka Niedermayera? I šéf ANO Andrej Babiš v jednu chvíli zmínil, že by to byla dobrá volba.
Nevím, co ho k tomu v tu chvíli vedlo. Připusťme, že i Andrej Babiš může mít někdy pravdu, ale pak to zase přestal říkat. My rozhodně nemáme ambici někam prosazovat Luďka Niedermayera, respektujeme, že nominační právo má vláda. Nechci spekulovat o něčem, co někdo vytrousil v emočním vypětí.

Když jsme u exbankéře Luďka Niedermayera. Ukázalo se, že vsadit na něj jako na lídra v eurovolbách bylo výhodné. Přemlouváte ho, aby do strany vstoupil?
To nebyla sázka, byl to krok, který by měla udělat každá strana prosazující své hodnoty. Strana je do značné míry personální agenturou, která se snaží do příslušných pozic prosadit lidi, kteří jsou schopni hájit její program. Což Luděk Niedermayer je, i když nemá stranickou legitimaci. Je na něm, jestli se bude chtít stát členem a případně usilovat o další funkce ve straně. Nedostane to jako podmínku a nikdo mu v tom nebude bránit.

Úspěchem v eurovolbách jste posílili i na domácí scéně. Jak to budete chtít využít?
Myslím si, že jsme v tuto chvíli jediná akceschopná demokratická opozice, která může čelit riziku oligarchizace politiky. To neznamená nic jiného než větší odpovědnost. Máme jako opoziční strana povinnost upozorňovat na rozpory mezi slovy a činy. I na ten gigantický střet zájmů, který nemá precedens. To není antibabišovský postoj, my jen děláme svou práci. Dělali bychom to, i kdyby se tento pán jmenoval třeba Bureš.

Dlouhodobě se mluví o tom, že se česká pravice musí sjednotit. Uvažujete také tak?
Jakékoliv kroky a integrační snahy nejsou na pořadu dne. Ohrožení parlamentní demokracie cítím tak silně, že se nebráním nestandardním krokům, ale ty by měly smysl, pokud by jedna a jedna dávaly více než dvě. Jsme v situaci, kdy jedna a jedna dvě rozhodně nedají. Já ODS přeju, aby se dostala ze situace, kdy maximum energie musí věnovat sama sobě a zbývá jí málo pro veřejnost. My jsme se domluvili jen na tom, že v senátních volbách proti sobě nebudeme v některých obvodech stavět kandidáty a podpoříme se. Odhaduji, že se nám to podaří tak v deseti obvodech. Myslím, že tato dohoda ukazuje na poměrně vstřícnou spolupráci a svědčí o jisté blízkosti.

Takže ODS nechápete jako hlavního konkurenta?
Rozhodně ne, to jsou levicové strany a zejména hnutí ANO, které se profiluje jako ryze populistické, zejména za účelem rehabilitace rudé šlechty. Frontová linie se vede jinudy. Je mezi demokracií a oligarchizací. Proto ODS vnímáme spíše jako velkého partnera pro spolupráci v odporu proti oligarchizaci české politiky a putinovskému modelu. 

Michaela Svobodová

Právo, 29. 5. 2014, rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme