Kalousek: Česko by bylo proti použití celounijních peněz na další záchranu Řecka

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

20. 6. 2011

A mezitím už dosedlo na zem letadlo s českým ministrem financí Miroslavem Kalouskem, kterého teď zdravím ve vysílání. Hezký večer, pane ministře.

Hezký večer, děkuji za pozvání.

My už jsme se tady s panem Zahradníkem bavili o postupu záchrany Řecka nebo o té snaze zachránit Řecko a v úvodu zazněla i ta teoretická zatím možnost, že by se na tom mohla podílet Česká republika prostřednictvím záruk za úvěry. Takže bude nakonec použit ten mechanismus známý jako EFSM na záchranu Řecka, nebo ne?

My jsme o tom dnes nejednali. A myslím si, že jednat se o tom nebude dříve než za měsíc, protože eurozóna se včera dohodla, že poskytne Řecku tu pátou tranži za předpokladu, že řecký parlament přijme ty nesmírně tvrdé reformní nebo konsolidační kroky. Nicméně i když je přijme, tak Řecko se nevrátí v roce 2012 na trhy a bude potřebovat mnohem větší finanční pomoc. Do té by se samozřejmě logicky měl zapojit záchranný fond eurozóny, Mezinárodní měnový fond a dá se předpokládat, že se povede i se zeměmi mimo eurozónu. Diskuse o tom, zda přispěje i ten fond mimo eurozónu, tam já říkám dopředu, že jsem české vládě nedoporučoval, doporučoval jsem jí velmi zdrženlivé stanovisko.

Nicméně o tom, jestli tento fond, na němž se podílíme i my, bude, nebo nebude zapojen do té záchrany, se rozhodne v Unii kvalifikovanou většinou, takže můžeme být přehlasováni, jak i vy jste koneckonců dnes připomínal.

To se samozřejmě může stát.

Pokud by k tomu došlo a Česká republika by se tedy prostřednictvím těch záruk za úvěry podílela na záchraně Řecka, já jenom ještě jednou zopakuji, protože je to samozřejmě citlivá věc, žádné peníze, žádná eura bychom do Atén neposílali, ale o peníze bychom přišli, pokud by Řecko nakonec zbankrotovalo a ty půjčky nesplatilo. Na druhou stranu drtivá většina ekonomů si myslí, že přesně k tomu nakonec dojde, že Řecko zbankrotuje. V tomhle případě by Česko o peníze přišlo, je to tak.

My jsme se podíleli, prostřednictvím tohoto fondu jsme se podíleli na pomoci Irsku a Portugalsku. Tam já jsem přesvědčen, že obě dvě země zvládnou svoji situaci a že nedojde k tomu, že bychom museli platit. Do stoprocentního vyčerpání tohoto fondu zbývá ještě 11,5 miliardy. Lze očekávat, že o něj budou všechny země eurozóny požádány. Znovu říkám, já to nedoporučuji už jenom proto, že tím bude ten fond nikoliv eurozóny, ale celé Evropské unie vyčerpán zcela. Pokud by k tomu došlo, pokud by těchto zhruba 11,5 miliardy, co tam ještě zbývají, bylo poskytnuto Řecku, pak já jsem přesvědčen, že to jsou skutečně nenávratně ztracené peníze, pak je to zhruba 3,5 miliardy korun pro Českou republiku.

Říkáte, že by to byly nenávratně ztracené peníze. Z toho logicky plyne, že podle vás jsou nenávratně ztracené i ty peníze těch 110 miliard eur nebo ta část, která už byla vyplacena, které státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond Řecku půjčily a že stejně tak nenávratně budou ztracené i ty peníze, které se Řecku půjčí v tom druhém záchranném balíku. Proč to tedy podle vás eurozóna a IMF dělají?

Tak ne stoprocentně. Nenávratně ztracené ve své stoprocentní hodnotě, nějaké částky budou zpátky vymahatelné. Ale...

Ale mluví se třeba o 50 procentech.

Tady se, tady se logicky jedná jenom o odklad problému, který je podle mého hlubokého přesvědčení neodvratný. Prostě už jenom problém je v tom, že ta mezinárodní pomoc nezachraňuje jenom Řecko. To zachraňuje také společnou měnu eurozóny a také zachraňuje bankovní systémy celé řady zemí, protože Řecku půjčují velké finanční domy belgické, francouzské, německé. A při znehodnocení, při znehodnocení řeckých dluhopisů by došlo k velkým problémům bank těchto zemí. To znamená, když to řeknu velmi surově, tak Angela Merkelová má 2 nádherné, má na vybranou ze dvou nádherných možností. Buď posílat peníze německých daňových poplatníků do Řecka na jejich výdaje, na které si nejsou schopny vydělat, anebo v případě restrukturalizace řeckého dluhu nebo bankrotu Řecka, jak chcete, potom peníze německých daňových poplatníků dávat do bankovního systému německých bank, protože ty by se ocitly v kapitálových potížích. Prostě dobré řešení neexistuje, hraje se tu o čas. Nicméně úplně stoprocentně dobrý konec to mít nemůže.

Tak to je skutečně Sophiina volba, ale to asi k politice patří. To byl ministr financí Miroslav Kalousek. Já vám děkuji a přeji hezký večer.

Hezký večer.

Ondřej Houska

Český Rozhlas 1 - Radiožurnál, 20. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme