Kalousek: Česká republika si takového premiéra nezaslouží

Většina opozičních stran v reakci na jednání v Lánech hovoří o slabé vládě a o porušování ústavy prezidentem. A někteří hovoří také o premiérovi jako o slabém politikovi. 

8. 7. 2019

(rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Co dělá demokratický blok? Vy byste řekl zřejmě bývalý demokratický blok. Jestli už sbírá 120 podpisů pro předčasné volby.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Víte, předčasné volby samozřejmě jsou řešením téhle situace. Ale já bych rád řekl, že až tím posledním. Protože tu odpovědnost stále má v ruce premiér. Pojmenujme tu situaci. Ta přece teď není o tom, jestli ministrem kultury bude pan Staněk nebo pan Šmarda. Ta spočívá v tom, že máme prezidenta republiky, který se dopouští svévole, nekoná podle ústavy, tak jak konat má. A máme premiéra v obrovském střetu zájmů, který prostě je vydíratelný prezidentem republiky, a proto si nemůže dovolit ze svého pohledu ten kompetenční střet, který by jinak každý premiér měl podstoupit. Takže vidíme zase další projev konfliktu zájmů z toho obrovského balíku konfliktu zájmů, který Andrej Babiš má. Ústavně nejčistší postup je demise předsedy vlády, protože Česká republika si nezaslouží předsedu vlády s takovýmito problémy.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Taky sám premiér říkal, že nikdy neodstoupí, potom to upřesnil na toto volební období, to už víme, to je vyřešeno?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Hnutí ANO vyhrálo volby a může samozřejmě legitimně postavit jakéhokoliv dalšího premiéra, na to tady máme precedenty, kdysi musel odstoupit pan premiér Gross. A koalice pokračovala jenom s jiným premiérem. Hnutí ANO postaví jiného premiéra a pak dokonce je tady několik demokratických subjektů, které deklarovaly, že pokud by nebyl v čele vlády trestně stíhaný premiér, jsou ochotni se vlády účastnit. A ta vláda může pokračovat. Pokud budeme mít na výběr jenom ze dvou možností, že buď dál bude vládnout trestně stíhaný premiér s takto svázanýma rukama, který se musí bát dokonce i prezidenta republiky a dělá mezinárodní ostudu, anebo předčasné volby, tak samozřejmě, byť nejsme úplně v kondici, tak dáme přednost zájmu České republiky a řekneme, z těchto dvou variant jsou ty předčasné volby lepší. Ale musí to být opravdu až ta poslední řešení. A musí být jasné, že tu odpovědnost za ně nese Andrej Babiš a jeho konflikt zájmů.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Přikyvuje tady Stanislav Grospič. Čemu konkrétně jste teď přikyvoval?

Stanislav GROSPIČ, místopředseda strany /KSČM/

Já jsem přikyvoval tomu, že předčasné volby jsou skutečně nějaké ústavní řešení, které by mělo být poslední v té řadě. Protože zdaleka není vyčerpána možnost těch politických řešení. A říkal jsem několikrát v minulosti, teď i když jsem se vyjadřoval k této kauze, že ta odpovědnost je v podstatě na dvou politických subjektech, které skládají vládu. Tvoří tu úzkou vládní menšinovou koalici. A samozřejmě na prezidentovi, jak se toho zhostí. Protože nepochybně ústava říká, že musí odvolat, musí konat. Spor je o tom, v jaké době, co je doba přiměřená. A samozřejmě také na tom, jak ho přesvědčí či nepřesvědčí oba aktéři, kteří skládají současnou vládu. To znamená hnutí ANO a Česká strana sociálně demokratická.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já myslím, že tady nejsme v rozporu. Říkám také, že předčasné volby jsou samozřejmě až tím posledním řešením. Nicméně nelze je vyloučit. Ani teoreticky, ani prakticky. A pokud k nim dojde, tak budou důsledek politického selhání, politické odpovědnosti jak prezidenta republiky, tak předsedy vlády. Pokud by dostáli své politické odpovědnosti, není důvod k předčasným volbám.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Pravda je taková, že paradoxně vy, pane místopředsedo Fialo, nehovoříte ani o prezidentovi, ani o Andreji Babišovi, ale o sociálních demokratech, kteří podle vás selhávají. Nehřeší tady prezident republiky na ústavu?

Radim FIALA, předseda poslaneckého klubu, místopředseda hnutí /SPD/

Vezměte si, jaká paradoxní situace vládne v sociální demokracii, kdy máme jednoho ministra kultury, který vlastně nechce podat demisi, nebo nechce rezignovat, by nechtěl, byl k tomu podle jeho slov přesvědčen předsedou Hamáčkem. A pak máme druhého kandidáta na ministra, který dneska řekl, že vlastně ani nechce být ministrem. Že ho vlastně pan předseda Hamáček přesvědčil. Aby se stal, aby se stal ministrem. A teď si představte, že do této hry je, je zasazen pan prezident, který má dělat jakéhosi arbitra sociální demokracii.

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Ne, promiňte, tohle já musím naprosto odmítnout. A vůbec nechci jít do věcného řešení na ministerstvu kultury. To je přece věc ústavního procesu. Prezident republiky, ve vší úctě k jeho úřadu, nemá co zvažovat, který ministr je vhodnější. Ten prostě odvolá toho ministra, kterého mu navrhuje předseda vlády odvolat. A jmenuje toho ministra, kterého mu navrhuje předseda vlády jmenovat. A není od toho, aby přemýšlel a rozebíral s příslušnou politickou stranou, který ten ministr by byl vhodnější. To mu prostě z ústavy nepřísluší. Tak dělejme každý svoji práci. Opoziční poslanec, vládní poslanec, ministr, uklízečka, všichni máme nějaké povinnosti. I ten prezident. A ten je plnit nechce. Víte, já si dobře pamatuji Miloše Zemana jako premiéra. A kdyby mu tohle udělal kterýkoliv prezident, tak by to byl takový rachot, že by se pan prezident nestačil divit, ať by se jmenoval jakkoliv. A Miloš Zeman by měl samozřejmě pravdu, protože by měl oporu v ústavě. Nic takového si Andrej Babiš dovolit nemůže, protože je vydíratelný. A v tom je celý ten problém.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Pane Kalousku, ve stávající konstelaci se stávajícími názory, které jste si vyslechl, co opozice může dělat v tuto chvíli?

Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/

Já, já v téhle chvíli pokládám za nejdůležitější dvě věci. Za prvé, aby parlament, Senát i sněmovna jasně prezidentovi vysvětlili, že máme parlamentní systém, nikoliv prezidentský systém. A jsou na to nástroje, které ten parlament, který ten parlament může použít. Těch, těch řešení si můžeme představit celou řadu. Je to ústavní, je to kompetenční žaloba, je to ústavní žaloba na prezidenta republiky, byť si uvědomuji poměry hlasů ve sněmovně, ale ta možnost existuje. Je to samozřejmě rozpočet Kanceláře prezidenta republiky. Jsou to zahraniční cesty prezidenta republiky, je to spousta dalších věcí, kde je potřebná kontrasignace předsedy vlády. Prostě prezident by měl mít naprosto jasno, že tady máme parlamentní systém, nikoliv prezidentský. To za prvé. A za druhé je strašně důležité, aby Česká republika měla premiéra bez konfliktu zájmu. To znamená, nevydíratelného, nedělajícího ostudu v celé Evropě. Tohle jsou dva cíle, které budeme sledovat ze všech sil, které máme. A budeme se o tom snažit kolegy přesvědčovat.

Podívejte se na celý díl pořadu 90´ s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem. 

Zdroj: 90´, ČT24, 4.7.2019

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme