Kalousek: ANO má ministry i hejtmana, Karviná je jejich odpovědnost

Nebude-li kandidovat do Poslanecké sněmovny, bude podle svých slov Miroslav Kalousek (TOP 09) věrohodnější. Rozhodnutí neucházet se o poslanecký mandát nepovažuje za odchod z politiky. Současné vládě nevytýká chyby, kterých se dopustila během pandemie, kritizuje ale její komunikaci a také jednání o schodku rozpočtu. V Interview ČT24 rovněž prohlásil, že vláda je odpovědná za situaci na Karvinsku.

21. 7. 2020

Šéf poslanců TOP 09 podporuje snahu premiéra Andreje Babiše (ANO) dosáhnout v Bruselu co nejlepších podmínek pro Česko. Upozorňuje ale, že tuzemská ekonomika je exportně orientovaná a 80 procent vývozu končí v zemích EU.

„Jsme existenčně závislí na oživení evropského trhu. Pro nás je důležité, aby dohoda byla uzavřena, protože oživení evropského trhu bude mít dopad na českou ekonomiku řádově větší než jakákoliv opatření vlády,“ vysvětluje Kalousek.

Je podle něj potřeba uznat, že země jako Itálie nebo Španělsko před současnou krizí nehospodařily odpovědně. Proto nyní čistí plátci právem poukazují na to, že mají financovat cizí nezodpovědnost. Kalousek je ale přesvědčen, že kdyby se evropský jednotný trh rozpadl, škody by byly ještě větší než zamýšlená pomoc.

Situace na Karvinsku je odpovědností ANO, míní Kalousek

Současná situace v Moravskoslezském kraji je podle Miroslava Kalouska odpovědností hnutí ANO. Poslanec poukazuje na to, že hnutí má své lidi na postu ministryně financí, ministra zdravotnictví i hejtmana kraje. Upozorňuje, že OKD je v majetku státu, a resort financí tedy mohl rozhodnout o uzavření dolů dříve, než k němu došlo.

„Když bylo méně nakažených než dnes, pořádala vláda tiskovky dvakrát denně a premiér Babiš přijímal absolutní politickou odpovědnost za všechno, když si myslel, že se mu tyto věci vyplatí. V okamžiku, kdy je zřejmé, že dochází k selhání, říká, že vláda nerozhoduje, že rozhodují hygienici a vláda to jen schvaluje. Vláda se tváří, jako by žádnou politickou odpovědnost nenesla. Nese vrcholnou politickou a koordinační odpovědnost a nelze to hodnotit jinak než jako selhání vlády,“ konstatoval opoziční politik.

Kalousek: Firmy škrtají, stát ne

Kalousek uznává, že pandemie koronaviru byla něčím novým a chybovali by všichni – vládě vyčítá zejména špatnou komunikaci s veřejností. „Vypadalo to jako velmi chaotické rozhodování, některým rozhodnutím nerozumím dodnes,“ doplňuje.

Kritizuje také postoj kabinetu ke státnímu deficitu. Žádná vláda by se podle něj obrovskému schodku v takovéto situaci nevyhnula, koalice by ale měla hledat úspory v chodu státu a vládních výdajích. Poslanec TOP 09 poukazuje na to, že firmy musí své provozní náklady škrtat, aby na trhu přežily, zatímco státní aparát tak nečiní.

Kritizuje také to, že vláda prosadila navýšení rozpočtového deficitu na půl bilionu korun. „Kdyby se vláda chovala odpovědně, teď bychom měli schválený deficit někde mezi 350 a 400 miliardami korun. Vláda vymyslela desítky miliard, o kterých zatím neví, kam je dá, a chce jimi uplácet své voliče,“ kritizuje bývalý ministr financí ve vládě Petra Nečase.

Antibabiš nestačí, když nebudu kandidovat, budu věrohodnější

Své rozhodnutí nekandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce Kalousek nepovažuje za ústup z politiky. Dle svých slov chce výrazně pomoci, i když nebude kandidovat. Plánuje prý zejména přesvědčovat členské základny a také voliče o nutnosti případné volební koalice současných opozičních stran. Právě nedostatek vysvětlování a „práce v terénu“ považuje Kalousek za důvod, proč se před volbami v roce 2017 rozpadla koalice KDU-ČSL a STAN.

Jelikož nebude kandidovat, nebude mít ve volbách osobní ambici, díky čemuž bude jeho apel na jednotu opozice věrohodný, věří. „Vyjednavači musí být předsedové stran, věřím jim, že na to mají předpoklady,“ shrnuje. Uznává ale, že jednání mohou ztroskotat na celé řadě problémů. „Lidé se musí snažit dohodu hledat,“ předesílá.

Vlastní figuru vidí jako zástupný problém, který v minulosti jmenovali jiní členové možných koaličních partnerů TOP 09. „Teď je to úplně jedno, já kandidovat nebudu. Doufám, že si nebudou vymýšlet jiné zástupné problémy a že se nám podaří věc domluvit. Jde o příliš vážnou věc. Další vládu, která nás vede na periferii EU a dělá z nás zemi východní typu, si tato země dovolit nemůže,“ zdůrazňuje.

Dle Kalouskových slov není možné, aby případná opoziční koalice stála pouze na kritice současné vlády a premiéra Babiše. „Antibabiš je každý slušný demokratický politik úplně stejně, jako musí být antikomunista nebo antinacista. To ještě neznamená, že říká, kudy tu zemi chce vést. Musí tu vzniknout vláda, která nabídne téhle zemi perspektivu moderní, svobodné, vzdělané země, kde je perspektiva v přidané hodnotě a nikdo nám v tom nebude překážet, naopak k tomu vláda bude vytvářet podmínky,“ tvrdí.

Podívejte se na celý rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Miroslavem Kalouskem

Zdroj: ČT24, Interview, 20.7.2020

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme