K nabídce ČSSD je TOP 09 skeptická

3. 4. 2012

Námluvy ČSSD a TOP 09

Konec současné koalice na pražském magistrátu zatím nehrozí. TOP 09 výzvu ČSSD o ukončení spolupráce s ODS sice bere na vědomí a budou se jí zabývat vrcholní představitelé strany, ale už nyní tvrdí, že do pasti menšinové vlády v Praze se vlákat nenechají.

„Pokud sociálním demokratům tak moc záleží na tom nespolupracovat s ODS, tak my je vyzveme na příslušných městských částech, aby vystoupili z koalice s ODS tam,“ řekl předseda pražské TOP 09 František Laudát. „Do toho se jim samozřejmě chtít nebude, protože tam mají starostenské posty. Z toho vidíte, že jde o politickou hru. Nicméně nezavrhujeme nic a uvidíme, jak se ta situace bude dále vyvíjet,“ dodal Laudát.

Podle šéfa pražských zastupitelů ČSSD Petra Dolínka se o ukončení spolupráce s ODS na úrovni městských částí nelze nyní bavit. „Zásadní věc je, že kluby zastupitelů na všech úrovních městských částí jsou poměrně nezávislé a mají vlastní rozhodovací pravomoci. Navíc tato diskuse zatím nenastala,“ reagoval Dolínek.

Socialisté k ukončení koalice TOP 09 s ODS na pražské radnici vyzvali minulý týden kvůli kauze kolem zveřejněných odposlechů bývalého primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška. Pět let staré telefonáty ukazují podle Dolínka na korupci v ODS. „TOP 09 nemůže nadále zavírat oči před problémy svého koaličního partnera s korupčními kauzami. Jestli to myslí s transparentností pražské politiky vážně, nemůže ve spolupráci s ODS pokračovat,“ prohlásil Dolínek.

Nabídka ČSSD je časově neomezená Předseda klubu zastupitelů TOP 09 a první náměstek primátora Prahy Tomáš Hudeček se k nabídce ČSSD nevyjádřil. „Zatím jsme nic oficiálně neobdrželi,“ řekl jen. Dolínek však tvrdí, že už nyní vedou s TOP 09 neoficiální debaty o případné menšinové vládě v Praze. „Dosavadní jednání se zástupci TOP 09 byla velmi vstřícná. A priori jsme se v ničem neodmítli,“ přiblížil Dolínek. Podle něj je nyní nutné, aby se vyřešily a vyjasnily odposlechy Béma s Janouškem. „Dáváme TOP 09 víceméně časově neomezenou nabídku,“ dodal Dolínek.

Pražská TOP 09 bude podle Laudáta nyní velmi podrobně sledovat neustále se měnící situaci v ODS. „Část zastupitelů se s listopadovým převratem nesmířila a je otázka, jak budou tito lidé dodržovat koaliční smlouvu,“ řekl Laudát, který krajskému výboru TOP 09 bude doporučovat, aby byl v rozhodování opatrný. „Je to politická hra. Nedoporučuji, aby byla nabídka ČSSD přijata. Nesmíme se stát menšinovou vládou v Praze,“ varuje Laudát.

V případě, že by TOP 09 na nabídku socialistů kývla, ČSSD by nepožadovala ani jedno místo v radě města. „Nabídli jsme TOP 09 jednat o možnosti vytvoření menšinové rady pouze za její účasti. Jediné, co bychom chtěli, je, aby naši lidé seděli v kontrolním výboru,“ upřesnil Dolínek. Primátorem by se tak podle něj mohl klidně stát lídr pražské TOP 09 Zdeněk Tůma, který nyní řídí finanční výbor na magistrátu.

Bedřich Kratochvíl

Praha HN, 3. 4. 2012, strana: 2, rubrika: Zprávy z Prahy

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme