Jsem zajištěný lobbista, říká Malý

Rozhovor s lídrem TOP 09 v Karlovarském kraji Josefem Malým

17. 4. 2010
Nenápadný, ale velmi schopný a také vlivný. To je zkušený politický matador Josef Malý. Vloni spolu s Miroslavem Kalouskem a spol. dal vale své KDU-ČSL a založil TOP 09. Za novou stranu kandiduje jako lídr ve volbách do sněmovny. „Jsme stranou normálních pracovitých lidí, ne vyžírků," říká Malý. Je možné, že se stane poslancem, pokud si TOP 09 udrží současné preference (12 procent).

* Co rozhodlo, že jste odešel z KDU-ČSL?

Osobně mi vadilo, že dva roky strana řešila Jiřího Čunka, místo aby se zabývala vizemi a problémy země. Mezitím se zastupitelé, starostové a další lidé včetně mě rozhodli, že je třeba nabídnout veřejnosti něco jiného. Podle průzkumů to vypadá, že můžeme ve volbách uspět. Naši členové jsou podnikatelé, živnostníci, učitelé. Přemýšlejí a vědí, že není možné žít si nad poměry a hospodařit tak, jak stát teď hospodaří.

* Preference TOP 09 se pohybují kolem 10 až 12 procent. Jak si vysvětlujete, že voliči slyší na váš program, který slibuje jen krev, pot a slzy?

Protože vidí, jak to dopadlo v Maďarsku. Pořád si tam namlouvali, že je všechno v pořádku a pak přišel pád. Životní úroveň lidí se zastavila, klesla. Podívejte se do Řecka. Nikdo už Řekům peníze nepůjčí. Na tato varování slyší zodpovědní lidé, kteří si neberou rychlé půjčky, nežijí ze dne na den a myslí na své potomky.

* TOP 09 se prezentuje jako nová neposkvrněná strana. Ale v podstatě se starými tvářemi. Vy jste toho důkazem.

Víte o nějakém mém faulu? Čtyři roky jsem byl náměstkem primátora Karlových Varů. Okdekom z magistrátu se leccos vypráví. O mně nikdo žádné špatné věci nemůže rozšiřovat. Získal jsem třeba pro město 300 milionů korun z prodeje akcií energetických společností. Dosáhli jsme bekonkurenčně nejvyšší ceny za akcii. To byl potom finanční základ pro stavbu KV Areny.

* Může vůbec politik v roli poslance pomoci kraji?

Musí pro region pracovat. Když jste mi minule volal, vcházel jsem do budovy ministerstva financí. Připravili jsme totiž žádost o odpuštění pokuty 40 milionů korun pro sokolovskou nemocnici. Dostala ji od finančního úřadu za to, že před lety vyměnila méně oken, než na kolik byla určena státní dotace. Dnes jsme v situaci, že se nám podařilo ministerstvo financí přesvědčit. Jednal jsem o tom s celou řadou lidí včetně náměstka ministra.

* Máte na ministerstvu kontakty ještě z doby, kdy tam působil Miroslav Kalousek? Řekl bych, že každý opoziční krajský zastupitel se jen tak nedostane k náměstkovi.

Není to pravda. Musí se umět komunikovat. Žádost o prominutí sankce je třeba dokonale vypracovat. Že jsem opoziční krajský zastupitel, ještě neznamená, že si dám nohy na stůl.

* Zařídil jste i odpuštění pokuty pro Bochov, že?

Pro Bochov, pro Cheb, Chodov, Ostrov. Můžu jmenovat i další obce. Chodov měl v termínu využít dotaci, udělal to, ale stavební úřad vydal kolaudační rozhodnutí pozdě. Finanční úřad za to městu „vypálil" penále. Důležité pro úspěch je znát legislativu, mít ekonomické vzdělání.

* Je nějaký případ, kdy jste neuspěl?

Já nevím. Nikdy bych nemohl orodoval za věc, která by byla neférová.

* Myslíte, že byste dokázal zbavit dluhů i Bublavu, která vrací státu desítkymilionů korun za akvapark?

Bude to znít hloupě. Ale den před tím, než padla vláda, jsme s panem starostou Bublavy připravovali pro vládu žádost o odpuštění sankce. Jednali jsme na úrovni ministrů i vícekolově. Určité ministry jsme přesvědčili tím, že dotace na akvapark byla hra určitých poslanců.

* Takže váš vliv sahá hodně vysoko?

To bych neřekl. Nejde o vliv, ale o práci. Úspěchy se nijak zvlášť nechlubím. V mobilu mám téměř každého a mojí výhodou je, že jsem se nikdy neumazal. Mám zásadu, že do politiky byměli jít zajištění lidé, protože jsou neúplatní.

* Číslo na premiéra máte také?

Nebudu machrovat. Mám ale třeba kontakt na ministra Pecinu. Zavolám mu a Martin to zvedne. Podívejte se na billboardy. Některé strany zřejmě neví, co s penězi. Víte, kolik by se za ně postavilo školek nebo zesilovačů signálu, aby se lidé na horách dovolali horské službě? Chystáme schůzku kompetentních lidí, aby se to zlepšilo. Jezdím jednou týdně do Prahy a snažím se v dobrém slova smyslu lobbovat.

* Dokázali byste hospodařit bez schodku? Je ve státním rozpočtu dostatek peněz?

Dostatek jich není, ale musí se využívat účelně. Ví se třeba, že dvacet procent prostředků ve zdravotnictví se rozkrade. Je to jako v rodině. Nemůžete si koupit plazmovou televizi, když máte na účtě tři tisíce korun. Připadá mi, že všichni chtějí mít plazmu. Vezmou si úvěr, a když ho nesplácí, přijde exekutor. To je jádro pudla. Státní dluh je problém. Osmdesát miliard korun ročně splácí republika jen na úrocích dluhu. To je cesta do pekel. To je i důvod, proč TOP 09 vznikla. Sociální síť má být jen pro potřebné. Má být trampolínou, která ho vymrští zpět, a ne sítí, ve které se člověk jen válí.

* Čím se vlastně živíte? Vím, že vaše manželka podniká. Vy s ní? V žádném životopisu to nepíšete.

Angažuji se v rodinné firmě manželky. Jsme velkým výrobcem oděvů pro hasiče. Manželka se stará o výrobu, já o obchod. Živí nás to dobře.

* Asi ano, když si vy a vaše paní můžete dovolit věnovat straně 500 tisíc korun ročně. Sponzoring je povinnost?

Ne. Jsou to peníze vázané pro karlovarský region, TOP 09 z nich platí třeba inzerci v novinách.

* O vás je známo, že jezdíte různými drahými auty.

Já ale skutečně peníze vydělávám, často jezdím po republice obchodně. Mám auta firemní i privátní. Je to taková moje úchylka, auta mě vždycky bavila. Nepiju, nekouřím, ale jezdím v drahých vozech.

* Omezíte podnikání, když se dostanete do parlamentu?

Musel bych, jinak by mě novináři rozcupovali.

* Myslíte, že existuje nějaký recept, jak vytáhnout kraj ze zaostalosti?

Všichni zvolení lidé by měli pro kraj dělat něco pozitivního. Určitě jste tu historku nikdy neslyšel, ale mně jednoho dne zazvonil telefon, ozval se mi tehdejší ministr dopravy Šimonovský: „Pane Malý, předseda vlády Špidla mi dal za úkol rozjet stavbu průtahu Karlovými Vary, protože vy jste ho o tom přesvědčil." Pak jsme měli se Šimonovským schůzku a domluvili se, co dělat, aby se silnice postavila.

* Jenže dál na Prahu příprava rychlostní silnice stojí.

Je to ale o lobbingu. Silnice je životně důležitá pro kraj a všichni poslanci by měli táhnout za jeden provaz.

* Jak vás poslouchám, vy jste regulérní lobbista.

Nestydím se za to. Nezajištěný lobbista je korupčník. Já jsem zajištěný.

* Někoho může napadnout, co z toho máte?

Žiju v tomto regionu. Čtyři dny v týdnu se věnuju podnikání, jeden den v týdnu jezdím do Prahy a dělám lobbing. Včera jsem se potkal v parlamentu s náměstkem ministra financí kvůli sokolovské nemocnici. František Štěpánek (generální ředitel Sokolovské uhelné -pozn. red.) mi občas říká, že by byl rád, kdybych mohl pro Sokolov něco udělat.

Josef Malý - narozen 4. 11. 1953 - bydliště - K. Vary - vzdělání - VŠ chemicko-technologická v Praze - podniká s manželkou v rodinné firmě, která šije uniformy pro hasiče - od začátku 90. let člen KDU-ČSL (býval krajským šéfem strany) - v letech 1998-2002 náměstek primátora K. Varů - od června 2009 člen TOP 09 (nyní krajský předseda) - od roku 2000 členem zastupitelstva Karlovarského kraje - další funkce - předseda dozorčí rady Letiště Karlovy Vary, místopředseda představenstva Karlovarské teplárenské

Bohumil Zeman
MF Dnes, 17. 4. 2010, Rubrika: Kraj Karlovarský, Strana: 3
Štítky
Osobnosti: Josef Malý
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme