Jílek: Miloš Zeman nepřekvapil

Rozhovor s bývalým senátorem Adolfem Jílkem

Pokud vyhraje volby ČSSD, bude mít levice většinu téměř ve všech zastupitelských orgánech. „To je ta hrůza, ke které se blížíme,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz někdejší senátor za TOP 09 Adolf Jílek. Řeč byla také o tom zda má TOP 09 sílu čelit levici a zda by tato partaj mohla nahradit skomírající ODS.

28. 3. 2013

Mluví se o tom, že by TOP 09 mohla v budoucnu nahradit hlavní pravicovou stranu ODS. Co si o tom myslíte?

Jde jen o spekulace, které mě nechávají zcela klidným.

Čím by mohla TOP 09 oslovit voliče občanských demokratů?

My chceme oslovit voliče, kteří chtějí volit konzervativní politiku a jestli se bude jednat o voliče té či oné strany, to není podstatné.

Jaký je váš postoj ke komunistům ve vedení Olomouckého kraje? Jsou to lidé, kterých se obáváte?

Vládnout s komunisty na úrovni krajské je jen zkouška, jestli to lidé překousnou a dovolí sociálním demokratům jít s komunisty do vlády, i když ČSSD tvrdí, že s KSČM jít do vlády není možné.

V případě, že vyhrají sociální demokraté příští volby a sestaví vládu, bude mít levice většinu téměř ve všech zastupitelských orgánech. Znepokojuje vás to?

To je ta hrůza, ke které se blížíme. Jsou levicové kraje, Senát, prezident, už chybí jen vláda a parlament.

ČSSD ve svém ekonomickém programu volá po vyšších daních pro firmy, bohaté, ale i drobné živnostníky. K čemu to podle vás může vést?

Jedině k dalšímu útlumu. Zvýší se nezaměstnanost a sníží se schopnosti rozvoje naší ekonomiky, která je v krizi a tato krize se bude dál prohlubovat. Sociální demokraté chtějí daně podstatně zvýšit a potrestat ty, kteří se snaží o to, aby zaměstnávali a vydělávali peníze. Pokud se vezme víc firmám, tak jim nezbude na rozvoj a budou přemýšlet, jestli tu zůstanou, nebo raději odejdou do jiné země.

Má TOP 09 vzhledem k aktuálně nízké popularitě pravicových politiků sílu čelit vlivu levice?

To jsou otázky, o kterých si můžeme povídat až po volbách. Teď se snažíme hledat řešení momentální situace. A v každém případě účast ve vládě v době, kdy společnost padá dolů, výroba padá dolů, vždycky to s sebou nese mínusy.

Jak hodnotíte první kroky Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky?

Jako nepřekvapující. Já jsem s tím počítal a bude to ještě horší. Zřetelně bude dále podporovat levicové strany, levicový Senát a levicové kraje.

Petr Kupka

parlamentnilisty.cz, 28. 3. 2013