Jeništa: Slibuji, že má případná práce senátora bude také vidět

Rozhovor s kandidátem do Senátu Luďkem Jeništou

Bývalý československý juniorský reprezentant ve stolním tenisu, současný starosta Vlašimi a poslanec Parlamentu České republiky. To je Luděk Jeništa, který přijal včera pozvání do redakce Benešovského deníku, aby v on­line rozhovoru odpovídal na otázky svých voličů. Kvůli své pracovní vytíženosti ale nemohl, i přes svojí velkou snahu, všechny dotazy v přiděleném časovém úseku odpovědět.

18. 10. 2012

„Chtěl bych všem těm, kteří mi poslali otázky poděkovat, a těm, kterým jsem nestihl odpovědět, se omluvit,“ uvedl Jeništa, který přiznal, že se mu před nastávajícím sobotním zúčtování kolena sice neklepou, ale v určitém napětí je.

„Přece jen do Senátu nekandidujete každý rok a postup do finále mě k postu senátora samozřejmě ještě více přiblížil, takže určitou nervozitu nebo očekávání v sobě člověk má,“ vysvětlil potencionální senátor. Jeho protivníkem je Karel Šebek. Muž, který má s prací v senátu už šestileté zkušenosti.

Zda se to nějakým způsobem odrazí v druhém kole senátních voleb, nelze říct. Vyjadřovat se k tomu nechtěl ani starosta Vlašimi.

„Co oceňuji na svém protikandidátovi, vám neřeknu. Omlouvám se, s Karlem Šebkem se známe již několik let, ale vzhledem k probíhající kampani mám jednu nepřekročitelnou zásadu, že se ke svým protikandidátům nevyjadřuji ani negativně, ani pozitivně,“ odpověděl Jeništa.

Zatímco dotazům týkajících se volebního soupeře se současný poslanec vyhýbal či na ně odpovídal jen velice okrajově, o penězích vynaložených na jeho předvolební kampaň, a kde na ni získal potřebný finanční obnos, odpověděl bez vytáček.

„Kampaň byla hrazena z rozpočtu hnutí Starostové a nezávislí a částečně také z mých vlastních peněz. Její přesnou výši v této chvíli neznám, protože stále ještě kampaň probíhá a snažíme se stále voliče aktivizovat, aby šli volit,“ sdělil starosta a poslanec, jenž připomněl, že volby do Senátu budou rozhodnuty až v pátek a v sobotu.

„Žádám vás o podporu své kandidatury. Slibuji, že má případná práce senátora bude také vidět,“ oslovil na závěr voliče Luděk Jeništa.

ROZHOVOR

Věřil jste, že postoupíte do druhého kola?

Nedá se říct, že bych úplně věřil, ale ve skrytu duše jsem tuto naději živil. Důvody mého postupu vidím zejména v desetileté práci ve funkci starosty města Vlašimi, kde se mi povedlo vytvořit perfektní tým spolehlivých lidí a získat pro město více než půl miliardy korun, která je na rozvoji Vlašimi vidět. To jsou skutečnosti, které přesáhnou hranice města a při rozhodování voličů mají pozitivní vliv. Ale koneckonců, tak by to mělo být, že kandidát je hodnocen podle výsledků své práce.

Sledujete i výsledky v jiných volebních obvodech? Co říkáte na šokující postup komunisty v Praze 8 a volil byste paní Danielu Filipiovou, nebo rudého pana Dolejše?

 Víte, výsledky voleb pro mě až tak překvapující nejsou. Je pravda, že komunisté jsou jedinou stranou, která získala více mandátů v krajských zastupitelstvech a mnohde prošli i do druhého kola senátních voleb, nicméně paradoxní na této situaci je, že nikoli svou zásluhou. Volební kampaň za ně vlastně udělaly ostatní politické strany svými přešlapy, aférami, skandály. V zrcadle těchto věcí by se dalo říci, že volič byl ve svízelné situaci a výsledky voleb jsou zkrátka a jednoduše obrazem současné české politiky. Pokud bych měl bydliště v Praze, mezi těmito kandidáty bych si vybral paní Filipiovou.

Co vás čeká dneska? A co budete dělat zítra?

 Ve čtvrtek dopoledne mám několik jednání na Městském úřadu Vlašim, mimo jiné se zástupci projektu odznaku všestrannosti olympijských vítězů, kde pánové Změlík a Šebrle chtějí aktivizovat naši mládež ke sportovní činnosti. Odpoledne potom budu mít poslední předvolební meeting. Tentokrát ve Vlašimi. V Benešově a Říčanech jsme byli již před prvním. kolem voleb. V pátek se budu rovněž věnovat práci ve městě a odpoledne půjdu se svou rodinou splnit svou občanskou možnost ovlivnit senátní volby.

V čem jste lepší než váš soupeř pan Šebek? Proč bych měl volit právě vás? Jsem stále ještě nerozhodnutý volič.

Svého protikandidáta nechci hodnotit ani jediným slovem, a to jak v pozitivním, tak v negativním směru. Pokud jste stále ještě nerozhodnutý, myslím, že je třeba se podívat na naši pracovní historii, kdo, kde, jak a s jakými výsledky pracoval, jakou důvěru občanů požíval v různých volbách, kterých jsme se účastnili a tyto informace vyhodnotit a správně se rozhodnout.

PROFIL

  • Luděk Jeništa se narodil 8. srpna 1961 ve Vlašimi.
  • studoval na vlašimském gymnáziu, absolvoval Pedagogickou fakultu JEP v Ústí nad Labem a po 9 letech pedagogické činnosti na základní škole ve Vlašimi se stal ředitelem školy (1994 – 2002).
  • pět let byl členem československé juniorské reprezentace ve stolního tenisu, zúčastnil se čtyř juniorských mistrovství Evropy, kde získal celkem 7 medailí, je mistr republiky.
  • ve volbách do městského zastupitelstva v roce 2002 dostal od občanů nejvíce hlasů a přijal funkci starosty města. Tuto pozici postupně obhájil i v dalších volbách v letech 2006 a 2010. Nyní je i poslancem Parlamentu ČR.
Martina Křečková

Benešovský deník, 18. 10. 2012, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme