Hudeček: Vyhráno? Ještě nejásám

Rozhovor s pověřeným pražským primátorem Tomášem Hudečkem

Povodňová situace se uklidnila, přesto zastupující primátor Tomáš Hudeček říká, že Praha ještě nemusí mít vyhráno, a s napětím sleduje předpověď počasí. „Pokud by se změnilo za tři čtyři dny, tak z toho rozhodně nejsme venku,“ říká.

6. 6. 2013

Velká voda vtrhla do Prahy krátce poté, co město přišlo o primátora. Jeho zástupce Tomáš Hudeček čelí kvůli povodním kritice některých starostů městských částí.

Byl jste překvapený rychlostí vody, jak rychle postupovala? V neděli jste na tiskové konferenci vypadal, že máte strach...

Rychlostí vody jsem překvapený nebyl. Ale nevěděli jsme, kam to až vystoupá v pondělí. Nešlo o to, že bychom nestíhali, ale ve chvíli, kdy voda stoupá tak rychle, vzniká chaos. Proto jsem postupně kupil rozhodnutí jako zavření škol, aby Praha nezkolabovala celá.

A měl jste strach?

Strach mám od začátku a stále.

I z toho, co se bude dít v příštích dnech?

Teď se situace uklidnila. Zatím se nepředpovídá déšť v nejbližších dvou třech dnech, tak snad ne.

Někteří vás kritizují, že protipovodňové zábrany byly někde postaveny pozdě.

Není to pravda. Byly včas a podle povodňového plánu.

Například na Kampě...

Na Kampě to bylo včas, koordinoval to starosta Prahy 1 Lomecký. Projevil se jako nejschopnější starosta.

Jenže zábrany stavěli v momentě, kdy už tam byla voda.

Nebyla tam voda, to byla fotka jednoho konkrétního člověka, který to udělal tak, aby bylo vidět, že krajní sloup zábrany je budován, když je tam dvacet centimetrů vody. To není, že je tam voda.

My jsme na místě měli vlastního fotografa.

No tak jste to viděli.

Ne, my jsme viděli, že je tam voda a zmatek při stavění bariér.

Nenazval bych stavění bariér chaosem. Stavění bariér je věc, u které šedesát lidí dělá šedesát věcí.

Někteří starostové si také stěžovali, že jste je včas neinformovali o stavu Botiče, který se rozvodnil.

Neschopní starostové, kteří se bojí přiznat, že zanedbali péči o své toky na svém území na základě svého protipovodňového plánu, se to snaží hodit na magistrát. Ten se má starat o bariéry u Vltavy, dopravu a informace lidí. To jsme splnili. I přitom obrovském nárůstu vody jsme ve třetině času postavili potřebné bariéry. Pokud městská část se svými problémy přijde, město jí může pomoci třeba se sháněním pomocníků.

Hypotetické vypouštění hostivařské přehrady tedy závisí na rozhodnutí místních radnic?

Přehrada zaznamenala vodu, která není měřitelná. Prostě přetekla. Takže musí existovat plán městských částí. To nemá co dělat s magistrátem. Dokud nejsou ve Vltavě tři tisíce kubíků, tak nerozhodujeme ani o evakuaci, to dělá městská část. My to můžeme přebrat od tří tisíc či při nouzovém stavu, který podle mě v tu chvíli nebyl.

Kde jsou ještě momentálně v Praze nějaká riziková místa?

Je nutné věnovat se sanacím a úklidu. Ale stále nám teče Vltavou 2 400 kubíků, což je 900 nad třetím stupněm. Pokud by se změnilo počasí za tři čtyři dny, tak rozhodně z toho nejsme venku. Vltavská kaskáda nemá stále retenční schopnost, kvůli Ústí a Mělníku nevypouští tolik, kolik by v uvozovkách mohla. Teď se vůbec nedá říci, že bychom jásali a oddělávali bariéry.

Hrozí ještě něco i s hostivařskou přehradou a Rokytkou?

Co se týká Říčanského rybníka, Říčanského potoka, který nám teče do Rokytky, tak tam zpěvňujeme hráz. Zkusíme pomoci s vybagrováním rybníka. Pro případ dalších dešťů zvýšíme jeho objem. Bagrujeme i u Rokytky. Hostivař už má určitou retenci. Tam nastala situace, která se predikovat nedala. Přehrada volala na Prahu 10, 15 v neděli ráno s tím, že nezadržitelně stoupá voda. Ale to vám starosta nepřizná, protože ten v tu chvíli někde spal. Následně se to vylilo a starostové začali jančit, kdyby radši pracovali... Ale upozorňuju, i kdyby přehrada byla prázdná, naplnila by se za pět hodin.

Kde se podle vás ukázaly další slabiny?

V Chuchli, kde nám v tuhle chvíli chybějí zábrany, nejsou dobudované. Jinak to, co bylo doposud vybudované, bylo udělané velmi dobře. Stále se diskutuje o zoo. Tu musíme zanalyzovat. Jde o to, jestli zvýšení valu tak, aby vydržel více než dvacetiletou vodu, nám pak nevytvoří špunt na Vltavě. Pak by se v centru mohla víc zvedat hladina.

A teď je zoo chráněna jak?

Valem na dvacetiletou vodu. Teď to nestačilo. Ozývají se hlasy, kdo za to může. Možná to bylo nesprávné rozhodnutí, ale je to dávno. Jenže následně do zoo začali investovat strašně moc peněz a selský rozum šel stranou. Pavel Bém chtěl asi ukázat, že vybuduje krásnou zoo, tak tam poslal stovky milionů, aby se rychle obnovila. Že to může znovu zaplavit voda, na to kašlal. Asi tak.

Člen krizového štábu Jiří Vávra (TOP 09) řekl, že problémy způsobilo také to, že exprimátor Svoboda měl odnést kontakty na krizové štáby...

Ne, takhle to neřekl. Problémy byly: existuje protipovodňový plán magistrátu, který definuje, kdy se má stavět jaká zábrana a tak. Ale už není napsáno, kdo to dělá, kdo za co odpovídá. My jsme přišli do systému, kde to nefungovalo. Pokud někomu nechodily SMS s informacemi, tak je to možná proto, že byla porucha, ale možná proto, že tam byla zapsaná špatná čísla.

Jaké tedy bylo přesné vyjádření Vávry?

Že odbor krizového řízení podléhá primátorovi. Pokud nás někdo atakuje za to, že nefunguje, tak my ho máme v gesci čtyři dny. Takže se obraťte na předchozího primátora. To bylo sdělení Vávry.

Obrátili jste se tedy na pana Svobodu, který tady v neděli byl?

Nestihl jsem komunikovat s žádným politikem, jenom jsem je dělil na ty, kteří spolupracovali, a na ty, kteří nespolupracovali. Pan Svoboda přišel na jedno jednání krizového štábu a podle mě s úmyslem to tady spolu s exradní Udženijou a starostkou Prahy 2 Janou Černochovou rozložit.

DĚLO SE

Praha 1 má menší škody než v roce 2002

Materiální škody, které způsobila současná povodeň, jsou v Praze 1 nesrovnatelně menší než před jedenácti lety. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) je to díky mobilním protipovodňovým bariérám, které ochránily 99 procent území městské části. Zatopeny byly Sovovy mlýny a Lichtenštejnský palác na Kampě, Střelecký ostrov a částečně Slovanský ostrov. Městská část zatím vyčlenila milion korun na likvidaci následků povodně. „Mobilní hráze na obou březích vodu vydržely. Materiální škody jsou oproti roku 2002 minimální,“ řekl Lomecký.

Pomoc svolali přes Facebook

Ve velké špinavé jezero se během pár hodin změnilo barevné zahradnictví Rypáček v pražském Braníku, když začala stoupat voda Vltavy. Rodinný podnik zavalila voda až do jednoho metru. Rodina a příbuzní stačili ze skleníků vynosit jen nejvzácnější keře a stromy. Včera, když začala voda ustupovat, se začali v zahradnictví střídat dobrovolníci v holínkách a s košťaty. Svolala je výzva na sociální síti.

Adéla Paclíková, Pavel Švec

Mladá fronta DNES, 6. 6. 2013, rubrika: Praha, str. 1