Hudeček: Pražským primátorem klidně budu

Rozhovor s pověřeným pražským primátorem Tomášem Hudečkem

13. 6. 2013

Ve vnitrostranickém souboji o post pražského primátora vás veřejně podpořil i šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Potěšilo vás to?

Takhle to nevnímám. Myslím si, že pan ministr hovořil spíše o zásluhách týmu, kterého jsem byl hlavou a který tady fungoval při povodních a osvědčil se. Já jsem o práci členů týmu informoval jak pana ministra zahraničí, tak ministra financí Miroslava Kalouska, s kterým jsem byl během povodní v úzkém kontaktu. Z tohoto pohledu tedy vyjádření pana ministra Schwarzenberga chápu.

Berete to tak, že povodně vám pomohly?

Povodně nikdy nikomu nepomohou. Povodně nejsou členem politické strany, je to přírodní úkaz. Já to studoval ve škole, jednou za čas prostě přijdou. Lidem povodně vždycky škodí.

Měl jsem na mysli spíše politickou pomoc. Že díky tomu, že jste povodně zvládl, jste se najednou ocitl v pozici favorita na primátorský post.

Měl jsem za úkol na základě svého vzdělání řešit povodně. A pokud to někdo bere jako politickou věc, je to jeho právo. Dál bych se k tomu nechtěl vyjadřovat.

A jak se tedy nyní stavíte k možnosti stát se primátorem? Krátce před povodněmi jste říkal, že o primátorský řetěz usilovat nebudete. Změnil jste tedy názor?

Ano. Ale současně chci říci, že jsem tehdy nelhal. Situace před dvěma týdny byla jiná, povodně vše změnily. Fungoval tady tým, který byl schopen se sladit a dohodnout. A pokud by ten tým chtěl dál takhle v tomto složení pracovat, což je samozřejmě otázkou jednání našeho klubu, jsem ochoten ve vedoucí roli dále jet.

Tedy teď už připouštíte, že o primátorský post stojíte?

Ano, ale dávám tam tu poznámku: muselo by to fungovat jako teď během povodní, tedy tak, jak to mám vyzkoušené. To znamená včetně lidí, kteří byli kolem mě - Jirka Vávra, Pavel Richter, Lukáš Manhart a další. Na nich tady vše stálo, nebyla to jen moje práce.

Před povodněmi se spekulovalo, že favoritem na primátora je právě jeden z vašich nejbližších kolegů Jiří Vávra, spojenec Miroslava Kalouska. Poté, co vás podpořil Karel Schwarzenberg, se ale hra vyrovnala. Není kvůli volbě primátora rozdělená nejen pražská, ale i celá TOP 09?

To si rozhodně nemyslím. A ani si nemyslím, že Jirka Vávra byl před povodněmi favoritem. Já si osobně myslím, že šance například radního Václava Novotného byly minimálně stejné.

Nemůže se tedy stát, že by byl Jiří Vávra zhrzený, pokud byste se primátorem stal vy, a ne on?

To si po tom všem, co jsme tady spolu prožili, dokážu obtížně představit. S Jirkou Vávrou vedeme krizový štáb, každé jednání sedíme vedle sebe a já tam problém nevidím.

V zastupitelském klubu TOP 09 je ale stále dost lidí, kteří by podpořili raději Jiřího Vávru.

My to v klubu máme tak nastaveno, že názory jsou různé. Bavíme se spolu takhle už od začátku. Jirka Vávra je i pro mě velmi kvalitním kandidátem, stejně jako Vašek Novotný nebo i Zdeněk Tůma, který bohužel už před dlouhou dobou řekl, že nás ve všem podpoří, ale do volby už nezasáhne. A zatím na tom stále trvá. Varianty stále jsou, proto jen zopakuji: pokud by se tým z povodní rozhodl, že chce takhle pokračovat dál, jsem ochoten takhle dál jít s tím týmem.

K vládě nad Prahou ale budete kromě spolustraníků potřebovat ještě koaličního partnera, ať už ČSSD, nebo ODS. A to už se zřejmě tak hladká spolupráce čekat nedá.

Tohle teď nejsem schopen komentovat, je to věcí koaličních vyjednávání. Na druhou stranu je potřeba říci, že povodně jsou horší než politikaření, které je o dlouhodobé diskusi a snaze najít řešení problému a situaci vylepšit. A pokud se zadaří v době povodní, tím lépe by to mělo fungovat v běžné politice. Vidím to prostě úplně opačně.

Petr Koděra

Hospodářské noviny, 13. 6. 2013, rubrika: Česko, str. 4

Štítky
Osobnosti: Tomáš Hudeček
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme