Hudeček: Kvůli tramvajím a tunelům jsou Pražané nešťastní

Rozhovor s novým pražským primátorem Tomášem Hudečkem

20. 6. 2013

Pane Hudečku, co bude první věc, kterou ve své funkci uděláte?'

Hlavně chceme začít pořádně pracovat, to minulé období bylo poznamenané povodněmi a vedrem. Myslím, že teď je načase začít se správou města, která teď měsíc stála a předtím čtyři měsíce moc nefungovala.

Vy jste v nedávném rozhovoru pro Respekt řekl, že "Praha není město, kde se žije dobře. Je to město, které vám vysává energii, neposkytuje klid". Můžete specifikovat, v čem vám Praha vadí?

Já jsem to i zmínil ve svém projevu. Jakmile člověk vstane, tak jde do svého okolí, jede do práce hromadnou dopravou, tráví čas v práci a působí na něj jeho okolí. To jsou věci, které činí člověka spokojeným, člověka ve městě šťastným, a to jsou věci, na které Praha v poslední době zapomíná. To znamená: nedělejme veřejný prostor a žádná opatření tímto směrem, ale dělejme velký tunel a nové tramvaje. To chci změnit.

Ve svém projevu jste řekl, že primátorský řetěz odevzdáte do muzea, aby vás netížil jako v trilogii Pán prstenů. Můžete specifikovat, jak jste to myslel?

Jedná se o podstatu celého toho filmu, který je dnes teenagerovským tahákem. Z toho filmu plyne, že existuje takováhle jakási věc na krk. Když si ji člověk nasadí, tak ho velmi tíží, a co si vzpomínám, tak ten řetěz je opravdu velmi těžký. Druhá vlastnost, kterou ten řetěz má, tak ta je, že když si ho člověk nasadí, není pak schopen se ho vlastní vůlí zbavit.

Takže podle vás ty insignie nefungují jako určitý symbol, který dává funkci primátora váhu?

Já jsem to nikdy neřešil, myslím, že takové insignie by měly být k dispozici občanům, aby se na ně mohli koukat. V tomto duchu jsme se domluvili s muzeem hlavního města Prahy, že uděláme výstavu, kde budou kromě insignií předměty, které dostali různí primátoři.

Proč se snížil počet radních jen na sedm lidí?

Resorty nezaniknou, byly přehodnoceny kompetence rady, budou rozhodovat ve třech gescích a do nich budou zapadat všichni radní. Věřím, že to přinese více efektivity.

Zejména bývalý radní Rudolf Blažek z ODS se do vás opíral kvůli tomu, že vás policie obvinila v souvislosti s kauzou Opencard. O čem podle vás vypovídá, že Prahu vede primátor, kterému hrozí osm let vězení?

Obvinění je samozřejmě závažná věc. My jsme s minulou radou konstatovali, že nám připadá neoprávněné. Pokud bychom tehdy rezignovali jako celá rada, paralyzujeme celé město. Pokud budu obviněn, v ten den jsem připraven rezignovat.

Eva Hofrichterová

tyden.cz, 20. 6. 2013, rubrika: Domácí