Horáček: Potíže s odlukou úředníků od politiků

Komentář poslance Václava Horáčka

Zákon o státních úřednících je jedním z nejdůležitějších předpisů, které by měla tato vláda do konce svého volebního období ještě přijmout. Nebude-li schválen co nejdříve, hrozí, alespoň podle médií, zastavení čerpání miliardových dotací z evropských fondů. Je ale špatně, pokud vzniká zákon jen proto, že je podmínkou pro přijetí dotací, navíc obzvláště tehdy, pokud takový zákon podle toho vypadá. Návrh, který byl vládě předložen, totiž není dobrý.

7. 6. 2013

Je jen částečným a nesystémovým řešením problematiky a měl by být zcela přepracován, a to včetně jeho spojení se zákonem o úřednících a zaměstnancích veřejné správy a o vzdělávání ve veřejné správě. Jsem přesvědčen o tom, že jednáním s orgány EU lze tento postup vysvětlit a domluvit vhodný průběh tak, aby Česku nehrozily sankce.

Nejzásadnější výtkou současnému návrhu je fakt, že řeší jen část státních úředníků – a totiž ty „ministerské“.

Naopak se vůbec nevztahuje na úředníky na krajích, ve městech či v obcích. Zavádí tak dvě skupiny úředníků, které mají jiná pravidla, povinnosti, ale také výhody a privilegia (například v podobě délky dovolené a mnohých jiných). Jednoduše se jedná o nesystémové opatření, které neřeší problematiku úředníků a státních zaměstnanců, nereflektuje mnohé oprávněné návrhy organizací, které se celé problematice věnují, a přichází s vlastními změnami a doplněními. Je to polotovar, který nic neřeší.

Co by mělo být prosazeno, je spojení přípravy tohoto zákona se zákonem o úřednících a zaměstnancích veřejné správy a o vzdělávání ve veřejné správě, který je v přípravě na ministerstvu vnitra. Spojení těchto dvou úzce souvisejících legislativ do jedné je pak jen prvním, nikoli jediným předpokladem skutečného řešení dané problematiky.

Domnívám se, že oba zákony se musí stát naší prioritou pro nadcházející období. Je proto třeba návrhy podrobně prodiskutovat se všemi, kterých se týkají, zajistit dostatečnou zpětnou vazbu a doplnit či upravit je tak, aby se jimi dosáhlo toho hlavního, co se od nich očekává – odluky úředníků od politiků, jejich nezávislosti, ale také odpovědnosti. Jsem přesvědčen o tom, že kvalitní zákony o úřednících jsou zásadním stavebním prvkem v boji proti korupci a klientelismu.

Je proto chybou, že se zákon předkládá takto narychlo, a navíc pod tlakem z Evropské unie. Jsem přesvědčen, že je i v jejím zájmu, aby řešení otázky úředníků a zaměstnanců státní správy v České republice bylo kvalitní a systémové.

Václav Horáček
poslanec

Lidové noviny, 7. 6. 2013, rubrika: Názory, str. 11

Štítky
Osobnosti: Václav Horáček
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme