Hnutí ANO a Agrofert jsou nedělitelný organismus

17. 5. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem)

Moderátorka

Jak by měl z Vašeho pohledu premiér reagovat na nominaci Ivana Pilného na místo ministra financí?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Vycházíme z toho, že hnutí ANO 2011, Agrofert a Andrej Babiš jsou jeden nedělitelný organismus. Záleží na premiérovi, co chce skutečně udělat. Jestli chce udělat skutečnou změnu, tak může těžko akceptovat kohokoliv za hnutí ANO. Ať to bude jakékoliv jméno, bude krýt Andreje Babiše a prosazovat zájmy Agrofertu. Pokud se chce premiér spokojit pouze s kosmetickou změnou, tak jméno bude akceptovat. Potom ale nemá smysl veřejnosti lhát, že dojde k nějaké změně. K žádné změně nedojde. V zásadě je lhostejné, zda bude ministerstvo Andrej Babiš řídit z Letenské nebo z Agrofertu. 

Moderátorka

Konkrétně jméno Ivana Pilného pro Vás nepředstavuje žádnou záruku toho, že by mohlo být ministerstvo financí oproštěno od Andreje Babiše? 

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Mluvím o jakémkoliv jméně. Ať už se to týká jakéhokoliv jména z okolí ANO, nemůže dojít k žádné změně. V případě Ivana Pilného mu mohu poblahopřát k tomu, že pravděpodobně konečně dosáhl toho, že bude na kandidátce. Dlouho se obával, že tam nebude.

Moderátorka

Jak by měl podle Vás Bohuslav Sobotka postupovat, pokud říkáte, že jakýkoliv kandidát, kterého by přineslo hnutí ANO, by byl nepřijatelný?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Nejsem premiér v této situaci. Kdybych byl, nikdy bych nenavrhl Andreje Babiše na místo ministra financí. Teď je to opravdu na premiérovi, zda chce změnu kosmetickou a formální anebo skutečnou. Pokud chce kosmetickou a formální změnu, tak přijme Ivana Pilného, jako by přijal jakékoliv jiné jméno. Veřejnost bude přesvědčovat o tom, že došlo ke změně a všichni víme, že je to jen maňáskové divadlo. Pokud chce skutečnou změnu, tak nemůže akceptovat nominanta za ANO. Musí jmenovat nestranického odborníka, nebo pověřit sám sebe. Nevím, co pan premiér chce. To je jeho odpovědnost.

Moderátorka

Jaký bude další postup TOP 09? Budete reagovat, pokud se premiér rozhodne tuto nominaci přijmout a pokračovat v této vládě?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Pokud se premiér rozhodne tuto nominaci přijmout, my zůstáváme opoziční stranou, která nevyjádřila důvěru této vládě. Budeme se přijatelným způsobem snažit veřejnosti vysvětlit, že došlo pouze k maňáskovému divadlu. Že pokud pan premiér vyvolal ve veřejnosti nějaký dojem, že po třech a půl letech kolaborace s konfliktem zájmů Agrofertu chtěl nějakou změnu udělat, tak že jí neudělal. 

Moderátorka

Ve sněmovně je návrh KSČM na vyvolání mimořádné schůze, na které by se vyjadřovala nedůvěra vládě. Pokud říkáte, že byste nebyli spokojeni s postupem premiéra v duchu přijetí této nominace, připojili by poslanci TOP 09 své podpisy pod návrh svolat tuto schůzi?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Všechny tři strany vládní koalice dovedly českou politiku na takové politické dno, jaké si za 27 let od listopadu 1989 nepamatuji. Nicméně vyjádření nedůvěry vládě by bylo předání rozhodovacích pravomocí do rukou pana prezidenta Zemana, a to by bylo ještě hlubší dno. To neuděláme.

Moderátorka

Co se ale týče úvah, které se objevovaly, o rozpuštění sněmovny?

Miroslav Kalousek, předseda /TOP 09/

Po šíleném oznámení demise pana premiéra, kdy pan prezident Zeman tahal za delší konec, jsme chtěli volby do konce června, aby byl prostor pro mocenské hrátky pana prezidenta co nejkratší. To se nestalo. Červnový termín už prošel. Volby na začátku září nám dávají pramalý smysl. Pokud by se k tomu většina klonila a záleželo by na našich hlasech, asi bychom je dodali, abychom většinu netyranizovali. Osobně si ale myslím, že rozdíl pěti týdnů valný smysl nedává. Navíc by to zakládalo další volby v roce 2021 v srpnu, tedy o prázdninách a významně by to poškodilo volební účast. K volbám na začátku září se chováme velmi zdrženlivě, i když je úplně stoprocentně nevylučujeme. 

Zdroj: ČT24, 17. 5. 2017

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme