Historik: Klaus junior neříká pravdu, otec Schwarzenberga byl vlastenec

Václav Klaus mladší se ve svém blogu opřel do minulosti otce nynějšího prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. Klausovy výroky o kolaborantské minulosti Schwarzenbergova otce jsou však podle historika Jaroslava Šebka z Akademie věd ČR nepodložené. "Karel Schwarzenberg starší vystupoval vždy ve vlasteneckém duchu," řekl v rozhovoru pro server Lidovky.cz Šebek.

17. 1. 2013

Václav Klaus jr. napsal, že otec Karla Schwarzenberga měl blízko ke kolaborantským kruhům. Souhlasí s tímto tvrzením historická fakta?

Ne. A je to zcela jednoznačné. Karel Schwarzenberg starší v době před Mnichovem vystupoval ve vlasteneckém duchu. Obhajoval český národ, české národní hodnoty a byl vlastencem. Také se v době květnové revoluce v roce 1945 aktivně zapojil do povstání.

Karel Schwarzenberg starší byl ale členem orlické větve, ve které najdeme mnoho příkladů osobností, které zastávaly zájmy českého národa. Jednou z nich byl arcibiskup Bedřich ze Schwarzenbergu, který se zasloužil o zahájení dostavby katedrály svatého Víta a přispěl k blahořečení Anežky České.

Jak si tedy vysvětlit jeho členství v organizaci Vlajka?

Jedná se o postoj celého českého konzervativního proudu, který ve třicátých letech vystupoval v duchu přílišného nacionalismu a podporoval spíše autoritativnější způsob vlády. Sem patří i případ Karla Schwarzenberga staršího, který se opravdu zapojil do Vlajky. Jeho členství se dá vysvětlit jako reakce na celkovou krizi demokracie. Kvůli antisemitským postojům ale z Vlajky vystoupil. Nelze ho označit jako podporovatele fašismu. Zastával pouze tendence autoritativnějšího stylu vládnutí.

Po roce 1945 probíhaly s válečnými zločinci soudy. Byl Karel Schwarzenberg st. také v řadách obviněných?

Po válce žádný z tehdejších československých úřadů nezpochybnil jeho vlastenecké vystupování a dá se říci, že Karel Schwarzenberg také proto nebyl vůbec považován za zrádce a nebyl zařazen do odsunu. Naopak mohl v období po roce 1945, kdy Československá republika účtovala se zrádci a kolaboranty, veřejně působit. To jsou podle mne naprosto nezpochybnitelné důkazy, které nezanechávají ani stín pochybnosti nad Karlem Schwarzenbergem starším. Svědčí o tom i fakt, že odešel do exilu až v roce 1948, tedy až v době nástupu komunistického režimu.

Karel Schwarzenberg starší v době před Mnichovem vystupoval ve vlasteneckém duchu. Obhajoval český národ, české národní hodnoty a byl vlastencem. Také se v době květnové revoluce v roce 1945 aktivně zapojil do povstání.

Jak Schwarzenbergové v této době obecně vystupovali ve vztahu k českému národu?

V rodu Schwarzenbergů najdeme mnoho pozitivního i problematického, což je typické pro mnoho šlechtických rodů. Musíme rozlišovat dvě větve této dynastie, orlickou a hlubockou. Ta hlubocká vystupovala spíše proněmecky. Karel Schwarzenberg starší byl ale členem orlické větve, ve které najdeme mnoho příkladů osobností, které zastávaly zájmy českého národa. Jednou z nich byl arcibiskup Bedřich ze Schwarzenbergu, který se zasloužil o zahájení dostavby katedrály svatého Víta a přispěl k blahořečení Anežky České.

vsv

lidovky.cz, 17. 1. 2013, rubrika: Domov

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme