Hazardní byznys oslabí. Přijde o herny i o miliardy

22. 6. 2011

Po dvaceti letech dali poslanci najevo, že chtějí v Česku omezit rozbujelý hazard – byznys, v němž lidé ročně utratí 130 miliard. Včera schválili novou podobu loterijního zákona, podle níž si starostové budou moci nově rozhodnout, kde ve svém městě chtějí herny a kasina.

Všechny hazardní firmy také budou muset povinně posílat na dobročinné účely 20 procent ze svých výnosů. Dnes ty malé odvádějí jen šest procent. A zpřísněný zákon má také dohlížet na to, aby se s dobročinnými penězi, zhruba 3,3 miliardy ročně, nepodvádělo tak jako dosud. Peníze totiž často končily u neexistujících spolků. Nově bude muset všechny příspěvky schvalovat ministerstvo financí.

Poslanci ale z návrhu vyškrtli paragrafy, podle nichž by stát musel blokovat weby zahraničních sázkařských firem. Odpůrci totiž varovali, že je to nepřípustná cenzura internetu. „Přijatou podobu novely považuji za smutné vítězství nelegálních provozovatelů her po internetu,“ postěžoval si proto Ivo Valenta, šéf holdingu Synot.

Hazard čekají důležité změny i do budoucna. Místo dnešních dobročinných odvodů jim chce totiž ministr financí Miroslav Kalousek zavést od roku 2013 klasické daně – 19 procent ze zisku, a navrch ještě zvláštní daň z obratu. „Bude to naprostý průlom,“ sliboval včera Kalousek.

Revoluce v sázkách a loteriích Poslanci schválili největší změny pro hazardní průmysl za posledních 20 let.

Do rozhodujícího hlasování zbývaly dvě hodiny a ani zkušení poslanci si ještě netroufali odhadnout, jak dopadne. Ostatně jako pokaždé, když otevřou loterijní zákon – mimořádně sledovanou normu, která omezuje stamiliardový hazardní byznys.

Ve čtvrt na devět večer bylo jasno: Česko zažije největší změnu v hazardu za posledních dvacet let. Desetitisíce dnešních heren budou fungovat ještě tři roky – a pak je mohou města zakázat. Kasina, loterie a provozovatelé automatů budou muset posílat o několik miliard víc na dobročinné účely a budou pod větší kontrolou, aby nepodváděli. „Považuji to za cestu k tomu, aby se hazard stal standardním podnikáním,“ prohlásil spoluautor novely Jan Farský z TOP 09.

Peníze pro maminku – už ne

Pozoruhodné na tom všem je, že se na průlomových změnách poslanci shodli bez ohledu na strany. Hlasovala pro ně ODS společně s vládní TOP 09 i s opozičními sociálními demokraty. „Budeme pro omezení hazardu,“ potvrdil už před jednáním šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Tlak na přísnější pravidla pro automaty i sázení na internetu totiž v posledních letech vyvrcholil – hlavně od starostů, kteří už nechtějí ve svých městech herny na každém rohu. Problém je, že takzvané videoterminály, moderní elektronické přístroje, na nichž je během pár minut možné prohrát desetitisíce, povoluje ministerstvo financí. Nově budou moci radní herny zakázat – buď všechny, nebo třeba jen v některých ulicích. Poslanci ale museli vyřešit, co s už povolenými automaty s licencemi většinou na deset let. Nakonec jim povolení zkrátili jen na tři roky.

Těsně před hlasováním poslanci dostali petici organizovanou provozovateli loterií, kteří protestovali proti přísnému omezení sázek na internetu. Zjednodušeně: všechny weby zahraničních sázkových společností by musely být blokované, stejně jako stránky s jejich reklamami. Po velkém tlaku nakonec hlavní autor návrhu Jan Farský ustoupil. A umožnil, aby poslanci tuhle spornou pasáž vypustili.

Pro většinu majitelů hazardních firem je ale důležitější jiná změna. Všechny firmy v tomto byznysu, v němž Češi ročně utratí skoro 130 miliard, dnes musí odvádět šest až 20 procent z výnosů na veřejně prospěšné účely. Tedy na charitu, školám, sportovním klubům nebo do zdravotnictví. Nově jim stát naúčtuje 20 procent všem a chce si ohlídat, aby nepodváděly. Komu totiž peníze pošlou, je výhradně na nich a běžně se tak stává, že miliony končí u neexistujících sdružení a spolků s utajenými zástupci.

Příkladů HN před půl rokem podrobně zmapovaly hned několik. Z hazardních 2,5 milionu si například matka poslance ČSSD Pavla Němce, navenek zarytého odpůrce automatů, postavila novou lékárnu. Oficiálně krytou tím, že půjde o neziskové lékárenské informační centrum.

Ve skutečnosti ale v moravské Mohelnici stojí pěkná, zato ale úplně obyčejná komerční lékárna. Občanské sdružení jistého Miroslava Vaňka údajně natáčí vzdělávací filmy v Kostarice, dostal na ně od hazardu přes 17 milionů. Peníze poslal do Jižní Ameriky, jak skončily, ale odmítá vysvětlit.

A do třetice: prospěšná společnost Onkocet Čechy dostala na prevenci rakoviny 41 milionů – konkrétně na revoluční mamograf, který umí nemoc odhalit lépe než jiné. Ve skutečnosti jde podle uznávaných lékařských kapacit o podvod. Změna je v tom, že od příště bude poskytnutí peněz schvalovat ministerstvo financí a smlouvy o poskytnutí peněz budou kvůli snadné kontrole pět let zveřejněny na internetu.

Bude víc korupce, varují firmy

Návrh přitom od začátku ostře sledovali lobbisté hazardních firem. Například ještě včera varovali, že větší pravomoci starostů při zakazování heren znamenají také víc korupce. „Ano, zatímco dřív stačilo zajít lobbistům na ministerstvo financí, teď budou muset obcházet tisíce starostů – to je přesně jejich způsob uvažování. Beru to jako poslední argument, jak přijetí zákona zvrátit,“ řekl senátor Petr Vícha, jinak také primátor Bohumína, kde s hernami bojují už několik let.

Na druhou stranu je pravda, že vyšší odvody na dobročinnost mohou připravit o značné zisky hlavně ty firmy, které provozují klasické výherní automaty. Dnes platí povinné poplatky do obecních pokladen, ale zase nízké dobročinné odvody. Napříště jim obecní poplatky zůstaly, a navrch přibudou ještě dvacetiprocentní odvody na dobro. „Je to výhodné pro úzkou skupinu firem. Pro ty velké, pro menší to znamená konec,“ tvrdí Andrej Čírtek, sekretář Unie herního průmyslu.

Vojtěch Blažek, Jakub Kalenský

Hospodářské noviny, 22. 6. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme