Gazdík: Zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně je populistická marginálie

Rozhovor předsedou STAN Petrem Gazdíkem

7. 3. 2014

Vladimír KROC, moderátor
Hnutí ANO uspělo se zákazem prodeje alkoholu ve sněmovně. Zatímco místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová rozhodnutí předsedy sněmovny Jana Hamáčka z ČSSD přivítala, například šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek iniciativu kritizuje s tím, že poslanec má mandát 24 hodin denně a tak prý důsledně vzato by měli být zákonodárci po 4 roky abstinenty. Faktem je, že zákaz platí po dobu jednání pléna sněmovny. U telefonu je Petr Gazdík, místopředseda sněmovny za TOP 09. Dobrý večer.

Hezký dobrý večer.

Vladimír KROC, moderátor
Pane Gazdíku, faktem je, že je běžné, že se v zaměstnání zkrátka nepije, jak už bylo řečeno, proč ten rozruch kolem tohoto nařízení?

Petr GAZDÍK, místopředseda PS PČR /TOP 09/
Předně bych chtěl říct, že nemám vůbec žádný problém s tímto nařízením pana předsedy Hamáčka. Bohužel ale toto téma považuji za populistickou marginálii. Myslím si, že problém schvalování našich zákonů nebo poslanců není v tom, že jsou přijímáni pod vlivem alkoholu, to rozhodně ne, ale že jsou přijímány pod vlivem různých lobbistů. To je závažnější problém. A já si myslím, že hnutí ANO místo těchto populistických výkřiků by mělo třeba mně, jako předkladatele návrhu na změnu jednacího řádu sněmovny, kde se řeší přístup lobbistů k jednotlivým poslancům, prodlení lhůty mezi druhým a třetím, spíše se snažit vyřešit toto. To bohužel hnutí ANO neřeší. Místo toho se snaží řešit tyto populistické marginálie. Rozumím tomu, že my poslanci nejsme žádní nadlidé a nemáme mít žádné výsady. Já jsem třeba v minulém volebním období čtyřikrát podával návrh na zrušení poslanecké imunity. Pojďte, poslanci ANO, se k tomu připojit a zrušme výsadu poslaneckou imunitu úplně. Nemám s tím vůbec žádný problém.

Vladimír KROC, moderátor
Pane Gazdíku, když se zabýváme tématem požívání alkoholu při různých akcích ve sněmovně, napříště bude podléhat povolení jejího předsedy, jestli tomu správně rozumím. Čistě teoreticky se tedy může stát, že někdo sezve společenský dýchánek do sněmovny a zůstane potom u džusu, protože nedostane povolení popíjet. Je to tak?

Petr GAZDÍK, místopředseda PS PČR /TOP 09/
Já to považuji za něco, co bude v budoucnu zbytečná byrokracie, která bude zatěžovat vedení sněmovny. Víte, pane redaktore, my jsme si zvolili jako občané poslance k tomu, aby nás zastupovali v důležitých věcech, jako je státní rozpočet, zdravotnictví, školství a veřejná správa. A my si myslíme, že tito lidé jsou nesvéprávní a že budou chodit opilí a že k tomu, aby nechodili opilí, je musí přivést nějaký zákaz? To si myslím, že je trošku vedle a já nechci útočit na hnutí ANO. Mě jen mrzí, jakým způsobem to hnutí ANO udělalo, jak mediálně to prosadilo, jak populisticky. Místo toho, abychom se o tom bavili na předsednictvu Poslanecké sněmovny, kam to patřilo a kde jsme měli společně dojít k tomu rozhodnutí, tak pana předsedu, bohužel k tomuto rozhodnutí dotlačili, to není férový způsob. Ten se mně bohužel nelíbí.

Vladimír KROC, moderátor
Tolik Petr Gazdík, místopředseda TOP 09, díky, na shledanou.

Na shledanou.

Vladimír Kroc