Gazdík: Vždy můžeme volit slušné lidi

Rozhovor s lídrem ve Zlínském kraji Petrem Gazdíkem

12. 10. 2013

Jaká je tedy práce poslance?

Psát zákony, číst ty, které napsal někdo jiný, a hledat v nich chyby. Musí být na schůzích Sněmovny, v kanceláři, kam za ním chodí lidé se svými problémy, běhat po úřadech, odpovídat jim na e-maily. Není to práce, která se dá snadno kontrolovat.

Co s tím může volič udělat?

Volit lidi, kteří jsou lidsky slušní. Je jedno, z které jsou strany. Se slušnými lidmi, kteří vědí, co chtějí, se dá konstruktivně jednat. Osobně klidně půjdu na pivo s Pavlem Kováčikem (poslanec za KSČM – pozn. red.), protože i když s ním ideově hluboce a zásadně nesouhlasím, je to chlap, který drží slovo, a je to slušný člověk.

Zmínil jste, že lidé chodí za svým poslancem. S jakými problémy?

Řešil jsem případ domu ve Zlíně, kde lidé žádali o peníze z programu Zelená úsporám. Stěžovali si, že je nedostali, ale také na chování úředníků. Trvalo to rok a půl, ale nakonec peníze mají. Nebo spolupracuji se sdružením Za sklem, což jsou matky autistických dětí. Řešili jsme třeba to, aby škola dostala peníze na asistenta pro dítě, které přechází z jedné školy do druhé. Zdá se to primitivní, ale v našem úřednickém systému to může trvat tři čtvrtě roku. Dítě ovšem potřebuje asistenta hned.

Jaký byl přechod z postu starosty obce do parlamentu?

Těžký. V obci je za vámi práce vidět, ve Sněmovně ne. Navíc se z oblíbeného starosty stane neoblíbený politik jen proto, že je politik.

Co můžete po volbách ovlivnit?

Můžu tlačit na Státní fond dopravní infrastruktury, aby se postavily silnice R55 a R49, to kraj zásadně ovlivní. Tak se už v minulosti podařilo rozšířit cestu ve Zlína na čtyři pruhy. Díky tomu, jak se budou rozdělovat evropské dotace, a to už se nám podařilo nastavit, sem přitečou peníze, které nepůjdou na megalomanské projekty, ale živnostníkům a firmám. A nikdy nezvednu ruku pro zvyšování firemních daní.

Petra Procházková

Mladá fronta DNES, 12. 10. 2013, rubrika: Zlínský kraj, str. 2