Gazdík: VV nevědí, co chtějí. A nedají pokoj, dokud to nedostanou

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

10. 6. 2011

Koaliční vyjednávání jsou podobně absurdní jako základní vojenská služba, říká předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. Věci veřejné jsou podle něj směšné. „Nevědí, co chtějí, a nedají pokoj, dokud to nedostanou,“ říká. Vláda ale podle Gazdíka nejspíš vydrží a reformy prosadí. Ovšem důvěra v politiky a politiku jako takovou bude zničená na dlouhou dobu.

 

Stále trváte na na tom, že Věci veřejné jsou směšné?

Jistě! Když někdo změní názor několikrát za týden, když neví, co chce, a nedá pokoj, dokud to nedostane, tak je směšný. A to je případ Věcí veřejných. Já jejich požadavkům nerozumím, nevím, co chtějí, a je mi líto národa, který tomu dozajista nerozumí třikrát víc než já. Když běžný člověk, který má tisíce vlastních starostí, přijde večer z práce, pustí si televizi..., a vidí tohle, musí mu z toho jít hlava kolem.

Není směšná celá vláda? Proč by vlastně měl někdo jednotlivé strany rozlišovat?

Vládu tvoří jednotliví lidé a jejich výsledky je možné posoudit. Nevšiml jsem si, že by se vláda ze dne na den otáčela o 180 stupňů. Směšná není.

Co se vlastně tento týden dělo na jednání K6, ze kterého nakonec vzešlo další „ultimátum“ Věcí veřejných vládě?

Já jsem se těšil na to, že konečně bude jasné, jestli vláda bude, nebo nebude. Což jsem se těšil marně. VV sice řekly, že umožní schválení reformních zákonů. Ale na druhou stranu řekly, že podmíněně vypovídají koaliční smlouvu k 30. červnu, přičemž jsme se od nich zase nedozvěděli, co vlastně chtějí a proč.

Opravdu od nich nezazněly jasné požadavky?

Ne. Připomínalo mi to dobu, když jsem byl na vojně. Tam, když jsem se ptal, proč musíme mít při běhu lesem v plné polní papuče a holení, tak mi vždycky říkali: „Gazdík, držte hubu, jste na vojně, nehledejte v tom logiku.“ Koaliční jednání v poslední době nabrala tento směr.

Proč jste se představitelů VV úplně normálně nezeptali, jaká ministerstva chtějí?

My jsme se jich ptali asi dvacetkrát nebo třicetkrát. A oni pořád dokola říkali, že premiér jim má dát nabídku. A Petr Nečas na to odpovídal, že nechce odvolat žádného z ministrů. A tak jsme se točili pořád dokola v začarovaném kruhu. Je pravda, že dříve VV chtěly odvolat ministry ODS Vondru (s čímž bychom jako TOP 09 souhlasili) a Fuksu. Teď ale ani tenhle požadavek nezazněl.

Jednají teď za VV VV ti, kdo skutečně rozhodují? Nebo jsou Karolína Peake a Radek John jen přenašeči pokynů Víta Bárty?

Měl jsem dojem, že oba jsou ti, kteří rozhodují, což považuji za pozitivní vývoj. Rozhodně neodbíhali z jednání telefonovat s Vítem Bártou. To je pro mě příjemný posun.

Kde máme brát jistotu, že 30. červen bude opravdu datem, kdy se dozvíme, jak to bude s vládou dál?

Máme jedinou jistotu: že umřeme. Pak je dost nejistot, které se v případě dobrých vztahů, lásky či přátelství, stávají jistotou. S VV to žádná láska není, takže nemáme jistotu vůbec žádnou.

Neměli byste už konečně lidi přestat otravovat a říci, že 30. června bude jasno? Tedy že se buď dohodnete, nebo VV půjdou z vlády?

VV nám ke 30. červnu vypověděly koaliční smlouvu. Nedovedu si představit, že by to vzaly zpět. Pokud se do té doby nedohodneme, tak vláda prostě končí. ODS a TOP 09 se potom spolu s ostatními stranami dohodnou, jestli budou předčasné volby, nebo jak tu situaci řešit dál.

A váš odhad? Dohodnete se?

Po poslední K6 se domnívám, že je velká šance, že se dohodneme. Zásadní jednání ale probíhá mezi ODS a VV. Asi budou muset ustoupit obě strany. A udělat to tak, aby z toho obě vyšly důstojně. Je-li to ještě možné.

Máte připraven společně s ODS ODS plán B, jak vládnout ve dvoukoalici bez VV?

Netuším, jak by to mohlo vypadat. Zaznamenal jsem hlášku Víta Bárty, že by podporovali dvoukoalici ODS a TOP 09 a že by se rozhodovali, jestli zákony prohlasují s koalicí, anebo s opozicí. To by byla nová varianta opoziční smlouvy. S tím rozdílem, že originální opoziční smlouva (Klaus–Zeman v letech 1998 až 2002 – pozn. red.) vyhovovala jak ODS, tak ČSSD. Ale tato forma by vyhovovala pouze VV. Pokud by to takhle mělo být, muselo by být jasně smluvně řečeno, jaké zákony a v jaké formě VV podpoří. Což si po zkušenostech, jak se s nimi dohadujeme o zdravotní reformě, opravdu neodvedu představit.

Má vlastně cenu, aby tahle vláda pokračovala, když jí dohromady nikdo nevěří?

Tři čtvrtiny lidí odmítají reformu daní i důchodů. Odpor k reformám je logický. Jsou odstřelovány zprava i zleva. Ale netvrdím, že vláda dělá všechno dobře. Nemůžu hájit třeba to, jak byla představena penzijní reforma. Měla být velká tisková konference, měly být představeny tabulky, grafy, čísla, postupy, důsledky... Nic takového se nestalo. Ale nejsem premiérem ani členem vlády, abych mohl něco takového ovlivnit.

Můžete vysvětlit, čím je Vít Bárta, podezřelý z uplácení poslanců, horší než Alexandr Vondra, podezřelý, že se za něj prohospodařily stamiliony v aféře Promopro?

Nemůžu. Já jsem nikdy netvrdil, že Bárta je horší než Vondra. Oboje je špatně. Já jsem Vondru osobně vyzval k odchodu. A pan premiér má podle posledních informací jeho rezignaci pořád připravenou v šuplíku.

Tím naznačujete, že Vondru odvolá?

Ptáte se dobře, ale špatného člověka. Mně bylo prostě sděleno, že ji má v šuplíku. My dodržíme slovo a schůze, kterou vyvolala opozice k aféře Promopro, se nezúčastníme. My jsme už k tomu všechno řekli a nebudeme to opakovat každý týden.

Ptal jste se Miroslava Kalouska, jak se to stane, že jeho finanční analytický útvar vždycky začne vyšetřovat transakce někoho, kdo mu šlape na paty? Nejdříve Alexandra Vondru, pak lidi z pražské ODS, teď poslance Babáka z Věcí veřejných?

Pokud existují podivné přesuny z účtu na účet, tak díky bohu za to, že je FAÚ šetří. A pokud se tyhle kauzy propírají v médiích, tak je to vždy až poté, co je FAÚ předá policii. A vůbec: Vy po mně chcete, abych já jako předseda poslaneckého klubu věděl, co a proč dělá každý náš ministr? Ne? Tak se mě na to neptejte! Já nemůžu vědět všechno!

Přemýšlel jste o tom, jak se celé dění posledních měsíců projeví na důvěře lidí v politiku? Jak dlouho bude trvat, než zase „politik“ přestane být sprosté slovo?

O tom přemýšlím denně. Protože i já jsem politik a i já jsem se dostal mezi sprostá slova. Docházím k tomu, že se tady objevilo něco, co nazývám občanskou kocovinou. A než to přejde, bude to trvat dlouho. Ale právě proto by bylo strašně špatně, kdybychom to teď zabalili a k žádným výsledkům nedošli.

Nenapadlo vás někdy, že byste se na politiku už vykašlal?

To mě napadá každý den. Pro Petra Gazdíka jako osobu to nic úžasného není. Po pravdě řečeno: jsem celkem vyčerpaný, tři roky jsem neměl žádnou dovolenou, rodinu vidím méně a méně a určitě se to projeví na mých dětech. A nikdy jsem si nemyslel, že by se politika mohla dostat do tak zoufalého stavu, v jakém je teď. Po tomhle rozhovoru zase přijdou vulgární anonymy, kterých mi ostatně chodí stovky. Dozvím se, že jsem prase nebo ještě něco horšího, že mi zavraždí rodinu a zapálí barák. Na druhou stranu si uvědomuji odpovědnost. Bylo by jednoduché to zabalit a říci: Kašlu na to! Jenže to mi moje odpovědnost nedovolí. Kdybych neměl naději a světlo na konci tunelu, třeba v tom, že do politiky přijdou mladí vzdělaní lidé, kteří něco dokážou změnit, tak bych tady nebyl.

Co děláte s výhrůžkami, že vám někdo zavraždí rodinu?

Házím je do koše. Co s nimi mám jiného dělat? To mám chodit každý týden na policii a podávat trestní oznámení? Už to došlo tak daleko, že moje žena ty dopisy otevírá a už mi je ani neukazuje. Přečte si je a hází do koše. A neříká mi o tom, za což jí velmi děkuji.

Čeho se ty anonymy týkají?

Ony jsou vlastně podobné jako novinářské dotazy. Často směřují na pana Kalouska. Ptal jste se na něj i vy. Všechno je to podobné: „Vy souhlasíte se vším, co váš první místopředseda udělal v posledním roce?“ Na to se dá odpovědět jen jedním způsobem: „Já nevím, já nejsem 24 hodin denně s panem Kalouskem.“ Ti anonymové píší, že jsem grázl, že kradu stejně jako všichni ostatní. I když já jsem nikdy v životě nic neukradl a ani se k tomu nechystám. Čisté svědomí je pro mě mnohem víc než nějaký peníz v bance, který by ostatně FAÚ určitě odhalil.

A co vás vlastně v politice drží?

Já jsem šel proto do politiky, abych dotáhl do konce rozpočtové určení daní, tedy aby menší města a obce dostávaly z daní víc peněz než nyní. Aby byl systém spravedlivější.

Nepřejete si ve skrytu duše předčasné volby? Abyste se mohl vrátit do Suché Loze, kde jste starostoval?

Na místo starosty bych se určitě nevrátil, ale vrátil bych se do základní školy. Na učitelování bych se těšil. Na druhou stranu jsem předseda politického hnutí, v sobotu mi na sněmu Starostů a nezávislých dala naprostá většina delegátů důvěru. Neumím je zklamat. Jde jen o to, co ještě moje rodina a moje tělo vydrží. Až pochopím, že jedno nebo druhé je v ohrožení, odejdu.

Petr Honzejk

Hospodářské noviny, 10. 6. 2011, Rubrika: Rozhovor, str. 10

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme