Gazdík: Volby za chvíli nebudou potřeba, jen ty prezidentské

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

24. 7. 2013

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Hosté ve vysílání. Předseda Senátu horní parlamentní komory Milan Štěch ze sociální demokracie. Dobrý večer, pane předsedo, vítám vás v Událostech, komentářích.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Dobrý večer, dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A ze Zlína je s námi předseda poslaneckého klubu TOP 09, předseda hnutí Starostů a Nezávislých Petr Gazdík. I vám dobrý večer.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /TOP 09/

Hezký dobrý večer vám i divákům.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A ještě musím říct, že do dnešních Událostí, komentářů jsme zvali jak samotného Radka Augustina, tak předsedu SPOZ Zdenka Štengla i dalšího místopředsedu stranu Vladimíra Kruliše, nikdo přijít a účastnit se vysílání nechtěl. Pane předsedo Štěchu, to dnes oznámené angažmá místopředsedy prezidentovy strany Radka Augustina, že bude novým vedoucím Úřadu vlády, je faktickým důkazem dosud popíraného propojení mezi touto vládou a SPOZ?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Tak není členem vlády, ale že současná vláda a SPOZ k sobě mají blízko, to je naprosto zřejmý a dá se čekat, že Jiří Rusnok využije některých lidí a bude je jmenovat do funkcí, protože na druhou stranu není asi možné, aby vedení Úřadu vlády, které tam doposud bylo, včetně paní Nagyové nějakým způsobem pokračovalo ve své činnosti.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Pane Gazdíku, co vy si o tom myslíte, jak to vnímáte?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /TOP 09/

Já si myslím, že po nominaci některých ministrů je to další krok, který svědčí o tom a který potvrzuje to, že u nás může vládnout strana, která ve volbách získala 4,33 %. A že kancléřem prezidenta může být bývalý předseda Strany Práv Občanů Zemanovci. Teď tu máme, ředitelem Úřadu vlády může být místopředseda Strany Práv Občanů Zemanovci. To považuju za velký demokratický exces a za chvilku se můžem dostat do stavu, kdy prezident bude prostřednictvím svých lidí nominovat hejtmany, starosty, kdy volby už vůbec nebudou potřeba. Bude stačit ty jedny volby, a ty prezidentské, ale v takovém případě už přestáváme být parlamentní demokracií. A já to považuji za takový plíživý převrat.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Podle místopředsedkyně ODS, předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové premiér Jiří Rusnok lhal, když dosud vždy říkal, že s SPOZ nemá nic společného. Myslíte si to taky, že dosud o svém vztahu a vztahu této vlády k SPOZ lhal?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /TOP 09/

Já, my to říkáme od začátku. Považujeme to za demokratický exces, jakým způsobem ta vláda vznikla. My jsme parlamentní demokracií a všechny vlády včetně úřednických vznikaly vždycky na půdě Poslanecké sněmovny. Tato vláda rozhodně není vláda úřednická. Je to vláda Strany Práv Občanů Zemanovci. A každý postupný krok, každé představování dalších, dalších nových lidí, kteří jsou v okruhu té vlády, to potvrzuje.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Pane předsedo Senátu, vám to nevadí, že předseda vlády, slovy vaší kolegyně, předsedy dolní parlamentní komory dosud lhal o svém vztahu ke Straně Práv Občanů Zemanovců?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já si nejsem vědom, že by Jiří Rusnok zcela odmítal, že se Stranou Práv Občanů a Zemanovci nemá žádné, žádné kontakty. Ale já bych chtěl říci k tomu, co bylo řečeno. Dneska ve vládě nebo doposud ve vládě byla strana LIDEM, která vůbec volbami neprošla. A já si myslím, že bysme tady tuto "habaďuru" a tuto problematiku mít nemuseli, kdyby vládní, bývalá vládní koalice, to znamená česká pravice, si uvědomila, že prostě ztratila důvěru, že se jí rozpadl její blok v Poslanecké sněmovně a kdyby umožnila předčasné volby. Drtivá většina občanů si přejou předčasné volby a tohoto všeho bysme nemuseli být svědkem, kdyby se k této věci postavili tak, jak je to běžné v demokratickém světě.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Pane Gazdíku, dnes když jmenování nového vedoucího úřadu vlády oznámil, premiér Jiří Rusnok řekl, že Radek Augustin ukončí svou místopředsednickou funkci v SPOZ, tedy funkci ne členství. Považujete to za dostatečné?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /TOP 09/

Rozhodně ne. Je to, jak kdyby hráč nějakého týmu na chvilku svlékl nějaký dres, to ještě neznamená, že přestává být hráčem toho týmu. Pan ředitel Úřadu vlády svlékl svůj dres, nicméně pořád zůstává členem Strany Práv Občanů Zemanovci.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A kdyby se vzdal členství, to by dostatečné podle vás bylo?

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /TOP 09/

To samozřejmě, ale to měl udělat, udělat mnohem dříve, pakliže to myslí s touto funkcí vážně. A já nevím, jaké on má kvalifikace pro, pro tuto funkci, proč se pan premiér Rusnok rozhodl, proč on je pro něj tím nejlepším odborníkem. Takto z hlediska elementární politické kultury to měl udělat už předtím, než tu funkci přijal.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Pane předsedo Štěchu, proč myslíte, že to premiér Jiří Rusnok a jeho vláda dělá toto angažmá místopředsedovi prezidentovy strany do čela svého úřadu? Neznepokojuje vás to, že může jít o zviditelnění strany SPOZ před sněmovními volbami de facto zadarmo, nebo přesněji za státní peníze strany, která pro angažmá na vládní úrovni nemá mandát od voličů?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Tak toto jsou samozřejmě úvahy, které můžou přicházet, a také na tom něco pravdy bude. Ale Jiří Rusnok si musí do této funkce instalovat někoho, komu, komu věří. Vždyť se podivte, kdo mu tam zbyl. Zbylo mu tam štáb úředníků, kteří tam poslouchali paní Nagyovou, kde ona úkolovala ty zaměstnance a úkolovala dokonce i tajné služby. A já si myslím, že toto musí premiér velmi rychle, rychle ukončit. A samozřejmě si tam dá někoho, ke komu má důvěru. Na druhou stranu řešení je...

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Takže věřit se, takže věřit se dá v tomto smyslu jen lidem ze Strany Práv Občanů Zemanovců?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já si myslím, že řešení je skutečně, jestli nechceme a pan Gazdík to myslí s férovou politikou vážně a nejen on, ale bývalá vládní koalice, tak skutečně to řešení jsou předčasné volby. Je naprosto jasný, že pokud ty předčasné volby nebudou, tak se tady budou dít ještě věci, které budou nahraně ústavy, doposud prezident podle všech znalců nepřekročil meze ústavy, ale myslím si, že ten vývoj je možno řešit a řešit to seriozně, jak je běžné v západním, v západním světě. A my k tomu opakovaně vyzýváme.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

A nepozastavujete se, pane předsedo Štěchu, nad tím, že prezident Miloš Zeman dává opakovaně veřejně najevo distanc a despekt vůči straně LIDEM, která neprošla, neprošla volbami, i vy jste to zmiňoval, a současně teď místopředseda této strany, která také neprošla volbami, je vedoucím úřadu vládu. Není to rozpor slov a činů?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já si myslím, že to je pochopitelný, že pokud v čele státu je člověk, který je čestným předsedou této strany, ona nese název nebo v názvu má jeho jméno, takže tady ten vliv bude. A já znovu říkám, tyto dohady, tyto polemiky, spekulace, ty jsou schopny vyřešit.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Nejde o vliv, ten je zřejmý.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Řešme je klasicky.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Mě zajímá, jestli nejde o rozpor slov a činů, že na jedné straně vadí angažmá strany LIDEM ve vládě, na druhé straně nevadí angažmá místopředsedy obdobné strany, která také neprošla volbami a nemá mandát od voličů pro angažmá na vládní úrovni, a místopředseda této strany je vedoucím Úřadu vlády.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/

Já si myslím, že obě dvě řešení ... já si myslím, že obě dvě řešení nejsou dobrá. Není dobrá ani dlouhodobě nějaká vláda úřednická, která bude mít své členy a přívržence z těch kruhů, o kterých hovoříte. A není dobré také, aby pokračovala koalice, která sama sebe jaksi už ve vládě svoji činnost ukončila, a že tady je možný teda začít úplně nově, a to znamená volbami. Jiné řešení není. Jinak to bude vždycky hodnoceno obdobně, jak to hodnotíte dneska, hodnotíte to kriticky směrem, směrem k chování premiéra Rusnoka, Zemanovců, na druhou stranu stejný úhel pohledu si myslím, že potom musí být na to, kdyby se měla vládní koalice, bývalá vládní koalice vrátit. Takže pojďme tu situaci řešit seriozně a já si myslím, že bysme tím i dali dobrý, dobrý důkaz občanům, že chceme tu politiku v České republice zlepšit. My k tomu opakovaně vyzýváme, také si nemůžeme být jistí, že ty volby dopadnou úplně ideálně pro nás, ale prostě je to fér, aby rozhodli voliči.

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Pan poslanec Gazdík kroutí hlavou, usmívá se. Takže jeho reakce.

Petr GAZDÍK, předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové /TOP 09/

Já se velmi usmívám, protože druhý nejvyšší ústavní činitel tady de facto v televizi připouští, že se tady děje něco proti parlamentní demokracii, a tak jak vy jste říkal, vadí mu strana LIDEM a přitom druhý nejvyšší ústavní činitel moc dobře ví, že mandát je každého jednotlivého poslance, že ten systém, který jsme tady měli za První republiky, už dávno nemáme a naše ústava hovoří o něčem úplně jiném. A každý poslanec strany LIDEM byl zvolen řádně, řádně do sněmovny. To, že strana Věci veřejné se zpronevěřila svým ideálům, že začala, jsme se dozvěděli z jejich nahrávek, začala dělat něco jiného. A tady těch zbylých osm poslanců si zachovalo ten program, s kterým do sněmovny šli, a chovají se slušně a čestně, to není nic neobvyklého. Stejně tak jako, jako to, že tady existoval problém pana Nečase a Občanské demokratické strany, který on čestně v rámci politické kultury vyřešil tím, že odstoupil a padla celá vláda. To neznamená, že končí koalice. Kde byl pan Štěch a co říkal, když obdobné problémy měla sociální demokracie s panem Grossem, proč tehdy nebyly předčasné volby a sociální demokracie se k ním takto nestavěla, tak jak to dnes požaduje.

ČT 24, 24. 7. 2013, pořad: Události, komentáře

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme