Gazdík: Volba vedení sněmovny bude jako věštění z křišťálové koule

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

26. 11. 2013

A Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09, teď živě v Událostech. Dobrý večer, pane předsedo, jak velká je pravděpodobnost, že jedno z křesel pro místopředsedu sněmovny obsadí právě TOP 09? Jednáte třeba s poslaneckými kluby, abyste je přesvědčili, nebo už máte podporu pro svého kandidáta dohodnutou?

Hezký dobrý večer, vzhledem k tomu, že se budoucí vládní koalice nebyla schopná plně shodnout na obsazení celého vedení sněmovny, tak jednáme bilaterálně s jednotlivými stranami a v tuto chvíli je to spíše věštění z křišťálové koule. Bude skutečně záležet na rozhodnutí každého poslance až při té volbě, a ta volba je tajná.

A budete případně podmiňovat podporu ostatních kandidátů tím, že oni podpoří toho vašeho?

Určitě ne, my si třeba myslíme, že Jan Hamáček je vynikající kandidát na předsedu Poslanecké sněmovny a my ho jednomyslně podpoříme.

A koho nepodpoříte?

My si myslíme, že obsazení vedení Poslanecké sněmovny by mělo být poměrné, takže nepodpoříme ty menší strany, zejména stranu Úsvit.

Proč vysíláte do boje právě Miroslava Kalouska? Má vůbec šanci uspět v tajné volbě, protože pro některé politiky je přece jenom kontroverzní osobou. Nemyslíte si, že s jiným kandidátem byste to měli jednodušší?

Miroslav Kalousek je 1. místopředsedou TOP 09, ve volbách získal více než 10 tisíc preferenčních hlasů. A myslím, že ani jeho odpůrci nemohou zpochybnit to, že se velmi dobře orientuje v parlamentních procedurách, a to je pro místopředsedu Poslanecké sněmovny, který řídí schůzi, velmi důležité.

A v žádném případě nezměníte tedy jméno kandidáta, Miroslav Kalousek zůstává vaším kandidátem?

My jsme již nominovali a zítra se rozhodne. V případě, že nebude některý z místopředsedů zvolen, tak budeme se rozhodovat, jakým způsobem dál.

Petr Gazdík, děkuju vám za rozhovor, na shledanou.

Hezký večer, děkuji.

Daniela Písařovicová

ČT 24, 26. 11. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme