Gazdík: STAN potřebuje novou krev

Odcházející předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík vyjádřil podporu svému nástupci, hejtmanovi Libereckého kraje Martinu Půtovi. Před začátkem sněmu STAN se mezi 157 delegáty ozývaly mimo jiné i hlasy po úplném osamostatnění od TOP 09. Sám Půta se řadí k zastáncům samostatné kandidatury v komunitních i krajských volbách. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vyzval k soudržnosti, která dlouhodobě nese své ovoce. K delegátům promluvil i prezident Zeman, který ocenil to, že se STAN stáli za změnou rozdělování daňových výnosů ve větší prospěch obcí.

31. 3. 2014

"Hnutí STAN potřebuje novu krev, nový vítr. Změnu potřebuji i já, už 4 roky jsem poslancem a momentálně zastávám funkci místopředsedy sněmovny, která je náročná a zodpovědná. Mám i osobní důvody. Starostové a nezávislí staví ve svém ideologickém základu na konzervativní ideji spokojené obce a spokojené rodiny jako základu společnosti. I já očekávám v nejbližších dnech čtvrtého potomka, dovolte mi tedy, abych i já naplňoval ideu v praxi a věnoval se více své rodině," uvedl jeden z důvodů svého odchodu z čela hnutí Gazdík. "Předávám hnutí v nejlepším stavu v jeho historii," zmínil s odkazem na zastoupení v parlamentu a spolupráci s TOP 09. 

Od Půty si Gazdík slibuje posun hnutí STAN. "Těší mě, že v obměně vedení jsme jiní než ostatní politické strany. Svým předsedům nesháníme trafiky, výměna vedení není výsledkem vnitřních sporů, konfliktů, nedej bože pučů," řekl při svém rozlučkovém projevu. Půtu hodlá v další práci podporovat, o podporu požádal i delegáty sněmu. Na závěr poděkoval Gazdík za možnost stát v čele hnutí i za spolupráci s partnerskou TOP 09. "Chci poděkovat za dosavadní podporu. Chci poděkovat, že mi bylo ctí předsedat tak ušlechtilé společnosti, jakou jsou Starostové a nezávislí," dodal odcházející předseda.

Novým předsedou se pravděpodobně stane liberecký hejtman Martin Půta, podle nějž by v krajských a komunálních volbách měli starostové na rozdíl od sněmovních voleb kandidovat samostatně. Dvaačtyřicetiletý Půta má zkušenosti z komunální politiky, od roku 2002 byl třikrát po sobě zvolen starostou v pohraničním Hrádku nad Nisou. Funkci opustil v roce 2012, kdy byl zvolen hejtmanem.

Schwarzenberg: Jednotu a stálou politiku bychom si měli udržet, abychom nezapadli

"Budou před námi v tomto roce troje volby, které rozhodnou také o budoucnosti našich hnutí. Samozřejmě ctím rozhodnutí každé krajské organizace, chtějí-li do nich jít s někým, nebo samostatně, a uvidí se, jaký bude výsledek. Nicméně bychom základní solidaritu a spojenectví měli udržet," prohlásil předseda TOP 09. Není podle něj dobré zapomínat, že spolupráce obou politických subjektů přinesla vynikající výsledky. Gazdíka za roky spolupůsobení v politice ocenil, mohl se na něj prý vždy spolehnout a na valnou většinu dění sdíleli stejné názory. "Jako partner mi, Petře, budete opravdu chybět, to bych tady rád řekl. Věřím, že najdeme také spolupráci s vaším následovníkem, ale to se budeme muset teprve naučit," podotkl Schwarzenberg.

Zavedené strany zlenivěly a zkmotrovaly, nová hnutí mají tlačit na jejich obrodu

Prezident Miloš Zeman vnímá nová politická hnutí jako možnou obrodu etablovaných politických stran. Tyto strany podle něj 'zlenivěly', 'zkmotrovaly', nebyly často schopné nabídnout výrazné osobnosti ani atraktivní a splnitelný program. Zmínil Hnutí pro Liberecký kraj, které uspělo v regionálních volbách a které v nich právě Půta vedl. 

Prezident v projevu ocenil i to, že se Starostové a nezávislí zasadili o změnu rozdělování daňových výnosů ve větší prospěch obcí. Vyslovil se pro takové rozdělení evropských peněz, aby se dostaly přímo městům a obcím. Má prý pochyby o tom, že kraje je přidělují efektivně. "Vedou mě k tomu dvě zkušenosti, zaprvé kraj Středočeský, snad nemusím zmiňovat důvody, a zadruhé takzvaný ROP Severozápad, kde někdo je ve vězení, někdo je ve vyšetřovací vazbě," řekl Zeman. V obcích by byly evropské peníze pod kontrolou obyvatel.

ČT24

ct24.cz, 28. 3. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme