Gazdík: Služební zákon je proti principům nestranné a stabilní státní správy

Rozhovor s Petrem Gazdíkem

11. 6. 2014

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Já vás moc zdravím. Čím těch 50 minut naplníme? Po 10 letech slibů opět sněmovnou hýbe služební zákon. A pořád není jasné, jak to s ním nakonec dopadne. Izrael má nového prezidenta, i když přichází ze stejné strany jako premiér, ze strany Likud, má se ho Netanjahu bát? Může břidlicový plyn být jedinou cestou, jak se zbavit závislosti na Rusku? Pak se ptáme, proč v Německu nefungují kvóty pro manažerky. Ohledáme novou bustu Gagarina v planetáriu. A jaký je nejoriginálnější dokument? O dvanáctiletých hvězdičkách z 5Angels, anebo 80 letých bývalých moderátorkách? Přeji vám dobrý poslech.

"Chcete zabetonovat svoje lidi na klíčových postech ve státní správě." Znělo dnes z opozičních lavic ve sněmovně. "Vy zase po příštích volbách chystáte Noc dlouhých nožů." Zněla odpověď z vládních lavic. Takovéto vášně vyvolává služební zákon, který měl zabránit tomu, aby česká ministerstva sloužila jako průtokové ohřívače pro úředníky. Po 10 letech čekán na zákon žádá TOP 09 další odklad projednání na výborech. Vládní sociální demokracie a hnutí ANO ale namítají, že kvůli zpoždění by mohlo být ohroženo čerpání peněz z fondů Evropské unie. Toto jsou slova šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Pokud by koalice normu projednala už na červencové mimořádné schůzi sněmovny, mohl by zákon platit od ledna 2015. Na lince máme místopředsedu sněmovny za TOP 09 Petra Gazdíka. Dobrý den.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Hezký dobrý den vám i posluchačům.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Proč tedy chcete vrátit ten návrh zpátky do výborů? To vám ta dosavadní lhůta nestačila?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Rozhodně nestačila. Protože vládní koalice se teprve zhruba před týdnem domluvila na definitivní podobě toho služebního zákona. A ten komplexní pozměňovací návrh, který chce předložit, je úplně novým zákonem. Vychází z úplně jiných principů než ten původní zákon. A vzhledem k tomu, že se jedná o takto důležitý zákon, který v České republice zabetonuje státní správu a ovlivní mnohé, vytvoří nové mocenské centrum a každý občan se setká s novou mocí úředníků, tak je to zásadní věc, která je potřeba skutečně ve sněmovně prodiskutovat a projednat. My si nemyslíme, že všechno je v tom zákoně úplně špatně. O některých věcech jsme ochotni a připraveni diskutovat.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Ale co se na tom zákoně změnilo tak zásadního, že ho chcete probrat zase od píky?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Víte, pane redaktore, to zásadní, co je, tak by měla být nestranná a profesionální a stabilní státní správa.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
To říká vládní koalice také tedy, upřímně řečeno.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Ano, ale vládní koalice předvedla během posledních měsíců totální výměnu všech ministerstev, nahradila je svými spřátelenými straníky a svými věrnými ...

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Já se omlouvám, ale to dělá v podstatě každá garnitura, ne? Nedělala to TOP 09, když měla svoje ministerstva?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
No, ale to vylučuje to, o čem jsme se bavili, že by mělo dojít k nestranné a profesionální státní správě.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Dobře, ale to je teď, dejme tomu. Ale až začne platit ten zákon, tak se tohle může zarazit, takže proč proti němu být, aby se to pořád neopakovalo?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Nemůže se to zarazit, protože ten návrh tak, jak je koncipován zakonzervuje stav, který je teď. My zásadním způsobem nesouhlasíme s tím, aby spřátelené nekvalifikované a politicky dosazené osoby byly zakonzervovány na těch místech, aniž by musely projít jakýmkoliv výběrovým řízením. Či prokázáním své kvalifikace. To je to zásadní.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Čili jde vám o ten přechod vlastně. Teď si myslíte, že tam vládní koalice dala své lidi a že nebudou fungovat žádná výběrová řízení, nic z toho, co vlastně bude pod novým zákonem?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Takřka žádná výběrová řízení dle toho návrhu nebudou, nebudou figurovat. A když to strašně zjednoduším, ten zákon není jednoduchý. Bude to vypadat tak, že se vytvoří nové docentské centrum, budou noví vysocí státní úředníci, úplně nové funkce požívající velké hmotné požitky a těch drobných úředníků na finančních, katastrálních a dalších úřadech se ten zákon takřka nedotkne. Jenom jim to dá další nové povinnosti. To je úplně proti všem principům, které jsem říkal na začátku, nestranné, profesionální a stabilní státní správy.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
No, ale co říkáte na to, že vlastně vaše strana nebo i další opoziční strany počítaly třeba původně s tím, že zase po těch nových volbách dosadí svoje lidi a teď ten zákon jim to znemožňuje. To aspoň tvrdí třeba premiér. Protože pokud vím, tak třeba v tom zákoně je, že každý ministr si prostě na ten úřad vezme jenom dva svoje politické náměstky, PR oddělení a víc nic. Ale to je vlastně ten princip, o kterém jste mluvil na začátku, ne?

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
To je něco, s čím bychom neměli problém. Já si skutečně nemyslím, že je dobře, že výkonná stabilní státní správa vypadá vždy po volbách tak, a tady musím i sebekriticky přiznat, že i v minulosti zástupci našich stran prováděli Noc dlouhých nožů, byť ne v té frekvenci, kterou teď provedla alespoň co do počtů vládní koalice. Nicméně to, že se mění političtí náměstci, to je v pořádku. Neměli by se měnit odborní ředitelé odborů a nižší pracovníci. To je něco naprosto neuvěřitelného. A to se dělo teď u nové vládní koalice v maximální míře. Nikdy předtím nevídané. To i z čísel je zcela jasné.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Jaké návrhy chcete dát do toho zákona, pokud budete mít umožněno je tam vložit, aby se změnilo to, co vy tvrdíte? Že se zabetonuje současný stav.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Pojďme se bavit s vládní koalicí o tom, jakým způsobem mají vypadat ti úředníci, kteří budou nově jmenováni, nebo tam zůstanou, jaké kvalifikační předpoklady musí mít. Tím nemyslím kvalifikační předpoklad, že je významným a dlouhodobým členem ČSSD či spřátelenou osobou Andreje Babiše, či jeho hnutí ANO, nebo dlouhodobým straníkem KDU-ČSL. Toto by neměla být kvalifikace, měla by to být skutečná odbornost prokázaná jak vzděláním, tak odbornou komisí.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Tak to je to hlavní, výběrová řízení.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Výběrová řízení to je jedna věc. Druhá věc v tom zákoně není, a už jsem to naznačil, jakým způsobem se to dotkne těch, řekněme, nižších úředníků. Sociální demokracie už tady stihla během posledních 15 let vytvořit úžasné kraje, nová mocenská centra, které spotřebovávají obrovské množství peněz, jsou centry novými úředníků. Teď chce zavést generální ředitelství státní správy jako další mocenské centrum. My budeme tak přeúředněni a budeme mít tak složitý systém, že ten systém za chvilku požere sám sebe.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Čili byste byli proti generálnímu ředitelství, vůbec jeho vytvoření.

Petr GAZDÍK, místopředseda Poslanecké sněmovny /TOP 09/
Určitě ano. Případně myslím, že mohou být jiné způsoby, jak to vyřešit právě v té minimalistické variantě, že budou pouze političtí náměstci a ti budou nahrazovat ty takzvané super úředníky.

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor
Tolik místopředseda sněmovny za TOP 09 a Starosty Petr Gazdík. Děkujeme, na slyšenou.

Hezký den, na slyšenou.

Tomáš Pavlíček

ČRo Plus, 10. 6. 2014, rubrika: Den podle...

Osobnosti: Petr Gazdík